Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гебрев каза, че е внасял боеприпаси в Украйна, но отрече това да е причина за взривените складове


Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев

В писмен отговор за Ню Йорк Таймс българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев за първи път казва, че е внасял боеприпаси в Украйна след 2014 г., когато Русия анексира Крим. Досега той отричаше да е продавал военнa техника на Киев в периода, в който сепаратисти, подкрепяни от Москва започнаха война в Източна Украйна.

Прессъобщение, изпратено от компанията на бизнесмена "ЕМКО" в неделя обаче отрича търговските отношения на фирмата с Украйна да имат връзка с взривовете в Чехия.

Пред американското издание Гебрев потвърждава, че е складирал муниции в чешките военни складове, взривени според правителството в Прага през 2014 г. от специален отряд на руското военно разузнаване (ГРУ). Това стана ясно още на 20 април от съобщение, разпространено от "ЕМКО".

Преди седмица Чехия официално обвини двама руски агенти за избухването на складовете през 2014 г. Впоследствие местни медии обвързаха случая конкретно с дейността на българския търговец Гебрев, цитирайки информация от чешките служби.

Досега винаги е имало „неяснота“ защо „руснаците са толкова решени да се доберат до г-н Гебрев“, пише Ню Йорк Таймс и припомня, че ГРУ два пъти се опитва да отрови бизнесмена през 2015 г.

В петък той е потвърдил пред изданието, че е подписал договор с "оторизирани украински компании" в края на 2014 г. Според публикацията именно признанието на Гебрев, че е изнасял въоръжение за Украйна след 2014 г. дава отговор на въпроса защо оръжейният търговец е станал мишена за Русия.

Часове след публикуването на статията в Ню Йорк Таймс от "ЕМКО" изпратиха прессъобщение, с което опревергават част от твърденията в публикацията.

"Предположението, че има връзка между взривовете в Чехия и някакви търговски отношения на ЕМКО с Украйна се опровергава от наличните документи. Няма такава връзка", пишат от компанията.

Според съобщението единственият безспорно установен факт е, че едни и същи агенти от ГРУ са участвали в "терористична дейност в Чехия през 2014 г., в България през 2015 г. и във Великобритания през 2018 г."

Става въпрос за секретния отряд в ГРУ, известен под номера 29155, за чието участие беше потвърдено от разследвания във Великобритания, България и последно Чехия.

Освен с Гебрев екипът на Ню Йорк Таймс е разговарял и с един настоящ и един бивш украински държавен служител под анонимност. Според тях през 2014 г. "ЕМКО" е подписала договор за доставка на артилерийски муниции за украинската армия.

„За да попречи на симпатизиращи на Русия в българското правителство да блокират доставките, сандъците с амуниициите били етикирани, все едно ще бъдат изнасяни за Тайланд“, казва бившият служител, цитиран от Ню Йорк Таймс.

Гебрев отрича компанията му някога да е поставяла погрешно описание на износа си, поясняват в статията.

Според бившия служител руското правителство все пак е научило за доставките и е притиснало българските власти да ги прекратят.

Прессъобщението на "ЕМКО" изцяло отрича верността и на казаното от анонимните украински служители.

"В статия на в. „Ню Йорк Таймс“ от 24 април 2021 г. отново се правят внушения за възможна „украинска връзка“ около опита за убийство на тримата български граждани и взривовете в Чехия. [...] Това твърдение не отговаря на истината", се казва в изявлението.

От компанията на Гебрев са отправили покана към автора на статията в Ню Йорк Таймс журналиста Майкъл Шуърц "лично да се запознае с цялата документация по случая".

Разкритията на чешкото правителство за военното участие на Русия във взривяването на двата склада, където се е намирала и част от стоката на Гебрев, доведоха до сериозно дипломатическо напрежение. Чехия изгони близо 80 руски дипломати, а Русия намали броя на чешките дипломати в Москва до 5. Четири други европейски държави също изгониха руски дипломати в знак на солидарност с Прага.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG