Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Грозна фалшификация". Гебрев опроверга прокуратурата, че срещу него има още опити за убийство


Емилиян Гебрев

Оръжейният завод "ЕМКО" на бизнесмена Емилиян Гебрев опроверга в сряда част от твърденията, посочени в първото официално съобщение на прокуратурата, след като стана ясно, че през август тя е спряла разследването за отравянето му през 2015 г. Едно от тях беше, че срещу него е имало още 4 опита за покушения, предшестващи случая преди 5 години.

"Ако прокуратурата наистина е имала информация за други опити за покушение, проверена ли е тя за достоверност?"

"Това е не просто разпространение на невярна информация и внушения. Това е грозна фалшификация. Разполагаме с документи от авторите и разпространителите на тази фалшификация, чиито следи минават и през прокуратурата и които ще станат публично достояние, когато това се наложи. Възниква обаче и друг важен въпрос: ако прокуратурата наистина е имала информация за други опити за покушение, проверена ли е тя за достоверност и защо не са били уведомени застрашените лица", се пита в официалната позиция, изпратена от "ЕМКО" до медиите.

Емилиян Гебрев, синът му Христо и производствения директор на завода им Валентин Тахчиев бяха отровени през пролетта на 2015 г. В продължение на години истинско разследване нямаше. Това се промени след отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. в Солсбъри, Великобритания. Тогава експертите успяха да идентифицират отровата като принадлежаща към групата нервнопаралитични агенти, наричани Новичок. Такива заключения беше направил и финландският институт "Верифин", на който Гебрев беше изпратил проби за изследване. Разследването на българските власти беше подновено по искане на Гебрев през есента на 2018 г.

В началото на 2019 г. разследващата платформа Bellingcat съобщи, че руски агент, подозиран за отравянето на семейство Скрипал, е бил в България в дните около отравянето на Гебрев. През януари тази година трима руснаци бяха обвинени за отравянето на бизнесмена, но първоначално имената им не се споменаваха. Месец по-късно българското държавно обвинение все пак ги обяви, че става въпрос за Сергей Федотов, Георги Горшков и Сергей Павлов.

В позицията на "ЕМКО" от сряда пише, че е "откровена лъжа" твърдението на прокуратурата, че от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) са отказали да направят повторно изследване на веществото, с което бяха отровени тримата. Разследващите напомниха преди ден, че анализ на веществото е направен във финландската лаборатория "Верифин", цитирайки "писмен отговор от ОЗХО, в който се посочва, че повторен анализ на пробите, взети от тримата пострадали не е необходим и това би създало прецедент в практиката им".

"Никога ОЗХО не е създавала или изпращала такъв документ."

"Никога ОЗХО не е създавала или изпращала такъв документ, което също лесно може да бъде проверено от медиите. Приписването на несъществуваща вина на ОЗХО вероятно няма да остане без последствия", се казва в позицията на българския оръжеен завод.

Както Свободна Европа съобщи през януари, прокуратурата първоначално е поискала съдействие от международната организация, базирана в Хага, но след като оттам е върнат отговор, че трябва да бъдат уведомени официално с вербална нота от правителството, това така и не е направено.

Според позицията на "ЕМКО" от сряда "прокуратурата, която доскоро официално тръбеше, че тримата са отровени с "пестициди" и "със салата от рукола", открито заблуждава, че резултатите от анализите на родното МВР били потвърдени от финландската лаборатория "Верифин".

"Това категорично не е вярно. Първо, "Верифин" никога не е оценявала и сравнявала анализите на българското МВР. Второ, припомняме, че според официалния доклад на "Верифин" за българските проби от 2015 г. в изследванията се констатират две фосфоро-органични съединения (базата на Новичок), едно от които тогава лабораторията не познава. Или по-точно, за него на стр. 20 от доклада изрично пише, че "не бе възможно да се идентифицира"."

"Твърдението, че правен регламент на друга държава може да пречи на прилагането на българските закони е симптоматично и не се нуждае от коментар."

Преди ден прокуратурата посочи като една от причините да спре разследването за отравянето на Гебрев факта, че руски "правен регламент" забранява екстрадирането на руски граждани от територията на страната в чужбина. В тази връзка от "ЕМКО" коментират, че "твърдението на висшия правоохранителен орган в България, че правен регламент на друга държава може да пречи на прилагането на българските закони е симптоматично и не се нуждае от коментар".

Задочно обвинените за отравянето на Гебрев, сина му и производствения директор на оръжейния им завод Георги Горшков, Сергей Павлов и Сергей Федотов се издирват с червена бюлетина на Интерпол и Европейски заповеди за арест, но до момента няма официална информация да са били намерени.

"Фрапиращ е отказът на прокуратурата да се обърне към компетентните власти на Руската федерация за изясняване на самоличността и на други факти и обстоятелства около заподозрените за терористичния акт руски граждани. По неофициална информация от руска страна, въпреки съществуващите споразумения, българските им колеги никога не са се обръщали към тях с въпроси и искания за разяснения. С тези свои действия българската прокуратура, освен че препятства изясняването на обективната истина, създава възможности за спекулации и подхранване на недоверие между България и Русия", заявяват по този повод от "ЕМКО".

В позицията на завода на Гебрев се казва още, че "по необясними причини" прокуратурата е ограничила разследването си само до тримата задочни обвиняеми без да изследва данните на чуждестранни медии и организации за възможно замесени в случая "поне осем руски граждани". От държавното обвинение преди ден заявиха, че "данни за такива не са установени".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

На машина или на хартия. Как е по-сигурно да се гласува
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
XS
SM
MD
LG