Връзки за достъпност

Извънредни новини

Списъците с първите медици, които ще получат ваксина, трябва да са готови до четвъртък


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

Районните здравни инспекции (РЗИ) трябва да изготвят до четвъртък списъци с медиците на първа линия, желаещи да се ваксинират срещу COVID-19. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след среща с директорите на шестте РЗИ в страната, които отговорят за имунизациите. Останалите инспекции трябва да осигурят мобилни екипи.

Всички РЗИ ще бъдат снабдени с хладилници за съхранение на ваксините и всички помещения, в които те ще се поставят, ще бъдат пригодени, каза още министър Ангелов, цитиран от БТА.

Първите ваксини се очаква да пристигнат в България в края на декември, като съхранението първоначално ще бъде в София и Бургас. Очаква се да пристигнат 125 хиляди дози от ваксината на Pfizer и BioNTech, които ще стигнат за имунизиране на 60 хиляди човека, тъй като се поставят по две дози.

Костадин Ангелов потвърди думите на премиера Борисов, че се обсъжда отваряне на детски градини и ясли още след 14 декември.

В понеделник сутринта главният здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че е възможно затварянето на още по-широк кръг от големи магазини. Повод за неговото изказване станаха разпространени кадри от уикенда, в които се виждаше претъпканият магазин на голяма верига за нехранителни стоки.

“Моловете бяха затворени, защото беше преценено, че в тях се събират и хора, които не пазаруват, което увеличава опасността от зараза. Ако тези големи магазини се очертават като огнища на разпространение на коронавируса, ще трябва да бъдат затворени”, каза Кунчев.

577 са новозаразените с COVID-19 за последните 24 часа, което е най-малкият брой на положителни тестове в рамките на денонощие от октомври насам. Сериозният спад се дължи и на ниския брой извършени PCR тестове – 1424, които също са най-малко от повече от месец. В същото време се запазва високият процент на заболеваемост от 40.5%, показват данните от Единния информационен портал.

Най-много са новите случаи в София – 190. Във Варна те са 126, в Бургас – 85.

В рамките на последните седем дни броят на новозаразените е общо 18 935 души, което е с близо 2000 души по-малко от регистрираните за предишната седмица 20 666. Важен по отношение на тази статистика е фактът, че у нас се отчитат единствено PCR тестовете. В същото време много хора биват диагностицирани и чрез полагане на друг вид тест.

За последния седемдневен период, с близо 32%, нараства броят на починалите. Между 24 и 30 ноември те са били 745, а през последната седмица починалите, които са били диагностицирани с COVID-19 са 983 души. Общо от началото на пандемията починалите са 4797.

От статистиката на Единния информационен портал става ясно, че за последната седмица общият брой на излекуваните е 11 681 души. Те са с близо 700 по-малко от излекуваните между 24 и 30 ноември – 12 339 души.

От март, когато бяха открити първите случаи на COVID-19 в България, общият брой на регистрираните случаи е 161 421.

В момента в България е в сила извънредна епидемична обстановка. Мерките срещу разпространението на коронавируса бяха затегнати в края на ноември. Обучението в училищата и университетите е дистанционно, заведенията са затворени и могат да предлагат храна само за вкъщи. Тук можете да видите какви са другите ограничения.

В петък правителството съобщи и плана си за ваксинация в рамките на страната. Ваксинирането ще бъде безплатно и доброволно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG