Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ни дума, ни вопъл, ни стон". Рашков обяви, че Гешев е иззел "смачкано" от Борисов дело за корупция


Служебният премиер Стефан Янев и вътрешният министър Бойко Рашков
Служебният премиер Стефан Янев и вътрешният министър Бойко Рашков

Главният прокурор Иван Гешев е иззел старо разследване срещу бивш министър на ГЕРБ, което преди десетина години е било "смачкано" със съдействието на Бойко Борисов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. Затова МВР не е могло да разбере какво е било направено по това производство.

Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков в края на отчета на служебния кабинет в сряда в отговор на журналистически въпрос какъв е резултатът от проверката на националната полиция, по която Борисов беше извикан на разпит през лятото.

Рашков поясни, че тя е приключила и събраните от подчинените му материали са били предадени на прокуратурата и "оттогава ни дума, ни вопъл, ни стон". По думите му в рамките на проверката от МВР са поискали да получат "онова дело, което било много отдавна – преди десетина години, когато го бяха смачкали Борисов с бившия градски прокурор Кокинов и Мирослав Найденов като министър на земеделието".

В отговор от Софийската градска прокуратура обаче са заявили, че "делото се намира при главния прокурор". По тази причина полицията не е получила достъп до събраните по този случай доказателства.

Именно Рашков беше човекът, който в края на май заяви пред телевизия "Евроком", че ще сезира прокуратурата с данни за натиск над свидетел, упражнен от бившия премиер. Тогава министърът не уточни кого има предвид, но от последващи негови изказвания се разбра, че визира сюжет, свързан с корупционно разследване срещу министър от първия управленски мандат на ГЕРБ (2009-2013).

Няколко дни по-късно в МВР беше разпитан Николай Кокинов. Той потвърди, че е бил призован, но без да уточни за какво точно. Междувременно самият Борисов заяви, че целта на "този цирк" е той.

Както Свободна Европа писа, публично известният сюжет, който свързва бившия премиер, Кокинов и министър от първия мандат на ГЕРБ, разследван за корупция, е разпространеният през пролетта на 2013 г. запис от дома на Борисов в Банкя. Тогава той, Кокинов и бившият вече земеделски министър Мирослав Найденов обсъждаха различни теми, включително възможния развой на разследване за корупция, принуда и злоупотреба със служебно положение срещу последния.

Въпросният разговор между тримата остана в историята с репликата на тогава действащия градски прокурор към Борисов: "Ти си го избра, не ми се подсмихвай, ти си го избра" – по адрес на тогава наскоро избрания главен прокурор Сотир Цацаров.

Сюжетът, възроден от Рашков, обаче изглежда е част от друг контекст в записания разговор от Банкя. Служебният вътрешен министър твърди, че се е срещнал с анонимен свидетел, който е готов да даде показания, че Борисов го е накарал да оттегли показания по корупционно дело, в което се разследва подкуп от 200 000 лв.

Доказателства за същата сума присъстваха в досъдебното производство, по което Мирослав Найденов получи обвинения след падането от власт на първия кабинет "Борисов" през 2013 г. Именно това дело беше споменато и в записания разговор между тримата.

"А неговото дело как го виждаш като прокурор", питаше в записа Борисов, визирайки Найденов. Тогава Кокинов разказа следното: "Никак не го виждам, защото дочух, че неговият свидетел, как се казваше, Светльо? [...] Чувам, че пак е бил отбой след последното си посещение. Даже злите езици разправят, че посетил... дръпнал си го бил нещо, така ми казаха, от летището. Колко е вярно, не знам. Ами такива слухове се носят в Съдебната палата. Така или иначе си е променил показанията. Без тия показания, аз не виждам какво има по делото".

Споменатият "Светльо" всъщност е бившият ръководител на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов. Дали Рашков има предвид точно него, засега министърът нито отрича, нито потвърждава с обяснението, че "този въпрос трябва да се изследва".

Встрани от този сюжет, Рашков каза в сряда още, че МВР е предало на прокуратурата и всички събрани материали за злоупотреби, свързани с ремонта на язовири по време на последния управленски мандат на ГЕРБ (2017-2021).

"Тези материали, за тези язовири, за които са изхарчени 560 млн. лв., не се движат от българската прокуратура. На мене не ми е известно да е възложено на МВР да се работи по тях", добави служебният вътрешен министър.

Става въпрос за разкритията на икономическия министър Кирил Петков за възлаганите от Държавната консолидационна компания (ДКК) ремонти на язовири, по които Върховната касационна прокуратура обяви още през юни, че се е самосезирала и започва проверка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG