Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия има идея как да преодолее блокадата на Унгария и Полша за бюджета


Премиерите на Унгария Виктор Орбан (вдясно) и на Полша Матеуш Моравецки
Премиерите на Унгария Виктор Орбан (вдясно) и на Полша Матеуш Моравецки

Достъпът до евросредства да не бъде обвързван с критериите за върховенството на правото преди Съдът на Европейския съюз да се произнесе по законността на подобна мярка. Това предложение е направило германското председателство на Съвета на ЕС във връзка с ветото на Унгария и Полша, съобщи Политико.

ЕС предложи да отреже достъпа до еврофондове на страните, които не спазват върховенството на закона. Унгария и Полша са сред най-критикуваните в ЕС за това че нарушават принципите на общността. В отговор двете страни блокираха приемането на седемгодишния бюджет на ЕС, а с това и помощта за възстановяването на европейските икономики след пандемията от COVID-19.

С евентуална подкрепа за германската идея от всичките 27 лидери на срещата им в петък може да бъде избегнато унгарско и полско вето върху бюджета на общността. Правителствата в Будапеща и Варшава приемат предложението. Резервирани са Нидерландия и още няколко страни членки, уточнява Политико.

В писмо до държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази надежда, че ветото на Полша и Унгария ще бъде преодоляно.

Германското предложение предвижда още новият механизъм да важи само за новия бюджет на ЕС и Фонда за възстановяване за периода 2021-2027 г. Така няма да бъдат засегнати плащания за предишни бюджетни цикли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG