Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно". Гешев отрече, че е иззел дело срещу бивш министър на ГЕРБ


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев отрече да е иззел старо разследване срещу бивш министър на ГЕРБ, по което лидерът на партията Бойко Борисов беше разпитван през лятото.

В сряда служебният вътрешен министър Бойко Рашков каза, че МВР е поискала справка по дело, което по думите му преди десетина години е било "смачкано" със съдействието на Борисов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов, но то се е оказало при Гешев.

„Уважавам българските институции и избягвам да коментирам, защото войната между институциите обикновено плащат с цената на бум на престъпността българските граждани. Както на всички стана известно, обикновено нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно и в случая не е вярно“, каза в четвъртък Гешев.

По време на отчета на правителството в сряда в отговор на журналистически въпрос Рашков поясни, че проверката на националната полиция, по която Борисов беше извикан на разпит през лятото, е приключила. Събраните от подчинените му материали са били предадени на прокуратурата. При поискана от МВР информация по старото дело, свързано с Борисов, от Софийската градска прокуратура са заявили, че то „се намира при главния прокурор“.

Както Свободна Европа писа, публично известният сюжет, който свързва бившия премиер, Кокинов и министър от първия мандат на ГЕРБ, разследван за корупция, е разпространеният през пролетта на 2013 г. запис от дома на Борисов в Банкя. Тогава той, Кокинов и бившият вече земеделски министър Мирослав Найденов обсъждаха различни теми, включително възможния развой на разследване за корупция, принуда и злоупотреба със служебно положение срещу последния.

Сюжетът, възроден от Рашков, обаче изглежда е част от друг контекст в записания разговор от Банкя. Служебният вътрешен министър твърди, че се е срещнал с анонимен свидетел, който е готов да даде показания, че Борисов го е накарал да оттегли показания по корупционно дело, в което се разследва подкуп от 200 000 лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG