Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Виктатор". Стотици в Будапеща на протест заради подслушванията със софтуера "Пегас"


Протестите в Будапеща бяха свързани с подозренията, че правителството е използвало "Пегас", за да подслушва активисти и журналисти
Протестите в Будапеща бяха свързани с подозренията, че правителството е използвало "Пегас", за да подслушва активисти и журналисти

Няколкостотин души излязоха на протест в центъра на Будапеща и обвиниха правителството на Виктор Орбан в използване на шпионския софтуер "Пегас".

Разкритията на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) в средата на юли показаха, че една от държавите, в които софтуерът е използван за подслушване на активисти и журналисти, е Унгария.

Протестиращите се събраха пред музея "Къща на терора", посветен на жертвите на нацизма и комунизма в страната. Според протестиращите масовите подслушвания напомнят именно за времената на тоталитарните управления. Впоследствие те се преместиха пред централата на управляващата партия на Виктор Орбан "Фидез". Протестиращите викаха "Виктатор" и призоваваха за оставката на премиера.

Засега правителството не коментира темата с подозренията за незаконните подслушвания, като единствената позиция на държавата досега беше свързана с това, че информацията на службите се събира законосъобразно.

Според разследването на 17 международни организации, сред които и "Амнести интернешънъл", сред подслушваните е имало най-малко 300 души в Унгария, десетима от които са адвокати, а други петима журналисти.

Компанията разработчик на софтуера "Пегас" е израелската NSO Group. Тя е частна фирма и твърди, че работи само с държави и държавни органи, на които продава софтуера си, за да го използват в борбата с тероризма и организираната престъпност, както и за издирване на пострадали при природни бедствия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG