Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Гешев захваща Доган, а държавата му подарява пристанище. И още две вили в Гърция


Делян Пеевски и Ахмед Доган преди 10 години в Народното събрание
Делян Пеевски и Ахмед Доган преди 10 години в Народното събрание

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

- Нарушенията в Росенец

- Ваканцията на парламента

- Лъжа на 20 години

Незаконен кей, незаконни постройки. Прокуратурата откри редица нарушения, свързани с резиденцията на Ахмед Доган в Росенец, която е популярна като летните сараи. Част от установеното от прокуратурата сега беше публикувано още преди месеци. Тогава обаче нямаше протести.

В същото време Спас Спасов разкрива в “Дневник”, че държавата е предоставила на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган за безвъзмездно ползване до 2054 г. кея и съоръженията на пристанището в ТЕЦ "Варна", които са публична държавна собственост.

Управляващите ГЕРБ и “Обединени патриоти” бойкотираха извънредното заседание на Народното събрание, свикано по искане на БСП. Така депутатите не събраха кворум и ваканцията им продължи. Корнелия Нинова определи това като “ритуално самоубийство от страх”.

Сигурно и до вас са достигнали заглавия и коментари, които споменават Маджо, Христо Иванов, Бойко Борисов, СИК, Ламбовски, Мавродиев и т.н. Темата се използва политически, но ако искате да научите само фактите и да се ориентирате - този текст на Борис Митов е за вас.

Разследване на Николай Стоянов в “Капитал” допълва картината с информацията, че Стоян Мавродиев е купил от Димитър Ламбовски две луксозни къщи в Гърция, но не ги е декларирал. Засега твърденията, че едната къща е била за Бойко Борисов, остават непотвърдени, но и неотречени, пише изданието.

“Спрете да финансирате нашата мафия”, гласеше един от лозунгите на протеста пред посолството на Германия. Хората недоволстваха от подкрепата на Ангела Меркел за Бойко Борисов. Тук може да гледате видео от събитието.

Цветан Цветанов обяви името на своята партия - Републиканци за България. Той поиска оставката на Бойко Борисов, но не подкрепи искането за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

бТВ настоява данните за телевизионния рейтинг да бъдат проверявани от независима комисия – Комитет на индустрията, който да гарантира прозрачни взаимоотношения.

Преди по-малко от два месеца Николай Лавчиев описа откъде идва напрежението на телевизионния пазар и как примката около бТВ се затяга - припомнете си.

Беларус, Русия и вируса

Двама загинали, почти 7 хиляди арестувани, много повече пребити - това е равносметката дотук от протестите, които обхванаха Беларус слез президентските избори в неделя. Лауреатът на Нобеловата награда за литература Святлана Алексиевич препоръча на Лукашенко да се оттегли докато е време, за да не бъде потопена страната в кръв.

САЩ следи развитието на кризата в Беларус и ще реагира на случващото се, заяви в интервю за Радио Свободна Европа държавният секретар Майк Помпео. Той декларира, че Вашингтон иска „добър изход от кризата за беларуския народ и ще предприемем действия в тази връзка“.

Изминаха 20 години от трагедията с руската подводница “Курск”, която потъна в Баренцово море заедно с всичките 118 моряци на борда. “Лъжата продължава 20 години”, казват роднини на жертвите. Делото вече е закрито, нито един от въпросите няма отговор. Няма и виновни.

А днес светът е в пандемия. Каква е ролята на ЕС в откриването и осигуряването на евентуална ваксина и защо се споменава ГМО? Йовка Димитрова има отговори на 10 от най-задаваните въпроси.

И още две за десерт

И още една годишнина. Точно преди 59 години, в една августовска нощ, започва изграждането на стената, която раздели света. Отделете няколко минути за този разказ в снимки от първите дни на Берлинската стена.

Той е на 26 години, усмихнат, приветлив и дългокос. Той беше един от 50 млади оперни певци, които поискаха да застанат рамо до рамо с оперната прима Соня Йончева, но спечели. Той е Божидар Божкилов и е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG