Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Колко време може да се разследва побой пред хиляди свидетели? Сбогом на Чарли Уотс


По време на протеста на 2 септември 2020 г.
По време на протеста на 2 септември 2020 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • София и законът "Магнитски"
  • Западът и изтеглянето от Афганистан
  • България и COVID-19

Във вторник почина барабанистът на Ролинг стоунс Чарли Уотс. Той беше на 80 години. Уотс беше един от тези, които превърнаха Ролинг стоунс в една от най-великите групи в историята на рокендрола.

Побоят на 2 септември 2020 г.

„Мислех, че умирам“. „Избиха ми лещите“. Това разказа пред депутати един от пострадалите в полицейския побой над протестиращи миналата година – Даниел Павлов. Това, което му се случи тогава, беше заснето за Свободна Европа от оператора Красимир Михайлов.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Санкциите по закона „Магнитски“

България не е налагала санкции по американски закон, а е предупредила, че български фирми могат да попаднат под чужди санкции, ако работят с определен кръг лица. Това е позицията на българските власти за решението на САЩ да наложат ограничения на компании, свързани с български граждани. Сред тях са Делян Пеевски и Васил Божков. Позицията на София беше поискана от Брюксел, където се усъмниха, че България механично прилага чуждо законодателство на територията си.

САЩ наложиха санкциите на 2 юни, а Европейската комисия реагира с въпроси в края на юли, след като евродепутатът от ДПС Илхан Кючук повдигна въпроса.

Търговските банки в България прилагат санкциите на базата на собствените си правила, каза пред депутатите управителят на БНБ Димитър Радев.

Афганистан

Западът ще се изтегли от Афганистан окончателно на 31 август, стана ясно след среща на лидерите от Г7. Това означава, че няма да има отсрочка, каквато американският президент Байдън смяташе за възможна в името на това да се евакуират максимален брой застрашени хора от страната. САЩ са установили, че рисковете за сигурността биха били твърде големи, ако изтеглянето се забави.

По-рано талибаните предупредиха, че няма да толерират оставането на чужди войски след предвидената дата. За 10 дни от страната са евакуирани около 37 000 души.

Сред всичките 34 провинции на Афганистан има само една, която не се контролира от талибаните. Тя се казва Панджшир, което в превод означава „долината на петте лъва“.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 1911 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 7,9% от извършените тестове. Починали са 33 души.

Две области на страната са вече в червената зона – Бургас и Велико Търново. Почти всички проби установяват наличие на варианта „Делта“.

Ваксината на Пфайзер беше напълно одобрена и в САЩ. Досега тя се поставяше само с изрично разрешение за "спешна употреба". Ваксината беше определена като качествена, безопасна и ефективна.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

И две препоръки

Последните избори потвърждават най-малко две тенденции за нагласите на избирателите – че гласовете на ГЕРБ наистина намаляват и че ДПС запазва позициите си. Това установи Генка Шикерова, след като прегледа резултатите от всички секции, наричани рискови.

Как щяхме да гледаме филми, ако не беше музиката към тях? Филмовият композитор Александър Деспла навърши 60 години. Той е писал музиката за „Гранд хотел Будапеща“ и „Формата на водата“. Деспла е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG