Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Парламентът отваря, протестиращи чакат депутатите. И спасението срещу лъжата


Протестите с искане за оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев продължават 35 дни
Протестите с искане за оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев продължават 35 дни

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

- Безсилие за Росенец

- Трайков осъди КПКОНПИ

- Камала Харис

Парламентът заседава днес по искане на БСП. Ден по-рано правителството отпусна още пари за образование и социални дейности. “За да може младите хора, децата, учениците, след това като ги обучим добре, да излязат на протест”, каза премиерът Бойко Борисов.

“Общото между сегашното управление на България и това на ЕС е, че и тук, и там основната политика е купуването на доверие чрез раздаване на пари”, коментира Красен Станчев. Препоръчвам ви неговия анализ.

Протест в сряда вечер имаше и пред посолството на Германия. Хората символично затвориха очи и запазиха мълчание за една минута заради германската подкрепа за Борисов и ГЕРБ.

"Совите не са това, което са", се казваше в един филм. Същото важи и за седемдневния ултиматум, който община Бургас даде на собственика на имота в Росенец, който е известен като "летните сараи на Ахмед Доган". Генка Шикерова продължава разследването.

Социалният министър Деница Сачева заяви в интервю за Свободна Европа, че правителството на Борисов води битка с контрабандата и олигарси и затова само за него излизат записи. Мислите ли, че “министър-председателят няма нужда от подкрепа”, попита тя.

Ако намерите 30 свободни минути, може да гледате и целия видео запис от интервюто.

“Биберон”, пари и COVID-19

Сигурно прочетохте заглавията за главния прокурор Иван Гешев и акцията в детски център “Биберон” в Силистра. Потърсихме всички страни и сглобихме цялата картина - не е за пропускане.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ трябва да плати 99 639 лв. на бившия икономически министър и настоящ кмет на район "Средец" в София Трайчо Трайков. Става дума за обезщетение за нанесени морални вреди и пропуснати ползи заради производство срещу него.

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров е получил близо 20 000 лв. бонус в края на месец юли. Той е обяснил пред “Медиапул”, че това е за добре свършена работа и че през март и април той е дарявал голяма част от заплатата си за борбата с коронавируса.

Шест положителни проби за COVID-19 са отчетени при служители на Центъра за спешна медицинска помощ в Пазарджик. Сред заразените са лекар, двама специалисти по здравни грижи, санитар и двама шофьори на линейки.

Според президента на германския институт „Паул Ерлих“, е рисковано да се използва новата руска ваксина. Клаус Чичутек обяснява, че е “необходимо да се съберат достатъчно статистически стабилни данни за нейната безопасност. Изглежда обаче, че за тази ваксина такива не са събрани“, съобщава Дойче веле.

Беларус, Ливан и САЩ

ЕС заяви, че президентските избори в Беларус не са били "нито свободни, нито честни" и заплаши да наложи санкции за отговорните за последвалото насилие. Тук може да гледате отново видео от събитията.

163 жертви, 6000 ранени и над 6000 разрушени сгради. Това е равносметката след експлозията в Бейрут миналата седмица. Ройтерс разкрива, че властите са били наясно с опасния материал на пристанището и опасността от унищожителен взрив.

Сенаторът от Калифорния Камала Харис е кандидатурата на демократите за вицепрезидент на Джо Байдън на изборите през ноември в САЩ. Тя е от ямайско-индийски корени, била е главен прокурор в щата Калифорния,.

Следващата история не е от киното, а е напълно истинска. Арестувана като “родител на предател” от окупационните съветски войски в Полша през април 1940 г., тя е осъдена на поправителен труд. Сега цялата история излиза на бял свят благодарение на запазените писма на Йозефа Буйдо.

И още две за десерт

“Спасение срещу лъжата Джордж Оруел вижда в мисленето на истината. В писането на истината. В казването на истината пред целия свят. Знае, че иначе годината 1984 ще се залости завинаги в живота ни”, пише Пламен Асенов в новия епизод от поредицата Малки истории за велики европейци.

Той е инженер и от няколко дни се намира в Бейрут, за да помага на местните хора да преодолеят щетите от смъртоносния взрив. Правил е същото и след земетресението в Албания. Той се казва Филип Киразов и е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG