Връзки за достъпност

Извънредни новини

Свлачищa, затрупани къщи и преливащи реки. Наводненията засегнаха десетки населени места


Нови Искър
Нови Искър

Свлачища затрупаха 11 души в Смолян, а продължаващите валежи усложняват обстановката в града и областта, информира Националното радио. През нощта срещу вторник под стените на две постройки в областния са били затрупани общо 7 деца и четирима възрастни. Всички са спасени, като в болница остават дете и жена, които са по-сериозно пострадали.

Хора от улица „Младост“ в областния град, чиято къща е била съборена от свляклата се земна маса, са настанени при свои роднини, съобщи заместник-кметът Марияна Цекова.

Общината подготвя резервни общински жилища, които се ползват при бедствени ситуации. Ще им бъдат осигурени и продукти от първа необходимост.

Бедствено положение в няколко общини

Бедствено положение беше обявено в редица населени места в Западна България заради наводнения, причинени от проливните дъждове. В частично бедствено положение са Перник, Трън и Радомир. Във вторник от регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ съобщиха, че ситуацията постепенно се нормализира.

Село Ярджиловци е сред най-засегнатите в областта. Заради преливането на реките Мещичка и Конска там има залети къщи и земеделски имоти. Количеството вода, което се изпуска от язовир "Студена“, е двойно повече от обичайното. В град Батановци се е наложила и евакуация на около 20 души.

В Радомир бедственото положение ще остане в сила 7 дни. В някои села в общината са наводнени ниви, стопански дворове и къщи. “Освен това имаме преливен язовир на Ярдиновци и на Конска и всичко идва при нас. Проблемът е да не допуснем пътищата да стават недостъпни", каза кметът на Радомир Пламен Алексиев.

Училището в Трън беше наводнено. Засегнати са резервоарите за горива. В града има три залети къщи и много засегнати земеделски земи.

Столичната пожарна се е отзовала на 68 сигнали за паднали дървета и наводнени домове, съобщи кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова.

Остава тежка ситуацията в столичните райони Нови Искър и Требич. Няма бедстващи хора и евакуирани семейства, не е обявено и бедствено положение на територията на Столичната община. Наводнени са земеделски земи, частни дворове, приземни етажи на къщи и мазета. “Започна отводняването на къщи в квартал "Требич", информира кметът на район "Надежда" Димитър Димов.

Проливни дъждове и сигнали за паднали дървета имаше и в други райони на страната. Дъждът наводни улици във Варна и в Хасково. Временно беше затворена пътната отсечка от детелината на Созопол в посока Равадиново поради голямото количество вода в района на аквапарка, съобщиха от бургаската полиция.

Без ток

По информация на ЧЕЗ над 100 населени места в страната са останали без ток вследствие на щетите, нанесени от проливните дъждове.

Без електрозахранване във вторник сутринта бяха Брегово, Кула и Ново село в област Видин; населени места в общините Берковица, Вършец и Чипровци в област Монтана. В област София без електричество са Годеч, Горна Малина, Драгоман, Костинброд, Своге и Сливница.

В столицата без ток бяха живеещите в „Захарна фабрика“. Проблеми с електрозахранването има също във Враца и Мездра и околните населени места.

Според синоптиците на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) валежите в Западна България ще спрат и облачността ще започне да се разкъсва. Очаква се обаче нахлуването на студен въздух, който ще създаде условия за заледявания.

Проблеми на пътя

Обилен сняг, свлачища и наводнения налагат временни ограничения на движението по участъци от някои възлови пътни артерии, съобщи БТА.

Движението през Прохода на Републиката беше временно ограничено в двете посоки за коли над 12 тона поради обилен снеговалеж, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Тежкотоварните автомобили изчакваха на място.

Движението при 71-ия километър на пътя Гоце Делчев - Банско е временно ограничено поради свличане на земна маса. Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание и при 79 -ия километър по пътя Гюешево - София поради наводнение на платното.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG