Връзки за достъпност

Извънредни новини

На излизане от БНТ: Боян Расате беше арестуван за погрома над клуб на ЛГБТ


Боян Станков-Расате в студиото на БНТ, малко преди да бъде арестуван
Боян Станков-Расате в студиото на БНТ, малко преди да бъде арестуван

Посоченият от потърпевши като предводител на погрома в ЛГБТ клуб в събота в София кандидат за президент Боян Станков-Расате беше задържан от полицията във вторник вечерта.

Крайнодесният политик беше арестуван пред сградата на Българската национална телевизия (БНТ), където имаше предизборно участие. От МВР потвърдиха пред Свободна Европа, че Расате е откаран в столичното Първо районно полицейско управление.

Потърпевши от общностния ЛГБТ клуб Rainbow обявиха, че в събота са били нападнати от Боян Станков-Расате. Случаят провокира осъдителни изявления от редица партии, политици и западни посолства.

По-рано през деня Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че е направила опити да призове Расате за повдигане на обвинение в едро хулиганство, но засега не е успяла да го открие на известните му адреси.

Преди ден главният прокурор Иван Гешев поиска, а Централната избирателна комисия (ЦИК) свали имунитета му на кандидат-президент. Така стана възможно той да бъде привлечен към наказателна отговорност.

Прокуратурата смята, че има достатъчно данни срещу Расате за "непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG