Връзки за достъпност

Извънредни новини

Придобиването на бТВ от Петр Келнер вече е в Брюксел. Решение се очаква до месец


Сделката за придобиването на бТВ от Петр Келнер навлиза във финален етап. Чешкият фонд PPF на милиардера Петр Келнер е подал нотификация в Европейската комисия в Брюксел за разглеждане на сделката за придобиване на Central European Media Enterprises (CME), която притежава бТВ Медия груп и телевизионни групи в Чехия (Nova), Румъния (PRO TV), Словакия (Markíza) и Словения (POP TV). Европейските регулации за сливанията изискват такова одобрение, за да не се допуска прекалена концентрация на конкретните пазари.

Съобщението за изпратената нотификация дойде от профила в Туитър на фонда PPF.

Потърсени от Свободна Европа, оттам потвърдиха, че са изпратили нотификация, но отказаха допълнителен коментар.

Най сайта на Европейската комисия беше публикувано съобщение за изпратената нотификация. Поставеният краен срок за решението е 6 октомври тази година.

Така сделката за придобиването на най-голямата телевизия в България от Петр Келнер навлезе в последната си фаза. След евентуално одобрение от Брюксел, придобиването трябва да бъде финализирано и чешкият фонд PPF официално да стане собственик на бТВ, както и на водещи телевизии в още четири държави.

Забавянето

Изпращането на нотификация до Европейската комисия се очакваше по-рано. През юни говорител на PPF каза пред Свободна Европа, че забавянето се дължи на пандемията от COVID-19.

В публикувания отчет за първото тримесечие на 2020 г. CME информира акционерите си: „PPF планира да изпрати нотификацията до Европейската комисия в рамките на второто тримесечие (до края на юни - б.р.) и очакваме придобиването да бъде приключено в третото тримесечие (до края на септември) на 2020 година“.

Сега евентуалното финализиране на сделката остава за след 6 октомври, т.е. за последното тримесечие на 2020 г.

Забавянето даде повод на редица издания в България, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски, да твърдят, че Келнер се е отказал от плановете си и сега български бизнесмени са се заели с търсенето на инвеститор. И тогава, и сега PPF отрече това.

В края на май и началото на юни представители на управляващите в България и близки до властта медии започнаха открито да атакуват бТВ и обвиниха телевизията във връзки с укриващия се в Дубай Васил Божков. Ръководството на бТВ обяви, че започва серия от дела за клевета. По-късно телевизията заведе дела срещу вестник "Телеграф" на Делян Пеевски, сайта със сходна редакционна политика "Блиц", както и срещу председателя на НФСБ Валери Симеонов.

Историята на сделката

В края на октомври 2019 г. фондът на най-богатия чех Петр Келнер обяви, че притежавана от него компания е подписала споразумение за придобиването на Central European Media Enterprises. По-рано същия ден от CME съобщиха, че сделката е на стойност 2,1 млрд. долара.

През февруари тази година американският сенатор републиканец Марко Рубио поиска администрацията във Вашингтон да провери дали сделката не застрашава сигурността на Съединените щати. „Вярвам, че администрацията трябва да провежда по-подробни прегледи на корпоративните сделки като продажбата на СМЕ от AT&T и да разбере как китайското правителство и комунистическата партия работят чрез проксита като PPF", написа тогава Рубио. Проверка обаче не последва.

Няколко дни след писмото на Рубио, акционерите на Central European Media Enterprises одобриха сделката за продажба на акциите на компанията на чешката инвестиционна група PPF на Петр Келнер.

През 2018 г. година българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) не разреши на фонда на Петр Келнер да придобие Нова телевизия, която след това беше купена от братята Георги и Кирил Домусчиеви.

бТВ е създадена през 2000 г. като собственост на Balkan News Corporation, подразделение на притежаваната от Рупърт Мърдок News Corporation. През 2010 г. компанията е купена от CME за 400 млн. долара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG