Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Бойко Борисов реши да остане и МВР разчисти палатковите лагери


Късно в четвъртък протестиращите минаха покрай централата на НФСБ на ул. "Г.С. Раковски" и замерваха прозорците с домати
Късно в четвъртък протестиращите минаха покрай централата на НФСБ на ул. "Г.С. Раковски" и замерваха прозорците с домати

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

- МВР и нощта

- “Няма други варианти”

- “Незабавно разследване”

Рано сутринта, още по тъмно, полиция и жандармерия са започнали акция за освобождаване на блокираните кръстовища в София, Пловдив и Варна. Има и задържани. Движението на всички места е възстановено, информира подробно БНР.

Това стана часове след заседанието на съвета на коалицията между ГЕРБ и “Обединени патриоти”. “Министър-председател остава Бойко Борисов. Няма други варианти пред нас”, каза след заседанието лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Думата “оставка” е отхвърлена.

“Имаме много работа” - това е основният мотив за оставане на власт. Йовка Димитрова обяснява как правителството харчи еврофондовете за справяне с последиците от пандемията от коронавирус. Има и сравнение с други страни.

бТВ огласи проучване на “Маркет линкс”, според което за първи път подкрепата за партия ГЕРБ е по-висока от подкрепата за Борисов. Има данни и за подкрепата на политическите сили.

Това е второто подобно изследване след началото на протестите, което отчита ръст на извънпарламентарните “Има такъв народ” и “Демократична България”. Означава ли това, че има изцяло нова политическа ситуация? Николай Лавчиев търси отговора от експерти.

Сблъсъците

Ръководството на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (Radio Free Europe/Radio Liberty) изрази възмущение от агресията срещу двама свои журналисти. Става дума за инцидента по време на националната конференция на ГЕРБ, когато мъже с маски бутаха Полина Паунова, хвърлиха на два пъти телефона ѝ, направиха опити насилствено да отнемат телефона на Генка Шикерова.

По-рано международната неправителствена организация „Репортери без граници“ осъди посегателството и призова българските власти да разследват случая и да установят извършителите.

БСП също се намеси и поиска свикване на извънредно заседание на парламента в понеделник за изслушване на Бойко Борисов за “насилието над журналисти” и да го задължат спешно да актуализира бюджета.

Националната конференция на ГЕРБ в сряда беше прекъсната от младо момче, който започна да вика по адрес на Борисов, включително и нецензурни изрази. Колегите от “Дневник” са се свързали с него, за да разкаже защо е решил да протестира по този начин.

От Бейрут до САЩ

Ливанското правителство нареди на армията да постави под домашен арест цялото ръководство на пристанището в Бейрут, докато се изясни кой е виновен за взривовете във вторник, предизвикали смъртта на над сто души, хиляди бяха ранени, а в града има тежки разрушения.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео огласи доклад от 76 страници на Центъра за глобално взаимодействие към Държавния департамент, според който руската дезинформация и пропаганда в чужбина стъпва на пет стълба. В доклада са дадени конкретни примери.

За първи път Фейсбук изтри пост на американския президент Доналд Тръмп, тъй като нарушава политиката срещу разпространяването на невярна информация за коронавируса. Премахнатият пост е включвал препратка към видео на “Фокс нюз”, в което Тръмп казва, че децата са "на практика имунизирани" срещу вируса.

И още две за десерт

Той е професор от лондонския “Империал колидж” и е автор на нов вид тест, който скъсява от 24 часа на 90 минути времето за потвърждаване или отхвърляне на наличието на коронавирусна инфекция. Той се казва Крис Тумазу и е Човек на деня на Свободна Европа.

Ако сте във Варна, може да се отбиете в градската галерия, за да видите снимки от детството на Христо Явашев в морския град. Ако не сте там, може да разгледате част от снимките, които колегите от “Площад Славейков” са публикували. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG