Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокурор в Хага иска да разследва талибаните


Талибани в провинция Панджшир - последната, която групировката успя да превземе в Афганистан.
Талибани в провинция Панджшир - последната, която групировката успя да превземе в Афганистан.

Прокурорът на Международния наказателен съд (МНС) е готов да разследва талибаните и „Ислямска държава – Хорасан“ за престъпления, извършени в Афганистан. Това декларира прокурор Карим Хан късно вечерта в понеделник.

За да може да започне такова разследване, е необходимо съгласие на съдиите.

Талибаните превзеха столицата Кабул на 15 август тази година, след като стана ясно, че САЩ и съюзниците им от НАТО ще се изтеглят от страната до края на месеца. За броени дни бяха отнети много от правата на местните жители, бяха убити или измъчвани някои от хората, работили за силите на НАТО. Още месец по-късно талибаните преминаха и към публични екзекуции.

Какво промениха талибаните, след като взеха властта
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

Прокурорът Карим Хан предупреди за извършвани в Афганистан престъпления още на 17 август. В съобщението си от понеделник той уточнява, че иска да разследва нападения над цивилни, екзекуции без съдебно решение, преследване на жени и момичета и други престъпления. Хан се позовава и на атентата на летището в Кабул, извършено на 26 август, за което пое отговорност терористичната групировка „Ислямска държава – Хорасан“.

Афганистан признава юрисдикцията на МНС и от 2003 г. е част от държавите, ратифицирали статута на съда. МНС разглежда престъпления срещу човечеството, военни престъпления, геноцид и агресия, извършени в държави, които сами не могат или не искат да накажат извършителите.

В съобщението на прокурора не се посочва кое точно от тези четири престъпления той би разследвал в Афганистан, но се казва, че „няма давност за военни престъпления или за престъпления срещу човечеството“.

Новината идва на фона на дългогодишни призиви към международното съдилище да потърси отговорност за всички престъпления в Афганистан, включително и за тези, които са извършени от САЩ на територията на страната в последните 20 години. Съдиите допуснаха такова разследване едва през 2020 г., но и то беше спряно след като законното правителство на Афганистан пожела да потърси отговорност на извършителите в рамките на националното си законодателство.

В понеделник прокурор Карим Хан каза, че в момента няма условия, които да позволят събирането на доказателства за целия почти 20-годишен период, защото в страната са настъпили „съществени промени“. Затова той иска съдът да му разреши да се фокусира само върху престъпления от последните седмици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG