Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът ще гласува в четвъртък отказа на Пламен Николов да е премиер


Пламен Николов в парламента в сряда

Парламентът ще гласува в четвъртък решение, с което ще приеме отказа на кандидата за министър-председател на „Има такъв народ“ (ИТН) Пламен Николов да бъде избран за поста. Това съобщи след председателски съвет в Народното събрание председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Отделно решението беше потвърдено и от зам.-председателят на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ Николай Хаджигенов.

По думите на Десислава Атанасова волеизявлението на Николов, че оттегля съгласието си да бъде избран, трябва да бъде зачетено, за да може да приключи процедурата с първия мандат за съставяне на правителство.

„Няма да гласуваме предложен състав на Министерския съвет, единствено ще се произнесем по волеизявлението на г-н Николов, свързано с неговия мандат като кандидат за министър-председател“, каза Атанасова, цитирана от БТА.

„Работата на Народното събрание оттук нататък е да излезе с краен акт, за да затвори процедурата. В противен случай бихме създали прецедент, който ще минира всеки един мандат за следващите 100 години напред“, каза Хаджигенов, цитиран от бТВ.

До тук се стигна, след като във вторник лидерът на ИТН Слави Трифонов каза, че предложението за кабинет ще бъде оттеглено. По-късно кандидатът на премиер на ИТН Пламен Николов оттегли съгласието си да бъде избран.

Това се случи, след като Николов беше върнал на президента Румен Радев изпълнен мандат и държавният глава беше издал указ, с която предлага на парламента да гласува предложения състав на правителство. Това предизвика въпроси как трябва да постъпи парламентът, за да спази процедурата, предвидена в конституцията.

Гласуването на предложението на ИТН за правителство не беше включено в дневния ред на парламента, който депутатите приеха в сряда сутринта.

ИТН съобщи, че се отказва от опитите си да състави правителство, след като „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) съобщиха, че няма да подкрепят предложения кабинет. Те посочиха като мотиви за решението си персоналния състав на предложеното правителство, отказа на формацията на Слави Трифонов да подпише споразумение за приоритетите на бъдещото управление, както и съмненията за влияние на ДПС и ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG