Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австрия очаква широка подкрепа в ЕС за налагане на санкции срещу Русия


Външният министър на Австрия Александер Шаленберг. Снимката е архивна.
Външният министър на Австрия Александер Шаленберг. Снимката е архивна.

Австрия очаква широка подкрепа в ЕС за налагането на санкции срещу Русия в отговор на случая "Навални". Това очакване беше изразено от външния министър на страната Александер Шаленберг в интервю за германския Welt am Sonntag.

Думите идват ден преди срещата на външните министри от ЕС, на която ще се обсъжда евентуалното въвеждане на такива санкции. Шаленберг добави, че мерките, които ЕС ще предприеме, трябва да се отличават с политическа адекватност и законова непоклатимост.

Австрия е сред държавите от ЕС, които най-активно настояват за въвеждането на санкции срещу Русия. Другите са Естония, Латвия, Литва, Полша, Швеция, Дания и Нидерландия.

Външният министър на Русия Сергей Лавров каза преди седмица, че Москва е готова да прекрати връзките си с ЕС, ако Брюксел наложи санкции.

Руският опозиционер Алексей Навални беше отровен с Новичок през август, арестуван от руските власти през януари и осъден по две дела през февруари. Повдигнато му е обвинение и по трето дело. Той е най-активният критик на руския президент и автор на филма "Дворец за Путин", в който се твърди, че руският държавен глава е придобил многомилиарден имот на брега на Черно море. Самият Путин отрече това.

Действията срещу Навални протичат на фона на многократни призиви от ЕС, САЩ, Австралия и Канада за незабавно освобождаване на политика. Русия интерпретира тези изказвания като намеса във вътрешните работи. Досега тя не е образувала разследване за отравянето на Навални с Новичок и твърди, че то е било инсценировка на Запада.

В понеделник предстои заседание на Съвета по външните работи на ЕС, на което ще се обсъждат "действията на ЕС", написа в туитър първият дипломат на съюза Жозеп Борел. Той напомни, че Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) вече е постановил незабавното освобождаване на Навални, но руските власти продължават да игнорират това.

В последните седмици Борел беше критикуван за мекото си отношение към Кремъл. Той беше в Москва, когато протичаше едно от делата на Навални, когато полицията арестува нови над 1400 протестиращи и когато Русия изгони от страната трима западноевропейски демократи с твърдението, че те са участвали в митингите в защита на Навални. Борел критикува тези действия чрез свой говорител и напусна Москва в рамките на предварително предвидената програма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG