Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп разработва собствена социална мрежа, за да заобиколи забраната на Twitter и Facebook


Доналд Тръмп през януари 2021 г.
Доналд Тръмп през януари 2021 г.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп съобщи за планове за пускане на собствено приложение. Той има забрана за ползване на две от най-големите социални мрежи в света Twitter и Facebook от почти година.

Социалната мрежа на Тръмп ще бъде наречена TRUTH Social и ще стартира бета версия само за поканени гости през ноември. През 2022 г. се очаква да бъде разпространена и на национално ниво в САЩ. За това съобщиха от Trump Media & Technology Group (TMTG) на 20 октомври.

TRUTH Social "ще се противопостави на технологичните гиганти", се казва в изявление на TMTG.

Twitter и Facebook блокираха Тръмп след щурма на Капитолия на 6 януари от неговите поддръжници, защото сметнаха, че той ги е провокирал чрез публикациите си. Поддръжниците на бившия президент не признаваха победата на Джо Байдън на президентските избори на 4 ноември.

"Неприемливо" е, че талибаните "имат огромно присъствие в Twitter, но вашият любим американски президент беше заглушен", каза още Тръмп в сряда.

TRUTH Social се създава чрез сливане на TMTG и Digital World Acquisition Corporation, за да се формира публично дружество. То първо трябва да бъде одобрено от регулаторите и акционерите. Вече близо година Тръмп търси начини да възстанови присъствието си в социалните медии, които той използваше изключително активно по време на президентството си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG