Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Протестите срещу Борисов и Гешев ескалират. Узнахме кой е Шиши


Протестите в България продължават с искане за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев
Протестите в България продължават с искане за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

- Парите на ЕС

- Трета седмица протести

- Връзката на ДС

Днес следобяд лидерите на ЕС продължават срещата си в Брюксел. Много от тях изказаха опасения, че е възможно да не постигнат съгласие за бюджета и за спасителния фонд. Тук е обяснено какво точно е на масата на преговорите.

В България започва трета седмица на масови протести с искане за оставките на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. За понеделник бяха отправени призиви за ескалация на протестите. Днес парламентът обсъжда и поискания от БСП вот на недоверие.

Протестите досега са мирни, с отделни провокации. Това видео показва как в края на миналата седмица хората в София се организираха сами, за да изолират провокаторите.

Колегите от бТВ публикуваха констатациите за побоя над студента Евгени Марчев на 10 юли. “Отоци в областта на главата, кръвонасядания по гръдния кош "с изразена болкова симптоматика в същата област”, е написал съдебният лекар.

Премиерът Бойко Борисов обеща резултати от проверката на МВР дали има полицейско насилие “най-късно във вторник или сряда”. В Брюксел той каза по адрес на студента: "Неговият дядо комунист не е дал възможност някога ние да отидем да учим в Брюксел, в Хага, в Лондон, или където и да било”. Дядото на момчето поиска извинение.

Ако все още не знаете как започна всичко и какво искат хората на улицата, това видео ще ви покаже най-важното за по-малко от 4 минути.

Кой е Шиши (?)

Въпросът кой е Шиши всъщност се оказа твърдение. Попитахме Борисов кого има предвид, когато говори за влияние на Шиши. Получихме кратък отговор: “Г-н Пеевски”.

Държавата се е отказала от над 356 млн. лева, които доскоро смяташе за незаконно придобити чрез източването на КТБ. Досега КПКОНПИ се гордееше с огромния размер на иска към бившия собственик на банката Цветан Василев.

В делото “КТБ” не се споменава името на депутата от ДПС Делян Пеевски. Наистина ли няма следи, които да свързват Пеевски с КТБ? Припомням ви това кратко видео.

ДС, чакалнята и приятелите от ЕС

“Защо очевидната истина за дълбоките връзки между комунистическите тайни служби и съвременното управление на България, довело до мафиотско превземане на държавата, толкова трудно си пробива път? Дали и сега ще е така?” - въпросите задава Диана Иванова и предлага своя отговор.

Два дни след началото на протестите България беше приета в чакалнята на еврозоната. Може ли това автоматично да доведе положителни последици? “Няма как”, отговаря Красен Станчев и обяснява защо.

“Идиличният Черноморски бряг на България е мека за корумпирани политици и предприемачи. Те са поделили доходоносните терени помежду си, завзели са бизнеса и са над закона. Зло, което досега изглеждаше, сякаш не може да бъде победено” - така започва статия за България в “Шпигел”, която в “Медиапул” е преведена цялата.

Прочетохте вече как европейски либерали излязоха в защита на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и осъдиха “неговите агресори”. Йовка Димитрова обяснява как реагираха европейските политически семейства и как става така, че винаги бранят своите.

И още две за десерт

Извън политиката и протестите, светът не спира да се движи и се случват още много различни неща. Не пропускайте седмичната емисия Новини като хората с Теодора Бързакова.

“Представям си я в огромна библиотека в къща с високи тавани, в която книгите започват от пода, а тези, които са на най-горния рафт, можеш да стигнеш само с дълга стълба. Оказа се, че в личния ѝ сайт има подобна снимка” - така започва историята за писателката Ан Епълбаум, която е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG