Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Прозрачност и показване на недъзите". Служебният кабинет отчете дейността си


Министри от служебния кабинет отчетоха дейността си за последните месеца
Министри от служебния кабинет отчетоха дейността си за последните месеца

Преизчислението на пенсиите и други социални плащания, актуализацията на бюджетите за здравеопазване и обществено осигуряване, както и разкриването на проблемните и корупционни дейности на предишното управление са едни от най-големите постижения на служебния кабинет. Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на отчета на дейността на правителството, чиито последен работен ден беше в сряда.

Според служебния премиер правителството е показало как за много кратко време с целенасочена работа да се постигнат резултати „видими за всички български граждани“. Това по думите му е било направено в „безпрецедентна политическа обстановка“. Като показател за добрите действия на правителството той посочи икономическия подем, който е регистриран в последните месеци.

„Служебното правителство демонстрира един нов начин на работа – с прозрачност и отчетност. Успя да покаже недъзите на съществуващите практики по отношение на изразходването на публичните средства“, каза Янев.

Той каза, че предстои работа по Плана за възстановяване като ще бъдат нанесени допълнителни промени, а самият той ще бъде изпратен в Брюксел до края на годината.

Янев подчерта, че са предприети стъпки за управлението на кризи, като към Министерския съвет ще бъде изградено допълнително звено с тази функция, а в следващото Народно събрание ще бъдат внесени и законодателни промени.

По думи на премиера значително е подобрена ситуацията по отношение на Република Северна Македония, като са изяснени отношенията както със Скопие, така и с европейските партньори.

„Кабинетът достойно защити интереса на Република България“, каза Янев.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков припомни някои от най-важните действия на силовото министерство през последните месеци. Той посочи като основни постижения намаляването на корупционния вот по време на изборите, промените в структурите на МВР, както и извършването на разширени проверки във връзка с полицейското насилие по време на протестите през 2020 г. Рашков отчете и като успех противодействието срещу мигрантския натиск, който се е засилил в седмиците след като талибаните поеха властта в Афганистан.

По думите на Асен Василев ключово постижение на Министерството на финансите е било актуализирането на бюджета, което е позволило харченето по противоепидемичните мерки да не се извършва на парче, както е било при предишното правителство. Той подчерта, че промяната на контрола на отчитането на дължимите средства към бюджета и пренасочването на вниманието от най-малките към по-големите фирми, е позволило по-високо събираемост, но в същото време и по-голям ръст на икономиката.

„Допълнително около 2 млрд. лева ще влязат в бюджета“, каза още Василев.

Според министъра на икономиката Кирил Петков ръстът от 10% на БВП, 4% повече външни инвестиции, 20% увеличаване на износа на стоки и услуги са сред най-добрите показатели за свършеното от служебното правителство. Той спомена още подобряването на възможностите за стартиращи бизнеси и създаването на програмата за насърчаване на предприемачеството.

По думите му сред постиженията на министерството на икономиката са били пресичането на действията по създаване на нова правителствена сграда в София Тех Парк, промените в Държавната консолидационна компания, „ВМЗ Сопот“ и Българската банка за развитие (ББР).

„От поемането на управлението от новото ръководство на ББР средния размер на кредитите е около 200 хил. евро. Заплатите в банката са намалени с между 30 и 50 %“, каза още Петков.

В отговор на журналистически въпрос той отговори, че в четвъртък ще съобщи за бъдещите си намерения и дали ще участва на предстоящите парламентарни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG