Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Възход на анонимните момчета с юмруци. И корабът, който доведе до взрива


Части на МВР се появиха чак след конференцията на ГЕРБ, за да образуват кордон за автомобилите на участниците
Части на МВР се появиха чак след конференцията на ГЕРБ, за да образуват кордон за автомобилите на участниците

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

- Агресия срещу журналисти

- Протестите по света

- Малкият голям Чарли Чаплин

Партийното събиране на ГЕРБ не донесе окончателен отговор на въпроса дали Бойко Борисов ще подаде оставка или планира да изкара докрай мандата. “Аз съм готов по всяко време да си тръгна”, заяви премиерът и заговори за вариант да се оттегли, но кабинетът да остане.

Малко преди това ръководителката на Правителствената информационна служба Севделина Арнаудова обяви, че напуска Министерския съвет, за да помага на ГЕРБ преди изборите. Някои разчетоха това като знак, че предсрочни избори все пак ще има.

Група протестиращи успяха да проникнат в двора на “София Тех Парк”. Там ги посрещнаха момчета с маски, които ги избутаха. Когато журналистът от Свободна Европа Полина Паунова отиде да ги пита защо, те я изблъскаха и хвърлиха телефона и на земята.

Последваха много въпроси - кои са тези неидентифицирани мъже, защо бяха там, кой ги е поканил (наел) - в този репортаж търсим отговори на тези въпроси и разказваме подробно какво точно се случи.

Намерете си още 3 минути, за да изгледате и видео историята ни от мястото на събитието. Ако познаете някои от действащите лица, пишете ни.

Асоциацията на европейските журналисти - България изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и председателя на ЕНП Доналд Туск. Първите двама са призовани за огласят имената на агресорите и да разследват. От Туск се очаква позиция.

Протести, вирус и експлозия

Протестите продължават не само в България. Хиляди българи по света се организират за координирани протестни акции с искане за оставките на Борисов и Гешев. Това видео показва протестите в различни градове по света.

Какво искат протестиращите и дали имат ясна представа каква точно промяна очакват - Елица Симеонова разговара със седем души от площада и разказва за техните надежди и страхове. Конкретно.

В подкрепа на протеста се изказа и бившият премиер Иван Костов. "Аз съм сред мнозинството български граждани, а това рядко ми се случва - да съм в мнозинството, което подкрепя протеста", каза той в интервю за Свободна Европа.

Костов каза още, че не вярва на президента Радев, който пък заяви по време на заседание на правния си съвет, че “липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава”.

Телевизионният водещ и лидер на "Има такъв народ" Слави Трифонов е отговорил в ефир на въпроси на “Дневник”. Той също подкрепя протестите и твърди, че ако влезе в следващия парламент, коалиция с ГЕРБ и ДПС е невъзможна.

303 са новите заразени от COVID-19 за последното денонощие. В блога следим развитието на епидемията в България в дати и числа, а интерактивната ни карта показва разпространението на заразата по света.

В Бейрут продължава разследването на взрива, при който загинаха над 100 души, а над 4 хиляди бяха ранени. Кадрите са наистина стряскащи.

Взривила се е амониева селитра, която е била конфискувана от руски кораб и е отлежавала в склада няколко години. Собственикът и капитанът са арестувани от 2014 г. "Всеки месец пишех на Путин, отговор нямаше", казва капитанът в интервю за Радио Свобода.

И още две за десерт

“Дребен скитник с големи чепици, торбести панталони, тясно сако, папийонка, бастунче, бомбе и мустачки се приближава с патешка походка и мълчаливо минава през сърцата на милиони зрители” - вижте как продължава историята за Чарли Чаплин от поредицата на Пламен Асенов Малки истории за велики европейци на ХХ век.

Той е на 96 години. И е един от най-възрастните абсолвенти в света. Наскоро завършва следването си по история и философия в университета в Палермо. Джузепе Патерно е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG