Връзки за достъпност

Извънредни новини
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов

Преди изборите: „Нещо не са ме разбрали“. Слави е за „защита на семейството и семейните ценности“

На 11 май президентът Румен Радев назначи служебно правителство начело със Стефан Янев и насрочи предсрочни парламентарни избори за 11 юли.

В този блог следим действията на служебното правителство и действията на политическите сили преди изборите за ново Народно събрание.

14:45 2.7.2021

Машинното гласуване не е противоконституционно. Това се казва в решението на Конституционния съд (КС) по делото, образувано по жалба на ГЕРБ.

Партията на Бойко Борисов твърдеше, че въвеждането на машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели нарушава конституционния принцип за равни избирателни права. Основният довод на бившите управялващи беше, че гласуването с електронни устройства не е достатъчно сигурно и в по-малките населени места ще трябва да се ползват хартиени бюлетини.

Според конституционните съдии обаче "по своята същност бюлетината за машинно гласуване не е нищо друго освен пренасяне и визуализиране на текста от хартиената бюлетина върху електронен носител".

КС приема, че решението дали правото на глас се упражнява чрез хартиена бюлетина, чрез машинен вот или по друг начин "е въпрос на законодателна целесъобразност, която сама по себе си не подлежи на контрол за конституционност, стига законът да спазва принципите на избирателното право, установени в чл. 10 от Конституцията".

12:58 2.7.2021

„Демократична България“ е готова да излъчи управление с „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри, вън!“, но все още не е водила преговори с партията на Слави Трифонов. От обединението са готови също да подкрепят и кабинет, в който нямат свои представители. Това каза съпредседателят на коалицията Христо Иванов пред „Нова телевизия“.

„Готови сме на пълна коалиция, но сме готови да подкрепим и без да имаме свои представители в правителството“, каза Иванов и добави, че от партията искат мандат и няма да бягат от отговорност.

18:54 1.7.2021

Само „Има такъв народ“ е взела държавна субсидия в размер на 1 лев на глас в периода от 4 април до 30 юни, обяви в четвъртък лидерът на партията Слави Трифонов в профила си във Фейсбук. Той се позовава на данни на Министерството на правосъдието.

Намаляването на партийната субсидия от 8 лева до 1 лев е сред основните приоритети на „Има такъв народ“. Партията предложи тази законова промяна в рамките на 45-тото Народно събрание, но тя не беше подкрепена от останалите депутати. Въпреки това формацията на Трифонов е подала заявление да взима само по 1 лев на получен глас и в резултат за този период е получила общо 136 223 лв.

За сравнение той посочва, че ГЕРБ и СДС са получили 1 615 742 лв., „БСП за България“ – 926 089 лв., ДПС – 648 656 лв., ВМРО – 224 574 лв., „Демократична България“ – 215 936 лв, „Изправи се! Мутри, вън!“ – 197 551 лв., БНО, с която се яви Васил Божков, е получила 182 297 лв., а „Възраждане“ – 151 242 лв.

12:15 1.7.2021

Специализирана операция на МВР срещу купуването на гласове е започнала в цялата страна в четвъртък сутринта и ще продължи до провеждането на парламентарните избори на 11 юли. Това съобщи служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

По думите му целта е да се предприемат действия срещу тези, „които се подготвят да изкривят политическа картина, да се постигнат нереални резултати в изборния ден“. Досега в полицията са постъпили 97 сигнала за изборни престъпления, по които са образувани 9 разследвания.

Рашков спомена опит за купуване на гласове в Кюстендил, при който бивш вътрешен министър, чието име той не назова, се е срещал с бивш областен управител, за да обсъждат как 15 хиляди македонци да бъдат уредени с българско гражданство, за да могат да гласуват в България.

14:22 30.6.2021

Всички контролни разписки от машинното гласуване на парламентарните избори на 11 юли да бъдат преброявани и съдържанието им да бъде съпоставяно с резултатите в отделните секции след края на вота. Такова предложение ще внесат представителите на ГЕРБ в Централната избирателна комисия (ЦИК), обяви в сряда Дани Каназирева.

От партията припомниха изказване на президента Румен Радев от 9 януари, в което той настоява за същара мярка, но по отношение на изборите на 4 април, когато се гласуваше смесено – и с машини, и с бюлетини. Тогава обаче ГЕРБ не подкрепиха искането на държавния глава.

Междувременно лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов за пореден път изрази съмнение, че машинното гласуване ще бъде манипулирано:

"Пипат машините, признават си, не знам защо демократичната общност това не ги интересува. Може би, защото са съучастници... Може би не ги притеснява, че ние вървим по пътя на Венецуела на президента [Николас] Мадуро. [...] Отказват да се броят квитанциите от машините – за кои партии са. Интересно как никоя друга партия това не ги интересува."

11:23 30.6.2021

Служебният премиер Стефан Янев съобщи, че е осигурен пълният брой машини за гласуване на предстоящите избори.

„Късно снощи пристигнаха допълнителните бройки от поръчаните машини“, каза премиерът в началото на заседанието на правителството в сряда.

Централната избирателна комисия поръча над 1600 допълнителни машини за гласуване. Договорката беше постигната с фирмата производител „Смартматик“, а машините са били внесени от държавната компания „Информационно обслужване“. Причината беше спор между ЦИК и компанията „Сиела“, която досега внасяше машините.

В страната ще има машинно гласуване в 9401 секции като в 700 от тях трябва има и втора машина. За изборите на 11 юли в чужбина ще има 421 машини за гласуване в 273 секции. Общият брой на хартиените бюлетини, които ще бъдат отпечатани за изборите, е 7,4 милиона.

17:11 29.6.2021

Зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов каза пред "Сега", че "американците с терористи не преговарят. Ние също". Коментарът му е по повод изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е готов да се срещне със Слави Трифонов и да сравнят идеите си.

Борисов каза това в понеделник в Добрич и призова опонентите си да посочат какво не харесват в идеите на ГЕРБ. Думите му бяха приети като готовност за провеждане на дебати между лидерите на основните политически сили. Досега Борисов никога не е приемал покани за дебати.

Слави Трифонов не е коментирал неофициалната покана, а неговият заместник - Тошко Йорданов, вече я отхвърли.

15:35 28.6.2021

Местните избори в Благоевград са показателни за това, което се случва в България и със сигурност бяха по-честни от всички, провеждани досега. Това написа лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов на страницата си във Фейсбук в понеделник.

На балотаж за кметския пост в Благоевград отиват кандидатът на формацията Илко Стоянов и кандидатът, подкрепен от БСП, Румен Томов. Кандидатът на ГЕРБ Андон Тодоров не стигна до втори кръг на изборите.

"Не знам дали има половин милиард километра магистрали, както казва Бойко Борисов, но със сигурност има отвращение от това, което направи ГЕРБ през последните 10 - 11 години. А това личи и от фактите за корупция, безстопанственост и некадърност, които вади всеки ден служебното правителство", написа Трифонов.

Според него Благоевград е направил "първата крачка" към това да има "почтени и кадърни управници".

09:45 28.6.2021

На 27 юни се проведоха частични местни избори в Благоевград и още 7 кметства в страната. Във всички секции с над 300 избиратели се гласуваше само на машини. Бяха използвани общо 188 машини.

Според информация на ЦИК няма данни за сериозни проблеми с машинния вот в градовете. В Благоевград председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Йордан Симонски съобщава, че гласоподавателите са се справили с машинния вот "учудващо добре".

За първи път няма и нито една жалба или сигнал във връзка с нарушения на изборния процес до ОИК - Благоевград, каза още Симонски.

По-рано в неделя в Сърница беше съобщено за една спряла машина. Според ЦИК причината е била техническа – в продължение на 5 минути никой не е гласувал. Първоначалната информация беше, че машината е прегряла заради високите температури във физкултурния салон, където беше секцията, но това не беше потвърдено.

15:57 27.6.2021

Не споделяме еднакви идеи, затова сами се явяваме на изборите, каза каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров в интервю за бТВ. Крайно-дясната партия се явява самостоятелно на предстоящите парламентарни избори на 11 юли.

"Когато бяхме с ВМРО-НФСБ, в процеса на действие и коалиционно битие, не споделяхме еднакви идеи и не искаме да повторим тази грешка", каза още той.

Според него основното различие е за мястото на България. Според Сидеров България се намира в "колониална зависимост" отдавна.

"Откакто сме в ЕС, загубихме икономиката, а откакто сме в НАТО, сме загубили суверенитета си в международно отношение", каза лидерът на "Атака".

Според него трябва да има референдуми за влизането на България в ЕС и за това в НАТО. Според него България трябва да поеме по свой курс и икономически, и що се касае търговията, но "както на нас ни е изгодно".

11:38 26.6.2021

Важни срокове, свързани с изборите на 11 юли, изтичат в събота, припомня Дневник. 26 юни е последен ден за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия за хората с увреждания. Изтича и срокът за заявленията за гласуване по настоящ адрес.

Почиващите в България няма да могат да гласуват с настоящ адрес в хотел или квартира. Тези обаче, които почиват в чужбина, ще могат да гласуват в някои от обявените секции.

На тази карта можете да проверите къде ще бъдат всички 784 секции извън страната на парламентарните избори на 11 юли.

11:50 25.6.2021

Централната избирателна комисия (ЦИК) е дала указания на Секциониите избирателни комисии (СИК) как да действат в случай, че заподозрат, че избиратели нарочно саботират изборния процес с машини. Това стана ясно от думите на говорителя на изборната администрация Росица Матева пред Нова телевизия.

ЦИК са предивидили, че е възможно гласоподаватели да бавят умишлено машинния вот. Затова ако избирател бездейства пред устройството, то ще се изключва на петата минута след активирането. В този случай на избирателя ще се дава възможност да гласува с хартиена бюлетина.

Освен това членове на секционната комисия ще подпомагат избирателите с указания от разстояние, без да гледат към екрана. "Секционните комисии трябва да преценяват всяка ситуация. Ако вижда, че избирателят нищо не прави, член трябва да му помогне, да го пита какво вижда, да му напомни, че има бутон преглед", каза Матева.

16:02 24.6.2021

Хартиените бюлетини за изборите на 11 юли вече се печатат. Те ще бъдат общо 7 408 500 - толкова, колкото са и избирателите в избирателните списъци, съобщи на брифинг в ЦИК говорителят Росица Матева в четвъртък.

ЦИК е взела решение в чужбина да има общо 421 машини в 273 секции. В страната ще има машинно гласуване в 9401 Секционни избирателни комисии, като в 700 от тях ще бъде поставена и втора машина.

Гласоподавателите, които ще са на почивка в страната на 11 юли няма да могат да гласуват, уточни Росица Матева. От 2009 г. българските избиратели могат да гласуват само по постоянен или по настоящ адрес, ако имат заявен такъв.

Срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес изтича на 26 юни, напомниха от ЦИК.

12:37 24.6.2021

Определени политически сили опитват да провеждат кампания с натиск върху избиратели - върху шефове на големи фирми или притискане на хора от различен етнос. Това каза вътрешният министър в служебния кабинет Бойко Рашков пред журналисти в четвъртък.

"Някой се опитва да управлява държавата, като изкривява волята на хората. Желанието да се влезе във властта от някои е с цената на извършени престъпления. Вероятно тези процеси ще се задълбочат. Гласуването не на основа на волята деформира изборите и така в Народното събрание може да попаднат депутати, които не са получили достатъчен вот", каза Рашков.

09:59 24.6.2021

Централната избирателна комисия откри процедура за обществена поръчка за компютърна обработка на изборните резултати в Регионалните изборни комисии (РИК) и в Централната избирателна комисия (ЦИК), предаде БТА.

Това се случва по-малко от 20 дни преди парламентарните избори на 11 юли.

Стойността на обществена поръчка се очаква да е над 3 милиона лева.

14:33 23.6.2021

„Идентифицирали сме множество лица, които започват да правят организация за купуване на гласове“. Това обяви по време на брифинг служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той каза, че са били идентифицирани множество лица, срещу които в определен момент ще бъдат предприети действия.

Министърът добави, че областният управител на Смолян го е уведомил за натиск на гражданите, от страна на местни горски стопанства. Той потвърди още, че „Информационно обслужване“ ще участва в доставката на машини за вота на 11 юли.

14:28 23.6.2021

Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърли жалбата на ГЕРБ за предизборна агитация от страна на служебното правителство на президента Румен Радев. Комисията не приема твърдението на партията на Бойко Борисов, че служебният министър-председателят Стефан Янев и министрите Бойко Рашков и Асен Василев са агитирали предизборно в нарушение на закона.

„За да е налице предизборна агитация, е необходимо да е отправен директен призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.“, пише в решението на ЦИК.

09:44 22.6.2021

Минимална разлика в рамките на процент се наблюдава в моментната подкрепа между ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“ (ИТН), гласи проучване на „Тренд“. Според настоящите нагласи бившите управляващи получават 21.7% от гласовете, а партията на Слави Трифонов събира 20.2% подкрепа.

На трето място засега твърдо остава БСП с 16.1%.

С близки резултатите са четвъртият и петият – „Демократична България“ и ДПС, които имат съответно 11.2 и 10.9% подкрепа.

Според данните от проучването в парламента влизат още „Изправи се! Мутри, вън!“ с 5 % подкрепа, а близко до бариерата остават от коалицията „Български патриоти“ с 3.9 %.

„Възраждане“ събира 2.3% подкрепа, а партията на Васил Божков – „Българско лято“ – 1.9 %

17:12 21.6.2021

За предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще бъдат отворени 784 секции в 68 държави. За първи път ще бъдат отворени секции на някои гръцки острови като Лимнос, както и в Доминиканската република. Такива данни изнесоха в понедлник от Министерството на външните работи.

От МВнР уточняват, че 65 334 български граждани ще бъдат включени в избирателните списъци за гласуване извън страната. Според информацията от министерството може да има проблем с осигуряването на хора за секционните комисии в чужбина. Друг акцент, който от МВнР поставиха е, че все още ЦИК няма яснота в кои секции в чужбина ще се гласува с машини. Затова от министерството настояват тази информация да се предостави възможно най-бързо.

Досега в ЦИК не бяха взели решение дали ще обявят нова поръчка за доставка на устройства за гласуване. Решението за поръчката беше прието в понеделник.

09:45 21.6.2021

Понеделник е последният ден, в който общинските кметове трябва да образуват със своя заповед избирателните секции на територията на общината и да утвърдят тяхната номерация, обхват и адрес.

До 21 юни също ЦИК обявява списъка на местата извън страната, в които на проведени избори след 11 юли 2016 г. е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

Понеделник е и крайният срок за определяне условията и реда за участие на наблюдатели от ЦИК, както и за назначаването на Районните избирателни комисии (РИК).

Заредете още

XS
SM
MD
LG