Връзки за достъпност

Извънредни новини

Списъците с първите медици, които ще получат ваксина, трябва да са готови до четвъртък


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

Районните здравни инспекции (РЗИ) трябва да изготвят до четвъртък списъци с медиците на първа линия, желаещи да се ваксинират срещу COVID-19. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след среща с директорите на шестте РЗИ в страната, които отговорят за имунизациите. Останалите инспекции трябва да осигурят мобилни екипи.

Всички РЗИ ще бъдат снабдени с хладилници за съхранение на ваксините и всички помещения, в които те ще се поставят, ще бъдат пригодени, каза още министър Ангелов, цитиран от БТА.

Първите ваксини се очаква да пристигнат в България в края на декември, като съхранението първоначално ще бъде в София и Бургас. Очаква се да пристигнат 125 хиляди дози от ваксината на Pfizer и BioNTech, които ще стигнат за имунизиране на 60 хиляди човека, тъй като се поставят по две дози.

Костадин Ангелов потвърди думите на премиера Борисов, че се обсъжда отваряне на детски градини и ясли още след 14 декември.

В понеделник сутринта главният здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че е възможно затварянето на още по-широк кръг от големи магазини. Повод за неговото изказване станаха разпространени кадри от уикенда, в които се виждаше претъпканият магазин на голяма верига за нехранителни стоки.

“Моловете бяха затворени, защото беше преценено, че в тях се събират и хора, които не пазаруват, което увеличава опасността от зараза. Ако тези големи магазини се очертават като огнища на разпространение на коронавируса, ще трябва да бъдат затворени”, каза Кунчев.

577 са новозаразените с COVID-19 за последните 24 часа, което е най-малкият брой на положителни тестове в рамките на денонощие от октомври насам. Сериозният спад се дължи и на ниския брой извършени PCR тестове – 1424, които също са най-малко от повече от месец. В същото време се запазва високият процент на заболеваемост от 40.5%, показват данните от Единния информационен портал.

Най-много са новите случаи в София – 190. Във Варна те са 126, в Бургас – 85.

В рамките на последните седем дни броят на новозаразените е общо 18 935 души, което е с близо 2000 души по-малко от регистрираните за предишната седмица 20 666. Важен по отношение на тази статистика е фактът, че у нас се отчитат единствено PCR тестовете. В същото време много хора биват диагностицирани и чрез полагане на друг вид тест.

За последния седемдневен период, с близо 32%, нараства броят на починалите. Между 24 и 30 ноември те са били 745, а през последната седмица починалите, които са били диагностицирани с COVID-19 са 983 души. Общо от началото на пандемията починалите са 4797.

От статистиката на Единния информационен портал става ясно, че за последната седмица общият брой на излекуваните е 11 681 души. Те са с близо 700 по-малко от излекуваните между 24 и 30 ноември – 12 339 души.

От март, когато бяха открити първите случаи на COVID-19 в България, общият брой на регистрираните случаи е 161 421.

В момента в България е в сила извънредна епидемична обстановка. Мерките срещу разпространението на коронавируса бяха затегнати в края на ноември. Обучението в училищата и университетите е дистанционно, заведенията са затворени и могат да предлагат храна само за вкъщи. Тук можете да видите какви са другите ограничения.

В петък правителството съобщи и плана си за ваксинация в рамките на страната. Ваксинирането ще бъде безплатно и доброволно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG