Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: #Кой написа? #Кой написа? Кой, кой, кой?


Министърът на правосъдието Данаил Кирилов
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Данаил Кирилов не казва кой освен него е писал проект за конституция

- Кремъл не вижда причина да се разследва отравянето на Навални

- Как да се говори с децата за смъртта?

През изтеклото денонощие има 203 нови случая на заразени с коронавирус. Починали са 9 болни.

Конституцията. ГЕРБ

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов отказа да посочи имената на хората, написали проекта на ГЕРБ за нова конституция, но уточни, че участниците са били в “две групи”. Това стана по време на съвещанието на прокурорите в понеделник, на което те представиха критиките срещу тях като посегателство на върховенството на закона. За текста на нова конституция се говори от десетина дни, но авторите не са известни, ако изключим името на самия Данаил Кирилов.

В събитието, организирано от прокуратурата, Валдес Радев видя вдъхновение за своята кибер карикатура.

ГЕРБ събраха 104 подписа в подкрепа на своя проект за промяна на конституцията. За да за започне целият процес на “рестарт на системата”, както го нарича Бойко Борисов, им трябват 120 подписа. Дотук ГЕРБ имат подкрепата на НФСБ и ВМРО, а част от тези партньори имат и условия. Анализаторът Стефан Попов смята, че никоя конституция не бива значително да се променя в периоди на политическа криза. Извън контекста на кризата обаче той посочва 6 положения в основния закон, които би следвало да се променят и три, които не бива да се променят.

Нефинансовите предприятия почти не са увеличили загубите си през юли спрямо предходния месец, но има един сектор, който се оказва големият губещ – този на културата и спорта. Данните са на НСИ.

Навални. Беларус

Кремъл не вижда причина да се разследва отравянето на Алексей Навални. Според говорителя на институцията Дмитри Песков в едно разследване за отравяне трябва да е известно веществото, причинило инцидента. А германската клиника, в която се лекува руският опозиционер, каза, че отравянето е извършено от неизвестно вещество, вероятно от групата на инхибиторите на холинестеразата. Каква е тази група можете да прочетете тук. Руските лекари твърдят, че в организма на Навални не са открили нищо подобно.

Ако се колебаете как точно се произнася името на лидерката на беларуската опозиция Святлана Циханоуска, този текст е за вас. Обяснено е и какви са знамената, които се развяват от седмици в Минск – онези с червеното и бялото, които не съвпадат с цветовете на беларуския официален флаг.

Разследване за Бейрут

Офшорна компания на кипърски гражданин с адрес за кореспонденция в България, банка с предполагаеми връзки с „Хизбула“ и фабрика за експлозиви, свързана със семейството на президента на Мозамбик и с разследване за терористична атака в Европа. Това са част от участниците във веригата, довела и изоставила кораба „Росус“ с хиляди тонове амониева селитра на борда в Бейрут, разкрива журналистическо разследване на Organized Crime And Corruption Reporting Project (OCCRP).

И няколко препоръки

Книга за деца, посветена на смъртта? Да, това съществува. Надежда Цекулова разказва за книгата и за това защо появата й на български е нещо важно.

Доктор Марина Иванова от фондация “Четири лапи” спасява пострадали животни в Бейрут, където на 4 август беше застигнат от разрушителен взрив. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Един програмист хвана гората в буквалния смисъл на думата. Петър Велков възстанови със собствени сили една хижа на Витоша и разказва как го е направил в това видео на Теодора Бързакова и Мирослав Михайлов.

Искрено Ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG