Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Петков и Василев се регистрираха в ЦИК. Могат ли съдиите да блокират ВСС?


Асен Василев (вляво) и Кирил Петков
Асен Василев (вляво) и Кирил Петков

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • "Продължаваме промяната" се регистрира за изборите
  • Русия е отговорна за отравянето на Литвиненко
  • Как изчезват 50 милиона

„Продължаваме промяната“ (ПП) се регистрира за изборите като коалиция между отдавна съществуващи партии. Когато са научили за намеренията на двамата служебни министри Петков и Василев да правят собствена формация, повечето партии сами са се обърнали към тях, за да им предложат да използват тяхната регистрация, каза Даниел Лорер в Студио България на Свободна Европа.

Според Маркет линкс в момента ПП може да разчита на около 11% от гласовете. По-рано от Тренд бяха изчислили, че този процент е 9,1. Други агенции засега не са измервали шансовете на коалицията.

ПП се надява в следващия парламент да има общо „121 депутати на почтеността“.

Бойко Борисов и управата на София. Съдиите и ВСС

Бившият премиер Бойко Борисов е принудил председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков да подаде оставка. Самият Борисов обясни това с твърдението, че Герджиков не защитава ГЕРБ, когато го нападат. Оставката беше подадена във вторник и в нея не се споменаваха мотиви.

Съдии от ВКС започнаха подписка, с която настояват техните колеги от Висшия съдебен съвет (ВСС) да подадат оставки. С това те се надяват да предизвикат прекратяване на мандата на ВСС, тъй като без съдии в него той ще бъде лишен от легитимност.

Русия и отравянията

Русия е отговорна за отравянето на Александър Литвиненко - бившият офицер от КГБ, който беше убит през 2006 г. Това постанови Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Според съдиите убийците на Литвиненко „са действали като агенти на руската държава“.

Руснак, когото България обяви за издирване заради отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, официално беше посочен от Великобритания като трети заподозрян в друго покушение – това срещу бившия двоен руски агент Сергей Скрипал. Това е Денис Сергеев, който използва псевдонима Сергей Федотов и работи за руското военно разузнаване.

COVID-19

В България през изтеклото денонощие са били ваксинирани едва 1 858 души. Новите случаи на COVID-19 са 850. Починали са 27 души. В сряда България отбеляза 113 години от обявяване на независимостта си и това беше почивен ден, което може да обясни някои от ниските стойности.

В София в момента има само 26% свободни легла за болни с COVID-19, каза Гергана Николова от Българския лекарски съюз. Тя добави, че откакто има ваксини, едва 13 имунизирани са влезли в болница в столицата. Смъртността сред ваксинираните е 0,05%.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Русия, Германия, Канада

Депутати от руската опозиция поискаха отмяна на изборните резултати заради високия процент нарушения. За победител беше обявена партията на Путин „Единна Русия“, която получава конституционно мнозинство в руската Дума.

Темата за климата е основна за предизборната кампания в Германия. Изборите ще се състоят на 26 септември. Засега партията на Меркел продължава да губи подкрепа.

Партията на Трюдо спечели предсрочните парламентарни избори в Канада.

И две препоръки

Павел Поппандов, който може да разсмее хора от всички поколения, навърши 75 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Хиляди животни умират от глад и суша в Казахстан, някои от тях се хранят с картон. Вижте видеото, което разказва за тях, но внимавайте – кадрите могат да бъдат смущаващи.

… плюс моят личен фаворит

50 млн. лева изчезват някъде по пътя, след като частна фирма изплаща с тях своя дълг към държавата. Това е само един елемент от историята на отношенията между оръжейния завод „Дунарит“ и Държавната консолидационна компания (ДКК), казва Генка Шикерова.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG