Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Бербатов загуби с малко БФС и не се отказва. ПИБ се появи в „Досиетата „Пандора“


Димитър Бербаров (вдясно)
Димитър Бербаров (вдясно)

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • ГЕРБ запазва лидерското си място сред партиите
  • ПИБ е отпускала кредити на основните си акционери
  • Кауфланд има нов план за Халите

Борислав Михайлов остава на шефското място на Българския футболен съюз, след като спечели с минимална преднина пред Димитър Бербатов. Битката беше разглеждана като двубой между статуквото и възможността за промяна. Бербатов каза, че ще оспорва резултата.

Изборите на 14 ноември

Ако изборите бяха днес, президентът Радев би останал държавен глава, а парламентарните избори биха били спечелени от ГЕРБ с 23,1%, следвана от БСП с 16,8%. Трета сила е „Продължаваме промяната“ (15,9%), четвърта – ДБ (10,9), пета – ИТН (10,4%) и шеста – ДПС с 9,3%. Това са резултати от проучване на Алфа рисърч. Според него „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ остава под чертата за влизане в парламента с подкрепа от 3,2%.

Христо Петров (Ицо Хазарта) ще оглави софийска листа на „Продължаваме промяната“. Христо Иванов от „Демократична България“ ще се кандидатира от Велико Търново, за да се изправи срещу кандидата на ДПС Делян Пеевски. На лидерското място на Иванов в София е издигната Елисавета Белобрадова. Във вторник формациите обявиха водачите на листи.

ДПС и Пеевски. ПП и политическата програма

ДПС извървя странен, но обясним път в отношенията си с Делян Пеевски – след като изглеждаше, че се е отказала от него, се завъртя на 180 градуса и каза, че винаги е стояла зад него, пише Полина Паунова.

Според Кирил Петков формацията му не си пише програмата в момента, а я обмисля през последните 15 години. Той беше гост на Генка Шикерова в „Студио България“ на Свободна Европа. Във вторник Конституционният съд отказа да определи Кирил Петков като заинтересована страна по случая с канадското му гражданство. Той беше искал да го изслушат в открито заседание.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

ПИБ и „Досиетата „Пандора“. ЕСПЧ и Баневи

Първа инвестиционна банка (ПИБ) е отпускала големи кредити на собствените си основни акционери – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Това е ставало чрез фирми, регистрирани в офшорни зони. Откритието е на сайта bird.bg, който е българският партньор в международното разследване „Досиетата „Пандора“.

Европейският съд по правата на човека осъди България в полза на Николай и Евгения Баневи. Те ще получат от държавата 20 000 евро. Една от причините за това решение е изказване на главния прокурор Иван Гешев, че двамата са притежавали неща, представляващи „парите на работниците“ от предприятията, които Баневи са „обезкостили“. Става дума за лични вещи на семейството, показани от МВР. С това е било надхвърлено простото предаване на информация за наказателно преследване, смятат съдиите.

COVID-19

Коронавирусът отне живота на още 93 души през изтеклото денонощие. 91,4% от тях не са били имунизирани. Новите случаи на коронавирус са 3 469. Това отговаря на 19,29% от тестовете. Ваксинирали са се едва 7 669 души.

СЗО препоръча трета доза ваксина за по-възрастните.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

И две препоръки

Тайсън Фюри извоюва поредна зрелищна победа в бокса, но основното му постижение всъщност не е това, че печели титла след титла. А че го прави, след като е успял да пребори депресията. Фюри е Човек на деня на Свободна Европа.

Веригата Кауфланд не се отказва от намерението си да инвестира 50 млн. лева в Централните хали. Тя предложи нов проект за реконструкцията им, пише Медиапул.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG