Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конфликтът в Нагорни Карабах взе още жертви въпреки дипломацията на САЩ и Русия


Жител на град Ганджа в Азербейджан гледа разрушена при последните ракетни атаки сграда на 27 октомври
Жител на град Ганджа в Азербейджан гледа разрушена при последните ракетни атаки сграда на 27 октомври

Дипломатическите опити за постигане на мир в конфликта между Армения и Азербайджан се увеличават, след като двете страни се винят една друга за нарушаване на примирието, до което се стигна след намеса на САЩ.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова двете държави да намерят дипломатическо решение и да прекратят военните действия, които бяха възобновени на 26 октомври.

Междувременно правителството на Азербайджан обяви, че 14 цивилни са били убити и 40 ранени на 27 октомври при ракетна атака в град Барда. Други 4 души са били убити предишния ден в същия град според властите.

Ереван отрича отговорност за атаките и нарича доклада на министерството на отбраната в Баку "неоснователен и неверен".

Откакто примирието беше нарушено на 27 септември, 83 души са били убити, а 362 ранени според правителството в Азербайджан.

Руският президент Владимир Путин е провел телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган във вторник, по време на който го е информирал за опитите си да постигне примирие "колкото се може по-скоро" и да де-ескалира кризата, се казва в съобщение на Кремъл.

Това е вторият разговор между Ердоган и Путин от началото на конфликта, в който и двете държави са дипломатически замесени. Турция е съюзник на Азербейджан, а Русия има сключен военен договор с Армения.

САЩ също се стреми да избегне по-голям конфликт в кавказкия регион. Помпео проведе два отделни разговора с министър-председателя на Армения Никол Пашинян и с президента на Азербейджан Илхам Алиев. Държавният секретар е настоял "лидерите да спазват своите обещания за прекратяване на военните действия и да потърсят дипломатическо решение на конфликта в Нагорни Карабах", се казва в изявление на правителството във Вашингтон.

Все пак очевидци съобщават за военни действия през последните 2 дни със сериозни поражения близо до границата с Иран, предават международните медии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG