Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първите ваксини се очакват в България в края на декември и ще стигнат за 60 000 души


Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов
Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов

Първите доставки на ваксини срещу COVID-19 се очаква да пристигнат в България в края на декември, съобщи пред Българското национално радио (БНР) председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. Веднага след това желаещите хора от приоритетните групи ще могат да се ваксинират, допълни той.

„Очаква се на 27, 28, 29 декември да пристигнат и които трябва веднага да бъдат ваксинирани и желаят - веднага започваме тяхното ваксиниране“, каза Гигов пред БНР. Той уточни, че това ще стане след като препаратът бъде одобрен за употреба в Европейския съюз.

Гигов потвърди, че първата доставка ще включва 125 000 дози от ваксината, което означава възможност за ваксиниране на около 60 000 души, понеже за всеки ваксиниран ще се използват две дози.

Новината идва два дни след като беше представен Националният план за ваксиниране срещу коронавирус. Той предвижда ваксините да са доброволни и безплатни, държавата да бъде разделена на шест района и ваксинирането да се случи на фази, като първите имунизирани ще бъдат лекарите. Красимир Гигов каза в неделя, че имунизацията на хората от петте приоритетни групи, посочени в плана, ще се случва паралелно, като приоритет ще имат хората в първите фази.

За съхранението на ваксините, които трябва да бъдат държани при много ниска температура, ще бъдат осигурени специални хладилници. Такива ще има в София и Бургас, а следващата седмица ще се създаде организация и за другите центрове за ваксинация в страната, съобщи здравният министър Костадин Ангелов в събота.

В началото на седмицата здравните власти съобщиха, че първата доставка на дози от ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech, се очаква да пристигне в България до края на тази година или непосредствено в началото на следващата. Двете компании бяха първите, които обявиха резултати от тестове на ваксина, според които техният препарат осигурява защита на над 90% от хората.

Преди три седмици Европейската комисия одобри споразумение с компаниите за 200 милиона дози от създадената от тях ваксина за държавите от ЕС. По-късно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че се очаква препаратът да бъде одобрен за употреба в ЕС през декември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG