Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Краят на въглищата идва през 2040 г. Какво става с листите на "Демократична България"


Атанас Пеканов
Атанас Пеканов

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Планът за възстановяване е приет
  • Три партии си оспорват второто място
  • Кой е Дмитрий Муратов

Планът за възстановяване и устойчивост беше приет от служебното правителство. Това означава, че България би могла да получи в последния момент аванс от близо 2 млрд. евро за възстановяване след кризата с пандемията. Една от пречките за това беше определянето на дата за закриването на въглищните централи. Тази дата е 2040 г., пише вече в документа.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Изборите на 14 ноември

Ако изборите бяха днес, щеше да ги спечели ГЕРБ (23,5%), следвана от три формации, които си оспорват второто място с по около 15% – „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и БСП. „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ засега не преминава 4-процентовата бариера. „Демократична България“ би получила 10,2% от гласовете. Това са данни на Екзакта рисърч груп. Според тях „Продължаваме промяната“ получава най-много гласове от хората, които не са гласували през юли.

„Демократична България“ засега остава без листи в Стара Загора, а може да има същите проблеми и в още 7 области. Причината е свързана с използването на електронния подпис. Иво Мирчев от ДБ твърди, че формацията се е регистрирала електронно и на предишни избори, без да среща проблеми от рода на сегашните.

„Продължаваме промяната“ си служат с неистини и губят доверието на хората, с които после ще трябва да правят правителство, твърди бившият премиер Иван Костов пред бТВ. Той дава примери – с гражданството на Кирил Петков и с твърдението, че се водят преговори за предизборно споразумение с „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“

София и Скопие

Доскоро се говореше предимно за език и история, когато се обсъждаха отношенията между София и Скопие. България все повече говори и за правата на българското малцинство в Северна Македония. Тук са посочени и причините за това.

COVID-19

Коронавирусът отне живота на още 98 души през изтеклото денонощие. 93,88% от тях не са били ваксинирани. Новите случаи на коронавирус са 3 183. Това отговаря на 16,99% от тестовете. Ваксинирали са се едва 8 064 души.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

И три препоръки

Българският младежки Червен кръст в четвъртък навърши 100 години. Неговата председателка Стели Джамбазова е Човек на деня на Свободна Европа.

Журналистите, които разследваха подслушването на активни личности по света, извършено чрез софтуера Пегас, получиха наградата „Дафне Каруана Галиция“, подкрепена от Европейския парламент.

Един от журналистите, които получиха Нобелова награда за мир, е създателят на Новая газета Дмитрий Муратов. Повече за него ще научите от това видео.

… плюс моят личен фаворит

Борбата за президентския пост за първи път е и борба на символите. Сякаш водещите участници в съревнованието не са точно президент, съдия и ректор, а „ректорската тога“, „юмрукът“ и „съдийската тога“, пише Николай Лавчиев.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG