Връзки за достъпност

Извънредни новини

Меркел поиска от Путин да освободи Навални. Лидерите обсъдиха "Северен поток 2"


След срещата си с Меркел Путин каза, че Русия е "изчерпала лимита си за революции" през миналия век и че Москва прави всичко по силите си да държи ситуацията в страната стабилна и прогнозируема
След срещата си с Меркел Путин каза, че Русия е "изчерпала лимита си за революции" през миналия век и че Москва прави всичко по силите си да държи ситуацията в страната стабилна и прогнозируема

Присъдата на Алексей Навални е "неприемлива" и той трябва да бъде освободен. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на срещата си с руския президент Владимир Путин в Москва, предадоха световните агенции.

"За нас това е неприемливо и аз изразих това становище и поисках освобождаване на Алексей Навални и подчертах, че ние ще следим този въпрос", каза Меркел след срещата и допълни, че присъдата на опозиционера е въз основа на съдебно решение, което е било окачествено като произволно и несъразмерно от Европейския съд за правата на човека.

В отговор Путин каза, че Русия е "изчерпала лимита си за революции" през миналия век и че Москва прави всичко по силите си да държи ситуацията в страната стабилна и прогнозируема. Той добави, че всички руски граждани имат право да изразяват лично мнение по обществени въпроси, да създават партии и да участват в избори, но е "необходимо да го правят в рамките на действащия закон".

По случая с Навални руският президент каза, че той е осъден не за политическата си дейност, а за "криминални правонарушения спрямо чуждестранни партньори".

Освен Навални двамата лидери обсъдиха още теми като „Северен поток 2“ и Афганистан.

По отношение на тръбопровода Путин каза, че до завършването му остава да бъдат положени само 15 км. тръби. Той добави също, че Москва е готова да удължи споразумението за транзит на газ през Украйна и след изтичането на настоящия му срок през 2024 г.

Меркел коментира, че газопроводът не е само германско-руски проект, а "общоевропейски". Тя подчерта, че Германия изпитва отговорност относно транзита на газ през Украйна и ще работи за това дейността да не бъде спирана.

Малко по-късно в свое писмо до Конгреса на САЩ Джо Байдън каза, че е предоставил правомощия на администрацията си да наложи санкции заради руски тръбопроводи в Европа, сред които е и „Северен поток 2“.

Меркел е на прощална обиколка преди оттеглянето си от поста канцлер след близо 16 години на власт. В неделя тя ще посети и Киев, където ще се срещне с президента Володимир Зеленски. Освен преносът на газа основна тема на разговорите ще бъде ситуацията в Източна Украйна, която е била обсъдена и по време на срещата с Путин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG