Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над седем хиляди души в болниците. Мерките няма да се променят до 21 декември


В началото на седмицата Бойко Борисов и здравният министър Костадин Ангелов заявиха, че заради резултатите от мерките в понеделник яслите и детските градини могат да отворят. В крайна сметка това няма да се случи
В началото на седмицата Бойко Борисов и здравният министър Костадин Ангелов заявиха, че заради резултатите от мерките в понеделник яслите и детските градини могат да отворят. В крайна сметка това няма да се случи

7151 души са настанените за болнично лечение с положителен тест за COVID-19 в България, показва статистиката от Единния информационен портал. Само в рамките на последните 10 дни те са се увеличили с повече от 500, въпреки затягането на ограничителни мерки.

В интензивните отделения се намират общо 588 пациенти, а 46 са постъпили в тях в последното денонощие, което е рекорд на дневна база.

За последните 24 часа здравните власти отчитат 3097 нови случая, регистрирани след 8587 PCR теста. Процентът положителни тестове остава висок – над 38%.

Данните от петък показват и рекорден брой излекувани пациенти за денонощие – 4290. В тази бройка влизат всички, които са били лекувани в лечебните заведение, както и тези, които не са получили лекарска помощ, не са били преглеждани, а само са преминали през 14-дневна карантина.

157 души, които са били положителни за COVID-19, са починали през последните 24 часа. Общо от началото на пандемията те са вече 5 562.

“Мерките дават резултат и ще ги приложим и тази седмица. На 21-ви сме поели ангажимент и трябва да го спазим”, това заяви в събота премиерът Бойко Борисов. Той направи това по време на среща, на която присъстваха членове на правителството, Националния оперативен щаб, на ваксинационния щаб и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Какви действия ще предприемат кабинета и здравните власти след 21 декември ще стане ясно в четвъртък. Тогава ще бъде представен подробен доклад за ситуацията и гражданите ще получат информация за предстоящото.

През седмицита министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и премиерът заявиха, че е възможно от понеделник да бъдат отворени детските градини и яслите. Те се позоваваха на данните за броя на заразените и излекуваните, които според тях показваха положителен резултат от взетите мерки.

Въпреки че тенденциите не се промениха, в крайна сметка беше взето решение градините и яслите да останат затворени.

По време на срещата в събота социалният министър Деница Сачева съобщи, че около 3 000 работодатели са кандидатствали по мярката “Запази ме“ за 15 000 работни места. За помощите за родители, чиито деца в момента учат дистанционно, са подадени 22 000 заявления.

От началото на пандемията от COVID-19 в България общият брой на регистрираните случаи е 177 665. Като излекувани са регистрирани общо 79 522 души.

В България се очаква първите ваксини за коронавирус да пристигнат до края на годината, а скоро след това да започне и процесът по ваксинация, който според плана на правителството ще протече в няколко фази.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG