Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите решиха ТЕЦ-ът на Доган вече да не получава пари за студен резерв


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган

Депутатите одобриха законови промени, които отменят търговете за студен резерв и дават право на министъра на енергетиката да налага със заповед предоставянето на такъв.

По този начин управляващите изключват ТЕЦ „Варна“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от възможността да поддържа готовност за активиране при недостиг на елетроенергие – т. нар. студен резерв .

В последните години централата на Доган е сред най-големите бенефициенти от парите, които държавата харчи за тази цел. Управляващите заявиха по-рано, че занапред студен резерв ще предоставя само държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“.

Законовите промени бяха приети в четвъртък на второ четене от парламента през преходните и заключителните разпоредби на Закона за местното самоуправление и местната администрация със 105 гласа „за“, 12 „против“ и без въздържали се.

В текстовете се посочва, че министърът на енергетиката ще може да налага при необходимост студен резерв да предоставя "кондензационната топлоелектрическа централа с най-голяма инсталирана мощност в страната" - държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“. Промените ще действат до пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро, но не по-късно от 1 юли 2021 г.

По заповед на Борисов

Преди ден премиерът Бойко Борисов заяви, че за студен резерв ще се използва само държавната централа. „Сваляш студения резерв от тук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо – само държавната ТЕЦ „Марица изток 2“, каза премиерът на енергийния министър Теменужка Петкова и я изпрати в Народното събрание, където въпросът да бъде решен и с парламентарната група на ГЕРБ.

Минути по-късно от парламентарната трибуна Петкова обяви, че ще бъде направено предложение студеният резерв да се възлага след доклад на „Електроенергийния системен оператор” (ЕСО), само при необходимост и само на държавната централа. Ден по-късно тези промени са окончателно приети.

Те бяха подкрепени от БСП с мотив, че енергетиката трябва да бъде стабилна. „За нас на първо място стои енергийната сигурност на държавата, а тя без функционирането на ТЕЦ „Марица изток 2“ е невъзможна“, коментира депутатът от левицата Таско Ерменков.

Валентин Николов от ГЕРБ, който е един от вносителите на промените, призна, че решението е политическо: „Най-лошото, което направихме, е че допуснахме политиката в енергетиката и то строго специфичен сектор в българската икономика, в българската сигурност. За съжаление това се случи.“

"Омраза и разклащане"

ДПС реагира остро на предложенията. Депутатът от партията Рамадан Аталай коментира, че законовите промени се правят не на рационален принцип, а заради партийна омраза.

„В момента се опитваме да преразпределим бизнес, а не загриженост към енергетиката. Да оттеглим това предложение, да обясните на премиера, защото той от енергетика не разбира, че това, което правите в момента, е само омраза и разклащане на енергийната система и ще бъдем осъдени в ЕС“, каза той и допълни, че следващият министър, който ще бъде освободен, ще е най-вероятно министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Действията на управляващите станаха факт дни, след като Върховната касационна прокуратура (ВКП) се самосезира и започна проверка на предишните действия на държавното обвинение по казуса около ТЕЦ "Варна" на почетния председател на ДПС.

Прокуратурата беше провокирана от видео на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, което бе излъчено във фейсбук профила му. В живо включване на фона на ТЕЦ "Варна" във вторник Иванов разказа за сигнала от 2019 г., който чешки сенатор подаде чрез Антикорупционния фонд до прокуратурата за сделката за централата.

Сигналът от Чехия

Сенатор Лукаш Вагенкнехт е описал сделката на чешката държавна енергийна компания "ЧЕЗ груп", която в края на 2017 г. продава ТЕЦ "Варна" на фирмата на бившия транспортен министър в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов. Според Вегентнехт – на много по-ниска цена от реалната.

"Имаме много доказателства в подкрепа на нашата позиция, че продажбата на ТЕЦ "Варна" носи на чешкия данъкоплатец (ЧЕЗ е държавна компания) финансова загуба от около 1 милиард чешки крони (40 млн. евро – б.р.)", каза сенаторът в позиция до Свободна Европа в края на 2019 г. Преди това неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ подаде сигнали до четири институции за продажбата на централата на Доган.

Преди няколко дни зам.-председателят на Народното събрание и съпредседател на “Обединени патриоти” Валери Симеонов обяви, че за една година “около 50-60 милиона за една година отидоха в ТЕЦ-Варна”, а “правителството се обвързва едва ли не със слугинаж към Доган”. Тогава той каза също, че студеният резерв ще бъде намален повече от 10 пъти.

Само преди година властта за последно взе решение ТЕЦ “Варна” на Доган да получи 26.5 млн. лева, а свързаните с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Марица 3“ и „Топлофикация Русе“ да получат общо 25,4 млн. лева срещу мощности, които не работят, но стоят в готовност и при необходимост да бъдат активирани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG