Връзки за достъпност

Извънредни новини

По искане на Байдън: директорът на Агенцията за глобални медии подаде оставка


Майкъл Пак
Майкъл Пак

Белият дом назначи един от директорите на Гласът на Америка (VOA) за временен ръководител на Американската агенция за глобални медии (USAGM), която отговаря и за Радио Свободна Европа/Радио Свобода. Досегашният президент Майкъл Пак подаде оставка по искане на новия президент Джо Байдън, само няколко часа след началото на мандата му.

Програмната директорка на VOA Келу Чао ще заеме временно поста на Пак. Ролята на Агенцията е да подкрепя разпространението на обективни новини в подкрепа на свободата и демокрацията по света. USAGM наблюдава работата на Гласът на Америка, Радио Свободна Европа/Радио Свобода, Радио Свободна Азия, Мрежата за излъчване в Близкия Изток и Офиса за излъчване за Куба.

Washington Examiner разпространи писмото с оставката на Пак, в което той определя искането от страна на Байдън като "партизански акт".

Майкъл Пак казва, че "единствената му задача е била да насочи отново агенцията към нейната мисия" и да "помогне на агенцията да покаже на света Америка обективно и без пристрастия".

Чао има повече от 20 години опит във VOA, като е започнала от репортер, била е ръководител на бюрото в Хонконг, директор на Мандаринската служба, а след това и на отдела за Източна Азия. Миналата година тя беше сред журналистите, свидетелствали в процес за редакционната намеса на Пак и неговите помощници.

Майкъл Пак беше начело на Агенцията малко повече от седем месеца. През това време той си навлече обвинения, че е изоставил двупартийната традиция и че иска да бетонира влиянието на една партия в медиите. В края на декември 2020 г. протестно писмо срещу него изпратиха и старши редактори и директори на езиковите служби на Радио Свободна Европа.

В началото на 2021 г. петима бивши президенти на Радио Свободна Европа призоваха избрания за президент Джо Байдън да уволни Пак заради "идеологизиране на програмите".

Пак беше предложен от президента Доналд Тръмп. Той е консервативен автор на филми, който беше одобрен от Сената през юни миналата година. За тези седем месеца Пак беше обвиняван за намеса в редакторски решения. Той изказа предположение, че американските международни медии може "да подслоняват чужди агенти".

Наскоро Пак влезе в новините като каза на репортерка на VOA, която отразява Белия дом, че "не е упълномощена" да задава въпрос на държавния секретар Майк Помпео. Журналистката Патси Видакусвара след това беше понижена.

Вашингтон пост съобщи тази седмица за подаден сигнал срещу Пак, че е използвал 2 милиона долара от бюджета на Агенцията, за да наеме юридическа фирма, която да проучи нарочените от него за уволнение.

През декември Пак назначи бившия директор на Полската служба на VOA Тед Липиен за президент на Радио Свободна Европа/Радио Свобода. В последния си работен ден в Агенцията Пак назначи и нови бордове на директорите на РСЕ/РС, Радио Свободна Азия и Мрежата за излъчване в Близкия Изток.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG