Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трима от обвиняемите за схемата с "Глобал Маркетс" окончателно остават в ареста


Апелативният спецсъд потвърди във вторник постоянния арест на Йордан Моллов, Кирил Джабаров и Мая Господинова
Апелативният спецсъд потвърди във вторник постоянния арест на Йордан Моллов, Кирил Джабаров и Мая Господинова

Апелативният специализиран наказателен съд окончателно потвърди във вторник постоянния арест на Йордан Моллов и Кирил Джабаров, обвинени като лидери на престъпна група за финансови измами, действала от 2017 г. досега. Заедно с тях задържана остава служителката им Мая Господинова. Други трима обвинени по делото остават под домашен арест

Моллов и Джабаров са известни като собственици на фирмата „Глобал Маркетс“, чийто лиценз беше отнет преди години от Комисията за финансов надзор (КФН). Компанията нашумя с агресивно търсене на потенциални клиенти по телефона и предлагане на примамливи оферти за инвестиции и бързи борсови печалби.

Двамата са обвинени като лидери на престъпна група, която е привличала клиенти на посреднически услуги при търговия с ценни книжа. Според спецпрокуратурата голяма част от средствата обаче са отклонявани към свързани фирми с подставени лица, които не са имали лиценз за извършване на подобна дейност.

Броят на компаниите, чрез които е била реализирана предполагаемата схема, е около 50, като разследващите все още не са изчислили сумата на твърдяните общи щети на пострадалите. Засега споменават само, че има единични случаи на „ужилени“ с по около 1 милион лева.

Шестимата обвиняеми по делото бяха задържани по време на акция на 26 март. Месец по-рано бизнесът им стана обект на разследване на „Господари на ефира“. Авторката му Виктория Симеонова подаде сигнал в ГДБОП, след като беше подложена на тормоз по телефона и в интернет.

През последните години предаването излъчи серия репортажи по темата. Сред тях беше и интервю от 2018 г. с тогавашния заместник районен прокурор на София Невена Зартова, която днес вече е ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП). Тогава тя заяви, че по отношение на „Глобал Маркетс“ в СРП се водят общо пет досъдебни производства за измама, първото от които е образувано още през 2014 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG