Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коя е Мария Бакалова. Или следващата най-известна българка в света


Саша Барън Коен и Мария Бакалова по време на участието им в шоуто на Джими Кимъл през октомври
Саша Барън Коен и Мария Бакалова по време на участието им в шоуто на Джими Кимъл през октомври

Американският филм "Борат" излезе преди близо 15 години и се превърна в една от най-запомнящите се комедии на съвременното кино. Продуцент, режисьор и актьор в главната роля е Саша Барън Коен, станал известен с предаванията си, в които прави номера на всякакви нищо неподозиращи хора.

Помните общата концепция – политическа пародия, в която един казахстански репортер попада в САЩ тотално неподготвен, но и крайно необезпокояван от невежеството си. Без никакви претенции за езикова, историческа или етническа достоверност филмът смесва безброй стереотипи както за американците, така и за чужденците, а хиперболизацията на случките, в повечето от които не участват актьори, а обикновени хора, прави филма международен хит. Зрителите или го мразят и намират смешките за откровено глупави, или го смятат за най-забавния филм на десетилетието. Средно положение няма.

В петък излиза втората част на "Борат" в онлайн платформата за филми Амазон Прайм. Новият филм има нескромно дългото подзаглавие "Доставка на невероятен подкуп за американския режим с цел облагодетелстването на някога великия казахстански народ". За да възбуди нетърпеливо очакване сред зрителите, Коен държи в тайна повечето неща, свързани с новата продукция, но на 1 октомври пусна 3-минутен трейлър.

От него научаваме, че Борат има дъщеря, която довежда в Америка, за да я омъжи за високопоставен политик във Вашингтон. Набелязан за съпруг е вицепрезидентът Майк Пенс. Докато загатнатият сюжет не предлага никакви изненади, феновете са озадачени. Коя е актрисата редом до Борат? Тя играе ролята на дъщеря му на име Тютор и участва наравно със Саша Барън Коен по време на изкачването им към върховете на американската политика, но никой не я разпознава.

Шоубизнес репортерите скоро разнищват историята и светът научава, че дъщерята на Борат се играе от младата българска актриса Мария Бакалова. И толкова. Никой не знае повече за нея.

Снимката е качена на профила на Мария Бакалова в Инстаграм на 16 август 2020 г.
Снимката е качена на профила на Мария Бакалова в Инстаграм на 16 август 2020 г.

"Коя е Мария Бакалова", "10 неща, които не знаете за Мария Бакалова", "Коя е партньорката на Борат в новия филм" са някои от заглавията в най-популярните публикации за Холивуд.

Самата Мария потвърди участието си във филма в профила си в Инстаграм чак през последната седмица.

"Точно преди една година цялото това “американско приключение” започна... на шега ... реших в последния момент (както винаги без никаква подготовка) да се избъзикам с “Американската мечта”, 2-3 седмици по-късно бях зверски уплашена, след като ме извикаха на проби в Лондон", пише тя на 11 май.

"Година по-късно, карам карантината с гледка към знака “HOLLYWOOD” в огромна къща и в процес на най-якия и смешен филм някога", продължава краткия си и потаен разказ Мария в момент, когато договорът ѝ за конфиденциалност със сигурност не ѝ е позволявал да разкрива повече за участието си в известната и потайна кинопродукция.

За да разсеем поне малко мистерията, тук сме събрали най-достоверната информация за момичето, което поне през следващите няколко месеца ще бъде най-обсъжданата българка в света.

Мария преди участието ѝ в "Борат"

Бакалова е родена на 4 юли 1996 г. в Бургас. През 2019 г. завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) в София в класа на проф. Иван Добчев.

Мария Бакалова през 2018 г.
Мария Бакалова през 2018 г.

Досега 24-годишната актриса е неизвестна за американската публика. Според данните за нея във филмовата база IMDb тя е играла в българските филми "Трансгресия" на режисьора Валентин Тодоров и "Бащата" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева.

Играе и в новия филм на Ивайло Пенчев "Като за последно", чиято премиера беше по-рано тази година. Участвала е и в телевизионния сериал "Типично", както и в няколко късометражни филми. За ролята си в "Трансгресия" тя печели награда за най-добра актриса на фестивала в Торонто през 2018 г.

Според публикациите на Бакалова в Инстаграм тя е в Лос Анджелис от януари.

Мария в "Борат" 2

Втората част на Борат създава скандал в САЩ още преди да бъде излъчен. През юли при заснемането на една от сцените във филма е замесен личният адвокат на президента Доналд Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк Руди Джулиани. Той е показан в заснета със скрита камера компроментираща ситуация в хотелска стая с млада жена, представила се като телевизионна журналистка.

Днес вече знаем, че това е Мария Бакалова в ролята на дъщерята на Борат. Джулиани e в стаята, след като жената, представяйки се за репортерка, му е предложила масаж. В един момент той се намира на леглото, като запасва ризата си с ръка в панталоните, след като журналистката е махнала закачените микрофони, пише Асошиейтед прес.

Руди Джулиани
Руди Джулиани

Дегизираният Саша Барън Коен нахлува в стаята, обявявайки, че момичето е на 15 и е стара за Джулиани. До този момент обаче няма никакви признаци, че репортерката е непълнолетна, допълва Асошиейтед прес.

Не е ясно как точно сцената с Джулиани се включва в сюжета на филма, но тя се появява в САЩ в контекста на движението #MeToo за правата на жените и против сексуалния тормоз. Джулиани отрича да е направил нещо нередно и описва сцената като "поръчков удар" срещу репутацията му.

Макар трейлърът на филма от 1 октомври да изпрати холивудските репортери в търсене на идентичността на Тютор, в България се чу за пробива на Мария Бакалова след участието ѝ в шоуто на Джими Кимъл на 19 октомври, където тя говори на български.

В комичен сегмент от предаването Мария се появява отново в ролята си на дъщерята на Борат и поздравява на български водещия. Публиката избухва в смях, когато тя отговаря с неразбираем за тях дълъг отговор на български. Бакалова разказва за първото си посещение в Америка, а след малко заявява отново на български, че иска "гащите" на Кимъл.

"Ставай, давай ми гащите веднага!", разкрещява се Тютор и заплашително тръгва към водещия. Борат превежда на Кимъл част от това, което всъщност Мария казва, а комичната сцена продължава с предложение двамата мъже да разменят панталоните си.

За американската публика сцената предвизвиква смях основно заради виковете на Бакалова на неразбираем за тях език. Очевидно е за българоговорящата публика, че Барън Коен няма никаква идея, какво говори актрисата, но пък си личи и че между двамата цари добре отработено партньорство.

Поне колкото първият, вторият "Борат" обещава да накара зрителите да се смеят, докато се чувстват неудобно. Със сигурност няма как да не обиди поне няколко милиона души. Излизайки 2 седмици преди президентските избори, филмът заплашва да разклати предизборната надпревара, засягайки теми като сексизма, расизма и корупцията във властта.

И дори да не е успяла да се омъжи за вицепрезидента Майк Пенс, с ролята си в "Борат" 2 Мария Бакалова направи запомнящ се пробив в друг легендарен американски град. Именно Холивуд.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG