Връзки за достъпност

Извънредни новини
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов

Кампанията: За Трифонов "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са съюзници

На 14 ноември се провеждат избори за президент и за Народно събрание. В този блог може да следите само най-важното от развитието на кампанията.

17:18 10.10.2021

Цветанов и Москов издигнаха Горан Благоев за президент

Консервативното обединение на партиите на Цветан Цветанов и Петър Москов „Републиканци за България“ и КОД издигна Горан Благоев за свой кандидат за президент. Партньор на журналиста и кандидат за вицепрезидент ще бъде доктор Ивелина Георгиева.

„Нашата президентска двойка е достойна да бъде чута от целия наш народ“, каза заместинк-председателят на КОД Любомир Канов.

Горан Благоев и Ивелина Георгиева
Горан Благоев и Ивелина Георгиева

17:04 10.10.2021

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е кандидатът за президент на ДПС. За вицепрезидент партията издига евродепутатката Искра Михайлова. Това обяви преди медиите членът на Централното оперативно бюро на партията Юнал Люфти, който внесе в ЦИК кандидатурите.

ДПС издига изключителен президент - популярен, последователен, предвидим, в който може да се инвестира доверие“, каза Люфти.

Карадайъ е първият кандидат за президент, който партията издига в историята си.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

15:24 10.10.2021

ГЕРБ-СДС обяви водачите си на листи за предстоящите парламентарни избори през ноември. Големите промени са свързани с липсата на бившата председателка на парламентарната група на партията в 44-ия парламент Даниела Дариткова, както и с бившия спортен министър Красен Кралев, които бяха начело на списъците в предишните два вота.

В същото време водачи на листи са бившите вътрешни министри, които управляваха ведомството по времето на протестите, на които беше доказано, че се е стигало до полицейско насилие над граждани. Младен Маринов води листите в София-област, а Христо Терзийски в Кюстендил.

Лидерът на партията Бойко Борисов е начело в 25 МИР в София, както и в Пловдив, заместниците му в партията Даниел Митов и Томислав Дончев водят съответно в 24МИР София и в Габрово. Бившите министри Костадин Ангелов, Росен Желязков, Красимир Вълчев, Екатерина Захариева, Деница Сачева, Кирил Ананиев, Десислава Танева Петя Аврамова, Теменужка Петкова и Николай Нанков също водят листи в страната.

Младен Маринов и Христо Терзийски ще водят листите на ГЕРБ-СДС в София област и Кюстендил
Младен Маринов и Христо Терзийски ще водят листите на ГЕРБ-СДС в София област и Кюстендил

13:39 10.10.2021

Делян Пеевски ще води листите на ДПС във Велико Търново. Втори там ще бъде друг бивш депутат от партията Йордан Цонев.

11:58 10.10.2021

Движението на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян „Ние идваме“ подкрепя кандидатурата на Румен Радев за президент на предстоящите избори. Това стана ясно от съобщение на организацията.

Решението е взето след допитване до членове и симпатизанти. 81% от тях са заявили подкрепа за Радев, а останалите 19% за друг от фаворитите за поста Лозан Панов.

„Поведението на държавния глава в противопоставянето срещу диктатурата на Борисов, Пеевски, Гешев, е основният довод за преценката ни в битката за подкрепа на промяната“, казват още от „Ние идваме“.

Техният коалиционен партньор „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова още преди седмици изрази подкрепата си за Радев.

13:05 9.10.2021

Проф. Анастас Герджиков е готов да подкрепи Лозан Панов на втори тур на президентските избори. Това ще се случи, ако самият той не достигне до балотаж срещу настоящия държавен глава Румен Радев. Това заяви Герджиков в интервю за БНТ.

„Той отстоява поне една от моите тези: върховенството на правото“, каза Герджиков по адрес на Панов.

В петък той отхвърли тезата, че членството му в партията „Новото време“ е връзката между него и ДПС. Подобно обвинение беше оптравено преди дни от Лозан Панов.

„В „Новото време“ имаше толкова добри идеи, че човек нямаше как да не се увлече“, каза Герджиков пред бТВ. Той определи участието си като зам.-министър на образованието в правителството на Симеон Сакскобургготски като „нещо като гражданска квота в правителството на НДСВ“.

Анастас Герджиков
Анастас Герджиков

12:02 9.10.2021

„БСП е сложна тема, но в интерес на държавата сме готови да участваме в мнозинство. Но важно е с кой мандат, с каква програма и с какъв състав на правителството“. Това заяви в петък вечер в ефира на БНТ съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Атанас Атанасов.

По думите му до споразумение може да се стигне в зависимост от конфигурацията в следващото народно събрание. В предишните два парламента от ДБ категорично отхвърлиха възможност да подкрепят мандат на БСП за правителство, тъй като това е посочено в споразумение между трите партии, участващи в обединението.

Атанасов каза още, че декларираните от „Продължаваме промяната“ предизборни срещи, на които да бъдат постигнати споразумения за приоритети на бъдещо управление, все още не са факт. Това според него се е случило, защото от партията на Кирил Петков и Асен Василев не са канили никого от ДБ.

Атанас Атанасов съпредседател на "Демократична България"
Атанас Атанасов съпредседател на "Демократична България"

18:23 8.10.2021

Бившият служебен икономически министър Кирил Петков е представил в петък пред Конституционния съд (КС) документ, който удостоверява, че той вече не е канадски гражданин, съобщиха от партията му „Продължаваме промяната“.

Става въпрос за конституционно дело, по което трябва да се изясни дали Петков не е станал министър, докато е бил с двойно гражданство. Конституцията забранява на депутатите и министрите да имат двойно гражданство.

Затова от парламентарната група на ГЕРБ сезираха Конституционния съд с искане да се произнесе дали служебният кабинет не е изпаднал в частична несъвметимост, ако към датата на встъпването си в длъжност Петков е бил и български, и канадски гражданин.

В края на август той обяви, че е получил потвърждение от канадските власти, че вече не е гражданин на страната и с това смята за „приключени всички спекулации“. Въпреки това последната дума е на конституционните съдии.

Петков е отправил молба пред КС бъде допуснат за да изложи своите аргументи по казуса, както и да бъде изслушан международен експерт по въпроса за определяне на момента на освобождаване от гражданство според правилата на международното публично право.

13:20 8.10.2021

Президентът Румен Радев е готов да участва в предизборен дебат с всички свои опоненти, които имат такова желание.

"Направете списък с всички, които желаят и ще участвам. Имам и друга работа", заяви държавният глава, цитиран от БТА, в отговор на въпрос дали ще откликне на поканите от конкурентите си Лозан Панов и Анастас Герджиков.

"Във всички виждам сериозен опонент и всеки има право да изложи своите идеи. Аз не деля кандидатите за президент", добави Радев.

На въпрос за хода на кампанията и нападките от опонентите му, той коментира: "Така са решили, така го правят, аз нямам намерение да влизам в този тон. Знаете какво е разписанието на президента – непрекъснато навън в чужбина, важни решения тук в България".

По думите на Радев всеки проблем, свързан със службния кабинет, се пренася и в президентската кампания.

12:29 7.10.2021

Двама от кандидатите за президент размениха остри реплики, свързани с определението за политическо геройство.

В четвъртък президентът Румен Радев нарече себе си "човек на дълга" и добави, че оставя на други хора "претенциите, че са герои".

Радев визира изказване на неговия опонент в надпреварата - председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

В сряда Панов определи Радев като "фалшив герой". Той се аргументира с това, че действащият президент е оглавил без основание гнева на хората срещу беззаконието по време на протестите миналата година.

Лозан Панов и по-рано е казвал, че президентът Радев се е включил в битката за съдебна реформа едва след като е бил засегнат лично от действия на главния прокурор.

11:12 7.10.2021

Президентът Румен Радев обясни повишението на цените на тока с два фактора - световната тенденция и бездействие на ГЕРБ в последните 12 години. Той беше помолен да даде своята оценка за процеса по време на посещение в Благоевград.

Предишните управляващи не са решавали в перспектива проблемите в сектора, а са „нокаутирали“ енергийната система с безхаберие и са я оплитали в схеми, каза Радев.

Според него цените за бизнеса са били либерализирани, без да се подготвят малките и средни предприятия. "Те просто бяха „хвърлени“ на борсата, където достъп имат само големите и то със съмнителни правила. Това удари съответно най-много малкия и среден бизнес“, каза още той.

14:32 6.10.2021

Коалиция “Демократична България” (ДБ) официално застава зад кандидатурите на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за президент и вицепрезидент.

В лицето на Панов “демократичната общност на България има своят естествен кандидат и носител на автентичната традиция на борбата за демокрация и върховенство на закона в момент, когато сме свидетели на поредната подмяна”, се казва в съобщението на коалицията.

ДБ обединява партиите „Зелено Движение“,„Демократи за силна България“ и „Движение „Да, България“.

Кандидат-президентската двойка Панов-Касимова беше издигната от инициативен комитет в събота.

17:28 5.10.2021

Кандидатът за президент Лозан Панов отхвърли предложението на Кирил Петков от „Промяната продължава“ да бъде главен прокурор.

Според Панов това не би решило проблемите в правосъдието в България, което е целта на неговата кандидатура за президент.

„За мен е чест, но трябва да напомня, че смяната на лицето Иван Гешев с лицето Лозан Панов не е решение.

Влизам в президентската надпревара точно, за да извадя България от контекста на този тип политически пазарлъци, които доведоха до зависимостите не само в съдебната система, но на всички ключови институции, достигнало до пълното им овладяване“, написа Панов в страницата на Инициативата „Правосъдие за всеки“, които го издигнаха за кандидат-президент.

По-рано във вторник доскорошният министър на икономиката Кирил Петков и един от основателите на новото движение "Продължаваме промяната" каза, че Лозан Панов трябва да е главен прокурор, а президентът Румен Радев да остане на поста си

„Големият капацитет на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е в съдебната система“, каза Петков в сутрешния блок на Нова телевизия. От формацията настояват, че след изборите през ноември е необходима смяна на Иван Гешев.

09:33 5.10.2021

Според „Продължаваме промяната“ най-добрите капацитети в България трябва да бъдат водещите фигури в следващото управление, което се очертава да бъде коалиционно. Това коментира пред Нова телевизия във вторник един от лидерите на "Продължаваме промяната" и доскорошен служебен министър на икономиката Кирил Петков.

По думите му най-важното е управляващите да имат „най-високата квалификация за конкретните постове“.

"Трябва да спрем с идеята "едни наши хора на едни позиции". Трябва да се гледа най-високият капацитет и най-многото знания по специфична тема. Стига толкова калинки", каза Петков.

На въпрос кой ще е премиерът, той отговори, че това ще се решава, ако заедно с "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме" успеят да получат 120 депутати в следващото Народно събрание.

Самият Петков би приел тази отговорност, но не би го поставил като условие към партньорите.

"Целият ни разговор досега е бил как да направим оптималното, че да покажем на българския народ, че ако гласува за една от трите, те няма да се изпокарат и разделят след изборите“, каза още той.

Вратата към преговори с "Има такъв народ" ще бъде отворена на по-късен етап заради различия във вижданията.

17:50 4.10.2021

Гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" внесе в ЦИК кандидатурата за президентските избори на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

"Очакваме подкрепа от демократичната общност, наблягаме на демократичната общност и на тези, които са доказали принадлежност към тези идеи", каза пред журналисти Велислав Величков от "Правосъдие за всеки", председател на Инициативния комитет, издигнал Лозан Панов за президент и журналистката Мария Касимова за вицепрезидент.

По думите му целта на участието в президентските избори е "да вдигнем високо темата за справедливостта, върховенството на правото и демокрацията, запазване духа на парламентаризма в държавата и да превърнем това в централна тема на президентската кампания".

Според Величков могат да се водят разговори с всяка партия, която споделя идеите на инициативния комитет. Той каза, че до момента не са търсени от нито една партия.

Инициативният комитет, издигнал Лозан Панов за президент, внесе документи за регистрация в ЦИК
Инициативният комитет, издигнал Лозан Панов за президент, внесе документи за регистрация в ЦИК

14:28 4.10.2021

Представители на Инициативния комитет за издигане на проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева за президент и вицепрезидент внесоха документи за регистрация.

В ЦИК дойдоха председателят на комитета Радомир Чолаков, бивш депутат от ГЕРБ, археологът проф. Николай Овчаров, проф. Амелия Личева и проф. Владимир Атанасов.

"Президентът на България трябва да олицетворява единството на нацията, което означава, че трябва да бъде добре приет от абсолютно всички слоеве на българското общество и всички негови групи", каза Чолаков.

"Разноските до момента ги поема Инициативният комитет, залата вчера съм я платил аз", обясни Радомир Чолаков.

Радомир Чолаков от ГЕРБ
Радомир Чолаков от ГЕРБ

14:21 4.10.2021

До момента в ЦИК са регистрирани кандидатурите за президент още на Росен Миленов, Венцислав Ангелов и Луна Йорданова.

Публични заявки са направили още Валери Симеонов, Волен Сидеров, Костадин Костадинов и Александър Томов.

14:18 4.10.2021

На 2 октомври гражданската "Инициатива Правосъдие за всеки" обяви, че създава Инициативен комитет, който да издигне кандидатурата на Лозан Панов за президент. Председателят на Върховния касационен съд посочи за свой подгласник писателката Мария Касимова.

14:15 4.10.2021

На 30 септември ректорът на Софийски университет проф. Анастас Герджиков съобщи, че е приел да бъде издигнат за кандидат за президент от инициативен комитет. В него има представители на ГЕРБ, а партията на Бойко Борисов обяви подкрепа за Герджиков.

14:12 4.10.2021

На 27 септември инициативен комитет официално издигна кандидатурите на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. В него има представители на БСП и "Има такъв народ", които подкрепят Радев. Новата коалиция "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев също обявиха подкрепа за Радев.

Заредете още

XS
SM
MD
LG