Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джими Уейлс и Лари Сангър, които създадоха Уикипедия


Джими Уейлс (вляво) и Лари Сангър
Джими Уейлс (вляво) и Лари Сангър

Представете си свят, в който всеки жител на планетата има достъп до цялото човешко познание и до огромно количество информация. Когато американците Джими Уейлс и Лари Сангър замислят тази на пръв поглед утопична идея, дори не подозират, че от нея ще се роди Уикипедия. Първата статия в отворената енциклопедия е написана на 15 януари 2001 г. Оттогава досега в платформата има има над 40 милиона публикации, включително над 250 000 в българоезичната ѝ версия.

“Някои хора смятат, че статиите се пишат от професионално подбрана група специалисти – по аналогия с класическите енциклопедии. Всъщност, вие сте създателите на Уикипедия”, гласи един от отговорите на най-често задаваните въпроси в платформата.

Тя съществува благодарение на над 100 000 доброволци, които събират информация, редактират я, превеждат и я правят достъпна за всички в интернет. Темите са неограничени. През годините на своето съществуване Уикипедия завоюва голяма популярност, но и критики, че заради начина, по който функционира, информацията невинаги е точна и изчерпателна.

"Ръководният принцип на Уикипедия е, че всеки принос, независимо чий е, е подложен на непрекъснати проверки от безброй потребители. Ако някой има зла умисъл, рано или късно приносът му ще бъде разкрит и ще бъде изтрит или коригиран от общността”, казват създателите на платформата. Според “Алекса” - компания за анализи на трафика в интернет, Уикипедия е на 15 място в класацията на най-посещаваните сайтове.

“Да създам и доставя свободна енциклопедия с най-високо възможно качество до всеки отделен човек на тази планета на неговия собствен език – това съм аз. Това правя. Това е целта на моя живот.“ , казва Джими Уейлс.

Той е роден е на 7 август 1966 г. в Хънтсвил, щата Алабама. Баща му е бил управител на бакалница, а майка му е ръководила частно независимо училище, където Джими е получил началното си образование. След това завършва финансово управление в университета в Обърн.

Въпреки че участва в създаването на Уикипедия, Лари Сангър напуска година по-късно. Роден е в Белвю, Вашингтон през 1968 г. В Рийд Колеж учи психология, а по-късно получава бакалавърска степен по изкуство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG