Връзки за достъпност

Извънредни новини

Демократите спечелиха две места в Сената и си осигуриха мнозинство


Джон Ософ и Рафаел Уорнак
Джон Ософ и Рафаел Уорнак

Демократите си осигуриха мнозинство в Сената, горната камара на Конгреса на САЩ, след като спечелиха балотажите и за двата мандата в щата Джорджия.

При преброени 98% от бюлетините кандидатите на Демократическата партия Рафаел Уорнак и Джон Ософ се очертават като победители пред опонентите си Кели Лофлър и Дейвид Пърдю от Републиканската партия.

Броенето на гласовете се извършваше на фона на нахлуването в Конгреса на САЩ на привърженици на настоящия президент Доналд Тръмп. Те прекъснаха процедурата по официалното преброяване на гласовете от изборите за президент, които бяха спечелени от кандидата на демократите Джо Байдън. Размириците продължиха часове, стигна се до стрелба и имаше жертви.

Според последните резултати от преброяването Джон Ософ води с малко под 40 000 гласа пред Дейвъд Пърдю, който беше сенатор през последните шест години и имаше подкрепа от президента Доналд Тръмп. 33-годишният Ософ ще бъде най-младият член на Сената. По-рано американските медии съобщиха за победата на Рафаел Уорнак, който води с малко над 73 000 гласа пред Кели Лофлър.

Победата на Уорнак ще осигури на Демократическата партия 50 сенатори, колкото има и Републиканската партия. Решаващият глас ще бъде на вицепрезидента. След като Камала Харис встъпи в длъжност на 20 януари, демократите ще имат мнозинство в Сената.

Демократическата партия вече има мнозинство от няколко гласа в Камарата на представителите, долната камара на Конгреса. Мнозинството в Конгреса ще улесни избрания за президент Джо Байдън при осъществяването на политическите му приоритети след като встъпи в длъжност.

По-рано Байдън поздрави двамата кандидати на демократите. „Избирателите в Джорджия изпратиха ясно послание вчера – те искат действия за [справяне с] кризите, пред които сме изправени, и ги искат сега“, каза Байдън, който през ноември 2020 г. стана първият демократ от близо 30 години, който спечели мнозинството от гласовете на президентските избори в Джорджия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG