Връзки за достъпност

Извънредни новини

До живот, но задочно. Две присъди за атентата в Сарафово. Хизбула не се споменава


Двамата обвиняеми все още се издирват чрез Интерпол
Двамата обвиняеми все още се издирват чрез Интерпол

Специализираният наказателен съд осъди двама души за бомбения атентат на летището в Сарафово, край Бургас, който беше извършен на 12 юли 2012 г. Те получиха най-тежките присъди, които допуска българското законодателство - доживотен затвор без право на замяна.

Присъдите са задочни, защото обвиняемите не бяха издирени. Това са канадският гражданин Хасан ел-Хадж Хасан и австралийският Мелиад Фарах. Двамата са от ливански произход. Според обвинението те са помагали на атентатора - алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни, който се самовзриви пред автобуса на бургаското летище и така отне живота на петима израелски туристи и на българския шофьор Мустафа Кьосов и рани още 38 души.

Присъдите могат да бъдат обжалвани пред втора инстанция. Двамата обвиняеми все още се издирват и снимките им са публикувани на сайта на Интерпол. В съда те бяха представлявани от служебни защитници.

Съдът постанови още подсъдимите да изплатят обезщетение на пострадалите от атентата и близките на загиналите, като общата стойност на неимуществените вреди е над 100 млн. лв.

Връзката с Хизбула

В обвинителния акт никъде не се споменава подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула, която беше посочена като извършител от българските власти още през 2013 г. Тогавашният вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че двама от заподозрените "са принадлежали към военното формирование на Хизбула", както и че финансирането на атаката "е било проследено до Ливан"

Хизбула е шиитска организация в Ливан, която има военно и политическо крило. След атентата в Сарафово Европейският съюз обяви военното крило за терористична организация. САЩ, Обединеното кралство, Израел и редица други държави също приемат Хизбула за терористична организация.

Въпреки политическите изявления, версията за отговорността на шиитската организация не намери място в обвинителния акт срещу двамата ливанци. Задочният съдебен процес срещу Хасан и Фарах тръгна в началото на 2018 г., след като магистратите в продължение на година и половина правиха безуспешни опити да призоват всички пострадали и наследниците на жертвите.

През януари 2020 г. след ракетна атака на американската армия, по заповед на президента Доналд Тръмп, беше убит иранският генерал и главнокомандващ на елитните части „Ал кудс“ в състава на иранската революционна гвардия Касем Солеймани. Редица международни издания писаха за негова връзка с атентата в Сарафово."За мен няма такава връзка“, коментира тогава премиерът Бойко Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG