Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руското посолство в София призова Запада да спре да се занимава с "навалнинг"


Посолството на Русия в София
Посолството на Русия в София

Критиките, изразявани от България, други членки на Европейския съюз (ЕС) и САЩ, срещу затварянето на руския опозиционер Алексей Навални представляват намеса във вътрешните работи на Русия, които тя „няма да търпи“.

Това се казва в официална позиция на руското посолство в София, разпространена в четвъртък вечерта по повод призивите на Запада за незабавното освобождаване на Навални, както и срещу насилственото потушаване на масовите антиправителствени протести в Русия.

По този повод от руската дипломатическа мисия в България призовават най-активните си критици „най-напред да осигурят спазването на демократическите права и свободи в собствените си държави, и чак след това да се занимават с „навалнинг“.

„Напомняме, че Руската Федерация е суверенната държава и няма да търпи намеса във вътрешните си работи от трети страни и официалните им представители. В частност присъствието на заседанието на чуждестранните дипломатически служители оценяваме като упражняване на натиск върху съда“, добавиха оттам.

Това е втора остра позиция на руското посолство в София в рамките на по-малко от седмица. В събота дипломатическата мисия разкритикува изявление на постоянния юридически съветник в посолството на САЩ в София Джесика Ким. Преди това тя беше заявила по време на онлайн конференция, че в България липсва политическа решителност за борба с корупцията.

Активизирането на руската дипломатическа мисия в България съвпада със смяната на нейния досегашен ръководител Анатолий Макаров. Президентът на Русия Владимир Путин назначи на негово място в средата на януари Елеонора Митрофанова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG