Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пожелания за затвор на Шиши. Как се харчат един-два милиарда?


Част от протеста в София на 27 юли 2020 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Как се харчат близо два милиарда

- Протестите стигнаха до сградата на ЕК

- Хелън Мирън навърши 75

През последното денонощие са установени 194 нови случая на коронавирус в България. Седем души са починали.

1 млрд. и 894 млн. Протестите

Общо 1 млрд. и 894 млн. лева ще бъдат похарчени за различни социални и икономически мерки за справяне с кризата, предизвикана от борбата с коронавируса. Решението е на правителството. Сумата ще бъде взета от фискалния резерв и към момента не се предвижда вземането на заем. 1 млрд. и 163 млн. е сумата, предвидена за т.нар. социални мерки, а останалите 731 млн. са свързани с икономическите мерки.

Недоволството на 19-ия ден от протестите стигна до сградата на Европейския парламент и Европейската комисия в София. “ЕС, вземи страна!” - пишеше на един от плакатите. Младежката организация на “Да, България” честити рождения ден на депутата от ДПС Делян Пеевски с картички. На една от тях имаше пожелание депутатът да се озове в затвора.

Хората негодуваха и от решението на правителството за новите социални мерки в борбата с корона кризата. Ораторите определиха това като хвърляне на прах в очите и купуване на спокойствие. Красен Станчев пише, че това решение е част от концепцията за оцеляване на правителството.

Новите министри. Атанас Бобоков

Четирима полицаи са упражнили насилие във втория ден на протестите в София и ще бъдат наказани. Това е резултат от приключила проверка на МВР. Представянето й е първата видима акция на новия министър на вътрешните работи Христо Терзийски. Все още не е известно как точно ще бъдат наказани полицаите.

“Демократична България” (ДБ) поиска оставката на новия министър на икономиката Лъчезар Борисов. Причината са 500 млн. лева, отпуснати от Българската банка за развитие (ББР), на фирми, свързани с ДПС. Лъчезар Борисов е бивш председател на надзорния съвет на ББР във времето, когато банката е отпускала тези кредити, казаха от ДБ във видео, разпространено в понеделник.

Специализираният апелативен наказателен съд отказа да пусне от ареста бизнесмена Атанас Бобоков. Той е един от обвиняемите по делото за незаконен внос на боклук.

Германия, САЩ, Унгария

Германия отхвърли предложението на Доналд Тръмп за връщане на Русия в Г-7. “Причината Русия да бъде изключена е анексията на Крим и намесата в Източна Украйна. Така че, докато нямаме решение на тези въпроси, не виждам шанс”, казва външният министър на Германия Хайко Маас.

САЩ вече нямат консулство в Чънду, главният град на провинция Съчуан в Китай. Дипломатическият персонал е напуснал сградата на консулството, след като Пекин поиска това. Стъпката е в отговор на аналогична мярка, предприета в САЩ спрямо Китай.

Хиляди демонстранти излязоха на улицата в Будапеща в защита на свободата на словото, след като .политически натиск практически обезглави най-голямата независима медия в Унгария – Index. Редколегията и повече от 80 редактори и репортери в 100-членната редакция подадоха молби за напускане в знак на протест срещу уволнението на главния си редактор.

Украйна, Хабаровск, Киргизстан

Огънят в Източна Украйна е напълно прекратен. Споразумението между Путин и Зеленски влезе в сила в понеделник, след като преговарящите представители на Киев, Москва и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа се договориха.

Хиляди хора протестират от седмици в най-източния край на Русия – Хабаровск. Поводът беше арестът на местен губернатор, който е обвинен в поръчителство на две убийства.

В Киргизстан практически няма лекарска помощ за заразените с коронавирус. Тази функция се изпълнява от доброволци без умения, подготовка и медицински апаратура.

И две препоръки

Тя четири пъти е била кралица. Актрисата Хелън Мирън навърши 75 години. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Има деца, които са отраснали по протестите в буквалния смисъл на думата. Генка Шикерова и Мирослав Михайлов снимаха две от тях.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG