Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: COVID-19 “си е гадно”, руският поток е на финала, а Ердоган е на корицата на Шарли Ебдо


Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Още повече заразени
  • Руският поток през България
  • 700 скрити картини

Новите случаи на COVID-19 за денонощието в България са 2760, отново най-високия брой досега. 36 са починалите за последните 24 часа.

Премиерът Бойко Борисов продължава домашното си лечение от коронавирус. “Пазете се много, щото това си е гадно”, каза той на министрите в началото на дистанционното правителствено заседание.

“С цялото си уважение към младите и хората, които със сигурност не ни харесват, ние не харесваме тях”, каза също премиерът.

Всеки ден чувате различни мнения за носенето на маски - дали е полезно, от какво предпазват и т.н. Тук сме изредили 6 от най-разпространените мита за маските, срещу които предлагаме проверена информация.

От днес гимназиите учат дистанционно, спортните прояви са без публика. С изключение на започващия другия уикенд тенис турнир София Оупън. Колегите в “Дневник” обясняват как точно ще се спазват правилата на турнира.

Отделете си още 4 минути, за да изгледате тази видео история - Ивайло Везенков се среща с хора от дребния бизнес и тяхната борба за оцеляване по време на пандемия.

Много болници в страната търсят дорбоволци. Тук може да намерите информация ако търсите или предлагате помощ.

Руски поток, конституцията и вируса

Първо беше “Турски”, после стана “Балкански”, накрая се оказа, че е руски поток. Газопроводът трябва да бъде завършен до Коледа. А тук е обяснено всичко - как България плаща почти 3 млрд. лева, които отиват към руски фирми, които купуват руски тръби, които пък да пренасят руски газ.

Десислава Атанасова от ГЕРБ застана пред Полина Паунова в студиото на Свободна Европа. “Няма защо да има предсрочни избори”, казва тая. И посочва за първи път директно автора на проекта за нова конституция. Има и видео.

Още една история от българското правосъдие, разказана от Борис Митов - адвокат е болен с коронавирус, но въпреки това съдията го принуждава да се включи в съдебно заседание. “Просто не е реално за мен това нещо”, коментира Стоян Мадин.

В това време напрежението между Турция и Франция расте. След като Ердоган поведе бойкота на редица мюсюлмански страни срещу френски стоки, сатиричното издание Шарли Ебдо го нарисува на корицата си като “много забавен”.

В Нагорни Карабах продължава необявената война между Армения и Азербайджан. Въпреки дипломатическата намеса и на САЩ, и на Русия, вчера отново има убити. Жертвите вече са стотици.

За тази история може да се каже, че е като филм или роман. Тя обаче е напълно истинска. Преди 80 години Гертруд Каудерс скрива 700 свои картини под дюшемето, зад мазилката, между тухлите и където другате намери в една къща, за да опази произведенията си от нацистите. Всичко това днес излиза наяве.

И още две за десерт

“Казват - Чехия се състои от пиво, хокей и Швейк. Е, има и други чешки икони, но общото между всички е безсмъртният дух на Ярослав Хашек”. Прочетете как продължава историята за Хашек от поредицата Великите европейци на Пламен Асенов.

Той е автор на над 20 книги. Новият му сборник с разкази се казва “Лала Боса”. В събота той стана първият носител на наградата за сборници с къси разкази “Йордан Радичков”, а преди ден беше съобщено, че е носител и на Националната литературна награда “Йордан Йовков”. Деян Енев е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG