Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Нов завой за болниците. И един въпрос: хубава ли е вратата, през която София влезе в историята на Скопие?


Външният министър Екатерина Захариева. Снимката е архивна.
Външният министър Екатерина Захариева. Снимката е архивна.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • София официално блокира Скопие за ЕС
  • Конспиративните теории за САЩ стигнаха до България
  • Кой спечели Нагорни Карабах

България блокира Северна Македония за членство в ЕС. Страната не може да започне преговори със съюза, докато не признае, че идентичността й е била българска, а езикът не е македонски. Това се повтаря от месеци, но вече е официално - във вторник външният министър Екатерина Захариева потвърди позицията след видеоконферентно заседание на външните министри на държавите от ЕС. Тя каза и това, че не може да приеме антибългарската кампания в Скопие.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 4828 новозаразени с COVID-19. Това отговаря на 42% от всички извършени тестове. Починали са 131 души. Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Напомняме ви стъпка по стъпка всичко, което трябва да направим, ако имаме симптоми или сме общували с болен.

Във всеки град ще се обособи по една болница, която да е само за пациенти с коронавирус, а някои от останалите болници ще трябва да се “изчистят” от COVID-19, каза здравният министър. Това е нов завой от току-що въведеното положение, при което във всяка болница трябва да има и болни с COVID-19. Припомняме ви, че търсим плана на правителството за справяне с кризата.

Маските най-вероятно ще станат задължителни за децата, които учат от 5 до 12 клас, решиха в Министерството на образованието заедно със синдикатите и дикерторите на училища, пише Медиапул.

Чехия е напът да укроти коронавируса и да отслаби мерките, пише Иван Бедров. В страната действа система, които позволява на хората на прогнозират и планират – всяко ниво на повишаване или понижаване на болните е предварително обвързано с мерките, които се прилагат при това положение. Спазва се, да.

Конституционният съд (КС) отхвърли следенето по телефона на хората, поставени под карантина. Мярката беше въведена през март от ГЕРБ и “Обединени патриоти”, но сега е обявена за противоконституционна.

Почти нищо от това, което официално научаваме за набирането на доброволците в кризата с COVID-19, не е вярно. Това показва повторна проверка на Свободна Европа за начина, по който се търси и използва помощта доброволците, пише Генка Шикерова.

ЕС, САЩ, Нагорни Карабах

Политици от ЕС призоваха Полша и Унгария да преосмислят ветото, което наложиха на 7-годишния бюджет на ЕС. Двете страни направиха това, защото не са съгласни отпускането на еврофондове да е обвързано със спазването на върховенството на закона. Бюджетът на ЕС се чака с нетърпение от всички държави, тъй като съдържа парите за справяне с последиците от коронакризата.

Избраният за следващ президент на САЩ Джо Байдън призова администрацията на Доналд Тръмп да му предостави плановете си за осигуряване на ваксини от коронавируса. Той предупреди, че “хора ще умрат”, ако двата щаба не се координират. Тръмп отказва да признае поражението си в изборите.

Изборите в САЩ преливат от интерпретации в българските социални мрежи. Там ще научите повечето конспиративни теории, описани тук от Нели Делчева.

Примирието между Армения и Азербайджан около Нагорни Карабах беше сключено преди седмица. Кой спечели и кой загуби в тази битка, обобщава Николай Лавчиев. В това видео можете да видите как изглежда примирието от арменска страна – някои арменци палят къщите си, преди да ги напуснат.

И две препоръки

Майчиното здравеопазване в България може и да не е винаги на висота, но съществува ясен път за това как то би могло да се подобри, пише Надежда Цекулова.

Художничката Ив Тошайн направи първа самостоятелна изложба в София – на улица “Иван Вазов”. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG