Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стигна ли разследването за Навални до България? Какво е известно до момента


Алексей Навални
Алексей Навални

Германия не е търсила по официални канали съдействие от България по разследването за евентуалното отравяне на Алексей Навални. Неофициално обаче лекари от болницата „Шарите“ в Берлин, където се лекува руският опозиционен политик, са в контакт със свои колеги в София. Информацията се появи първо в публикация на германското издание Шпигел съвместно с разследващата платформа Белингкат. Под заглавие „Българската следа“, статията твърди, че германските лекари допускат, че Алексей Навални е бил изложен на въздействието на вещество от групата органофосфати, с което е бил отровен и българският бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г.

“Засега не може да се заключи категорично, че веществото е едно и също, но се стига до извода, че то е от група органофосфати, към които спадат както Новичок, така и определени пестициди. В анализа на финландската лаборатория “Верифин” също има подобни изводи“, каза пред Свободна Европа Христо Грозев от Белингкат, съавтор на публикацията в Шпигел.

В понеделник „Шарите“ обяви, че "клиничните заключения говорят за интоксикация от вещество от групата на активните вещества, наречени "холинестеразни инхибитори".

Органофосфатите са един от класовете холинестеразни инхибитори.

„Направените изследвания на проби на кръвта и урината на Емилиян Гебрев през 2015 г. също водят до заключението, че веществото е от групата на органофосфати с подобна характеристика“, каза Грозев. Според данните, с които той разполага, “клиничните картини след отравянето както на Гебрев, така и на Алексей Навални са подобни една на друга”.

Емилиян Гебрев беше отровен през 2015 г. В продължение на години истинско разследване нямаше. Това се промени след отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Великобритания. Тогава експертите успяха да идентифицират отровата като принадлежаща към групата нервнопаралитични агенти, наричани Новичок. Такива заключения беше направил и финландският институт „Верифин“, на който Гебрев беше изпратил проби за изследване.

Свободна Европа попита проф. Паула Ванинен, ръководител на „Верифин“, дали представители на болницата „Шарите“ или разследващи от Германия са търсили съдействие от тях относно евентуална връзка между случаите на Навални и Гебрев.

„Не мога да отговоря на въпроса ви заради стриктната политика на „Верифин“ да не дава информация за нашите клиенти или за поискани изследвания от някой извън института“, отговори по имейл проф. Ванинен.

От болница „Шарите“ отговориха на въпрос на Свободна Европа, че няма да коментират „предположения и спекулации“. „Ще информираме обществеността, когато има нова информация“, отговори по имейл говорителката на болницата Мануела Зингл.

Военномедицинската академия в София, където се е лекувал Гебрев след отравянето през 2015 г., не отговори на въпросите за евентуално сътрудничество с "Шарите" по случая с Навални.

Изпратихме въпроси и до Министерството на външните работи и до прокуратурата дали България е получила искане за съдействие от Берлин, но не получихме отговори в рамките на деня. По телефона от посолството на Германия отговориха: „Нямаме такава информация. Не сме търсени за съдействие“

Свободна Европа се свърза по телефон и със самия Емилиян Гебрев, който каза, че не е търсен във връзка със случая на Навални и няма повече информация.

Руският опозиционер Алексей Навални се почувства внезапно зле на 20 август по време на полет в Русия. Самолетът кацна аварийно в Омск, където Навални остана два дни, преди да бъде транспортиран за лечение в Германия. Оттогава той не е излизал от кома.

Христо Грозев от Белингкат каза, че приликите между клиничните картини на Навални и Гебрев водят лекарите до "хипотеза за прилагане на отровата не чрез приемане през уста, както се смяташе в началото, а чрез поемане през кожата”.

След намесата на Великобритания, в началото на годината българската прокуратура обвини трима руски граждани - Сергей Федотов, Георги Горшков и Сергей Павлов за отравянето на Гебрев. Смята се, че Федотов, чието истинско име според Белингкат е Денис Сергеев, е ръководил операцията за отравянето на Гебрев. Тримата са издирвани и за отравянето на Скрипал.

Прокуратурата не дава информация за развитието след това. Според Гебрев има умишлено протакане. Той твърди, че все още не е отправено искане до руските власти да бъдат разпитани обвиняемите и заподозрените, няма искане до Организацията за забрана на химическите оръжия за оказване на техническа помощ за идентифициране на оръдието на престъплението, както и няма разследване на причините за изчезването на пробите от отровата, изследвани от института „Верифин“.

В открито писмо миналия месец Емилиян Гебрев каза, че „зад показните, половинчати и декларативни действия“ на прокуратурата се крие „страхът от геополитически последствия“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG