Връзки за достъпност

Извънредни новини

Черната кутия от падналия МиГ-29 още не e изпратена в Русия


Черната кутия ще бъде изпратена за разчитане в чужбина заради дефект
Черната кутия ще бъде изпратена за разчитане в чужбина заради дефект

Черната кутия на падналия през юни край Шабла МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев, все още не е изпратена в Русия за разчитане. Това съобщи БНР, позовавайки се на писмени отговори от страна на Министерството на отбраната до депутата от ГЕРБ Христо Гаджев.

Представителите на българските Военновъздушни сили, Военна полиция и Военна прокуратура все още чакат издаването на визи, но и до момента не са получили "съответните покани (приглашения)", казват в отговора си от военното министерство.

Гаджев е попитал още защо черната кутия е била изпратена в Русия, а не в Украйна, но не е получил отговор на въпроса си.

По време на учение на 9 юни български МиГ-29 се разби край бреговете на Шабла, а неговият пилот – майор Терзиев загина. Последва близо двуседмично търсене на черната кутия, която в крайна сметка беше открита.

Заради дефект в устройството от военното министерство решиха да потърсят външна помощ за разчитането на данните. Първоначално министър Георги Панайотов спомена Украйна като дестинация на която кутията може да бъде изпратена, но впоследствие беше решено тя да бъде транспортирана до Русия.

Досега разследващите обявиха, че тестовете на самолета не са показали проблеми преди фаталния полет, а като най-вероятна причина за инцидента беше обявена загуба на пространствена ориентация от пилота.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG