Връзки за достъпност

Извънредни новини

Либералната общност загуби най-силния си представител във Върховния съд на САЩ


Рут Бейдър Гинсбърг. Снимката е от 2017 г.
Рут Бейдър Гинсбърг. Снимката е от 2017 г.

Най-възрастният член на Върховния съд на САЩ почина на 87-годишна възраст, предаде Ройтерс. Съдия Рут Бейдър Гинсбърг беше защитничка на правата на жените, бореше се за равенство между половете и за много други каузи на либералната общност.

Кончината й позволява на президента Тръмп да разшири консервативното мнозинство във Върховния съд. Ако успее да назначи човек на мястото на Гинсбърг, това ще бъде трета промяна в състава на съдилището, извършена по време на мандата му.

Членовете на Върховния съд на САЩ имат пожизнен мандат. Решенията на институцията се използват като прецеденти в международното правосъдие и в решенията на политически организации извън пределите на САЩ.

Рут Гинсбърг е починала в дома си във Вашингтон от метастази на рак на панкреаса, пише в съобщението на Върховния съд. Тя беше назначена на поста по времето на мандата на президента Бил Клинтън през 1993 г. Оттогава тя е давала решаващ глас за решения на Върховния съд, засягащи правото на аборт и правата на общността ЛГБТ, плана на президента Обама за здравеопазването и други въпроси, ключови за формирането на политиките на САЩ.

Съдия Гинсбърг е от бедно семейство, родена е в нюйоркския квартал Бруклин. Работи като адвокат и добива известност през 70-те години, когато печели 5 от общо 6 дела за полова дискриминация пред Върховния съд. Президентът Джими Картър я назначава за федерален апелативен съдия през 1980 г. 13 години по-късно президентът Бил Клинтън я определя за върховен съдия. Тогава тя е едва втората жена, заела този пост.

Игралният филм "По полов признак" (2018), както и документалният RBG (2018), който беше номиниран за Оскар и BAFTA, описват пътя й до върха на американското правосъдие.

"Не искам да ми се правят услуги заради пола ми. Всичко, което искам от нашите братя, е да си махнат краката от вратовете ни", казва тя в RBG и с това обобщава смисъла на дългогодишната си битка за полово равенство.

От Републиканската партия на САЩ вече се чуха гласове, призоваващи президента Тръмп да предложи своя кандидатура за поста на Гинсбърг в най-скоро време. Това би дало на консерваторите мнозинство от 6 гласа в 9-членния състав на Върховния съд.

По-късно в събота президентът Тръмп написа в туитър, че републиканците са длъжни да предприемат "без забавяне" стъпки за новото назначение в съдебната институция .

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG