Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън налага санкции заради руски тръбопроводи. САЩ спират вноса на руско оръжие


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън е предоставил правомощия на администрацията си да наложи санкции заради руските тръбопроводи в Европа. Това става ясно от писмо до американския Конгрес, публикувано от Белия дом, съобщиха световните агенции.

Сред санкционираните проекти е „Северен поток 2“, но в списъка са посочени и други тръбопроводи. Според американската администрация те имат за цел да разширят руското влияние върху енергийните ресурси на Европа и да отслабят сигурността в няколко страни като Украйна и членки на НАТО и ЕС от Източна Европа.

Указът дава възможност на секретаря по финанси да блокира активи на чужди лица, свързани със строителството на руските тръбопроводи. Тези действия трябва да бъдат консултирани и с държавния секретар.

Указът идва часове след срещата между Ангела Меркел и Владимир Путин в Москва. На нея руският президент каза, че до завършването на "Северен поток 2" остават 15 км. полагане на тръби. Двамата лидери гарантираха, че ще работят за продължаването на транзита на газ през Украйна до 2024 г. и удължаването му отвъд този срок.

Заедно с това на първата годишнина от отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, Вашингтон ограничи вноса на някои руски огнестрелни оръжия и муниции. От своя страна министерството на търговията удължава забраната за износ към Русия на стоки, свързани с ракетни и ядрени технологии, които бяха наложени след отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Наказани са и седем лица, които са заподозрени във връзка с отравянето на Навални. Малко по-рано те бяха санкционирани и от Великобритания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG