Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Втора ваксина. Повече починали в България. Унгария и Полша срещу ЕС


Добро утро,

Най-важното е тук:

  • 152 души починаха от COVID-19 в България
  • Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС
  • Как се пише буквата “ж”

Американската компания Moderna обяви, че е открила ваксина срещу COVID-19 с над 94% ефективност. За разлика от ваксината, обявена дни по-рано от Pfizer и BioNTech, тя няма нужда от сложното съхранение на минус 80 градуса по Целзий и може да се държи на температура от минус 20 градуса.

COVID-19

През изтеклото денонощие починаха 152 души с COVID-19 в България. Положителните проби са 44% от всички тестове, с което новозаразените стават 3519. Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни.

Сметките показват, че само през миналата седмица в България са се заразили над 23 000 души. При сравнение с данните за предходната седмица става ясно, че 45% от всички заболели от коронавируса от март досега са се заразили именно в последните 14 дни.

Страните в ЕС реагират на пандемията с прогресивно затваряне. До този момент има наложен локдаун в Гърция, Ирландия, някои области на Дания и Франция, частичен локдаун в Германия, извънредно положение в Чехия и Испания. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Двама българи, които са лекари в Англия, разказват как страната преразпределя лекарите си в условията на пандемия. Например, не принуждава по-възрастните лекари да работят в COVID-отделенията, защото е наясно с риска за тях и за кризата, която дългосрочно би настъпила, ако страната загуби тези лекари.

Полша и Унгария

Полша и Унгария блокираха 7-годишния бюджет на ЕС, а с това и плана за справяне с последиците от COVID-19, който цяла Европа очаква. Причината е, че двете страни не одобряват новите условия в него, които обвързват достъпа до еврофондове с върховенството на закона в съответната страна. Двете държави са критикувани за това, че подриват независимостта на съдебната власт, медиите и неправителствените организации.

Вечерта в понеделник стана ясно, че унгарската опозиция е постигнала съгласие за излъчване на общ кандидат за премиерския пост. Редовните парламентарни избори в страната ще се състоят през 2022 г.

ВиК, МВР

7 общини протестираха срещу новия Закон за ВиК, който предвижда принудително окрупняване на сектора и задължението да има по един ВиК оператор на област, пише Медиапул.

Полицай, уличен в лъжесвидетелстване, все така си остава на работа в МВР. Става дума за Христо Шоколаров, който преди два месеца даде показания в съда срещу участници в антиправителствените протести. Така стана ясно, че той трябва да е бил на различни места по едно и също време, посочи съдът.

САЩ

Влизането на Джо Байдън в Белия дом ще се отрази пряко и на България, казват двама бивши външни министри – Ивайло Калфин и Даниел Митов. Страната е важна за САЩ не само като член на НАТО и ЕС, но и като терен на руски енергийни проекти и като държава, в която САЩ виждат проблеми с борбата с корупцията.

Външната политика на президента Джо Байдън ще бъде реконструкция на подхода на Барак Обама и ще се отличава с предвидимост, казва Владимир Шопов.

Възходът и падението на Доналд Тръмп са като част от сюрреалистична картина, пише Александрина Пендачанска и напомня недоизяснените връзки с Русия на американския президент.

Молдова, Беларус

Прозападната кандидатка Мая Санду спечели президентските избори в Молдова. На балотажа срещу проруския кандидат тя получи 57% от гласовете.

В Беларус бяха арестувани над 1100 протестиращи. Това е най-масовият арест, извършван в страната, от август, когато започнаха протестите. През изтеклите 3 месеца и половина са били арестувани над 25 000 души.

И две препоръки

Александър Димитров е студент и полиглот, който безплатно преподава български на хора от 20 държави. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Книгата за деца “Добри” е издадена в САЩ през 1934 г., а после е преиздадена 12 пъти. Неин илюстратор е Атанас Качамаков от Лясковец. Книгата никога не е излизала в България. Найо Тицин разказва тази история.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG