Връзки за достъпност

Извънредни новини
"Продължаваме промяната" и "Демократична България" се срещнаха за първи път на 16 ноември
"Продължаваме промяната" и "Демократична България" се срещнаха за първи път на 16 ноември

Изборите: Преговорите за коалиционно правителство започват във вторник

На 14 ноември в България се провеждат редовни избори за президент и вицепрезидент, както и третите за годината парламентарни избори.

18:57 15.11.2021

„Продължаваме промяната“ печели парламентарните избори в България с 25,65% от гласовете, сочат резултатите на ЦИК при обработени 99,5% от изборните протоколи.

ГЕРБ ще бъде втора сила с 22,8%. Трета ще бъде партията, която събра най-голяма подкрепа в чужбинаДПС с 12,92% от гласовете. Четвъртото място остава за БСП, която получава 10.26% от гласовете.

Пета е „Има такъв народ“ с 9.52%. Коалицията „Демократична България“ е шеста с подкрепата на 6,34% от избирателите. В парламента влиза и „Възраждане“, която получава 4,86% от гласовете.

14:59 22.11.2021

Преговорите за съставяне на коалиционно правителство между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ започват във вторник и ще продължат поне до събота. Срещите ще бъдат разделени в общо 18 теми, по които ще преговарят 18 отделни екипа, съобщиха от формацията на Кирил Петков и Асен Василев, спечелила парламентарния вот на 14 ноември.

„На тях ще бъдат обсъдени основните проблеми на съответния сектор, предложенията и мерките, които се предвиждат според програмите на различните партии“, съобщават от „Продължаваме промяната“ с уточнението, че във всяка от срещите ще участва по един от двамата лидери на формацията и ще бъдат предавани на живо онлайн.

Преговорите започва с 4 срещи във вторник по темите енергетика, икономика, транспорт и правосъдие. В сряда ще бъдат обсъдени сферите здравеопазване, земеделие, образование и електронно правителство. В четвъртък преговарящите ще разговарят за вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура, в петък – за труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност и спарт, а в събота – за финанси и международни отношения.

12:47 22.11.2021

Президентът Румен Радев и вицепрезидентката Илияна Йотова са призбрани за втория си мандат с общо 1 539 650 гласа на балотажа в неделя.

Това показат окончателните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК), публикувани в понеделник след преброяване на 100% от протоколите на секционните избирателни комисии.

Това означава, че подкрепената от „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Изправи се.БГ! Ние Идваме!“ двойка събира общо 66.72% подкрепа на втория тур от президентските избори.

Опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева пък са получили 733 791 гласа или 31.80% подкрепа. Зад тях официално застана коалицията ГЕРБ-СДС, а след първия тур в тяхна подкрепа се изказа и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Общо 34 169 избиратели са отбелязали графата „Не подкрепям никого“. Техният дял е 1.48%.

07:24 22.11.2021

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува данните от втория тур на изборите за президент на 21 ноември при преброени 99,82% от протоколите.

Румен Радев печели 66,70 на сто от гласовете. Настоящият държавен глава е получил 1 537 347 гласа. Така той ще бъде президент още 5 години.

Анастас Герджиков е получил подкрепа от 31,82% от гласувалите. До момента за него са изброени 733 307 гласа.

"Не подкрепям никого" е изборът на 34 092 души, които са 1,48% от гласувалите.

Румен Радев е получил над 70 на сто подкрепа в областите Враца, Велико Търново, Добрич, Монтана, Плевен, Русе, Стара Загора, Хасково и Ямбол. Анастас Герджиков е първи само в област Кърджали. Той се представя доста по-добре от националния резултат и в Разград и Търговище. И трите области традиционно гласуват приоритетно за Движението за права и свободи (ДПС).

23:22 21.11.2021

ЦИК публикува резултатите при преброени 29,8% от изборните протоколи. Te показват, че Румен Радев води двойно на своя опонент Анастас Герджиков. За настоящия президент са гласували 65,7% от избирателите, а за подкрепения от ГЕРБ кандидат – 32,8%. Опцията не подкрепям никого са избрали 1,43% от гласувалите.

22:14 21.11.2021

От партия ГЕРБ признаха, че са допуснали загуба на президентските избори, тъй като кандидатът, когото са подкрепили – Анастас Герджиков, не е спечелил вота. Това каза пред Свободна Европа членът на Изпълнителната комисия на партията Деница Сачева, която добави, че приема резултатите.

„Можем доста да поговорим защо има най-ниска избирателна активност, дали изборите бяха честни, дали нямаше измислени скандали и манипулации най-вече с нахлуването на икономическа полиция в Софийския университет“, каза тя и отчете, че резултатът е бил „доста добър“ на фона на случилото се през кампанията. Сачева подчерта, че с репресии е бил „манипулиран“ крайният резултат в полза на Румен Радев, а кампанията му е била подкрепена от служебното правителство.

21:25 21.11.2021

Кирил Петков и Асен Василев поздравиха Румен Радев за победата на президентските избори.

„Днес вярваме, че промяната наистина ще продължи заедно. Ние сме готови да работим с този президент, ние знаем как той работи, знаем, че слага България над всичко“, каза Петков.

„От вторник започваме да работим детайлно, така че да направим ясен, конкретен, точен план как да направим България едно много по-хубаво място за живот през следващите четири години“, каза Василев.

21:13 21.11.2021

Резултатите от паралелното преброяване потвърждават разгромната победа за Румен Радев на изборите.

По данните на „Галъп“ при 100% паралелно преброяване Румен Радев печели 66,4% от гласовете, а Анастас Герджиков – 31,9%. Според агенцията избирателната активност е 31,6%, която е рекордно ниска в историята на президентските избори.

Според „Алфа рисърч“ при 80% от паралелното преброяване Румен Радев получава 66,4% от вота, а Анастас Герджиков 32,3%. Според техните данните избирателната активност е 32,3%.

21:01 21.11.2021

Румен Радев обяви победата си на изборите за президент. Той благодари на всички членове на Инициативния му комитет и подчерта, че победата е показала, че в България работи демократичният процес.

„Скъсване с корупцията, грабежа и беззаконията, за отстраняването на мафията от властта. Очакванията, че гражданите ще се изморят от избори и ще се върнат към старото не се сбъднаха. Връщането на бял кон не се състоя“, каза Радев и подчерта, че фалшиви новини и инсинуации не са успели да повлияят на доверието към него. Той подчерта, че гражданите са издържали „изпита за демокрация“.

„България издържа този изпит по демокрация, не се поддаде на опитите да се посее етническо разделение. Разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата“, каза Радев.

Той призова за незабавни действия на политически парламенти и подчерта, че членовете на новия парламент „нямат право на грешка и протакане“. По думите му обществото има очаквания за незабавна съдебна реформа, справяне със здравната и икономическа криза, както и решаването на социални проблеми, свързани с най-бедните.

„Предстоят ни още много и то сериозни усилия, но България излиза от застоя“, каза още Радев.

20:37 21.11.2021

Анастас Герджиков призна загубата си на президентските избори и поздрави победителя Румен Радев. Резултатите от екзитполовете показват преднина от повече от 30% за настоящия държавен глава.

„Oкончателните резултати още не са обявени, но от сега е очевидно, че двойката г-н Радев и г-жа Йотова печели с голяма преднина. Честито на победителите“, каза Герджиков.

Той заяви, че огромна роля за резултата на изборите са изиграли действията на служебното правителство и по-конкретно тези на МВР и служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Той призна за своя грешка, че не е посочил какво точно са правили МВР, за да помагат на кампанията на Радев. Герджиков призна, че грешката все пак е била и на щаба му, тъй като не е успял да достигне до достатъчно много българи. Той допълни, че все пак кампанията му е "дала плод".

„Това, което е сигурно е, че няма да продължа в политиката. Ще намерим начин да продължим, за да се чуват гласовете на хората“, каза Герджиков и добави, че ще се върне към работата си в Софийския университет, но ще обсъди с колегите си под каква форма ще се случи това.

По думите му ниската избирателна активност е главният проблем на тези избори и добави, че хората не искат да гласуват за партийни представители, а независимите кандидати нямат шанс.

19:56 21.11.2021

Румен Радев води с разлика от повече от 30% пред Анастас Герджиков. Това показват резултатите от екзитполовете, разпространени от телевизиите.

По данните на „Алфа Рисърч“ за БНТ Радев получава 63,9%, а Герджиков 33,1%.

Данните на „Галъп“ за БНТ показват, че Радев печели 65,7%, а Герджиков 31,5%.

Според екзитполовете на агенциите избирателната активност към 19 часа е между 29 и 33%.

19:12 21.11.2021

Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърли сигналите срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за изборна агитация. 25 от постъпилите в комисията за деня 77 сигнала са били именно заради случая.

„В ЦИК беше внесен проект за решение за установяване на нарушение, но не постигна необходимото мнозинство“, каза зам.-председателката на комисията Росица Матева. Тя добави, че „за“ извършването на нарушение са гласували девет от членовете на ЦИК, а петима са били „против“, което е било недостатъчно за вземане на решение.

Сигналите бяха подадени във връзка с изказването на Борисов пред медиите, в което той за няколко минути отправи критики към Румен Радев.

По време на изборния ден е преустановено гласуването с 27 от машините в страната.

17:41 21.11.2021

Избирателната активност към 16 ч. е 24,12%, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК).

Най-висок процент на гласуващи е регистриран в 23 МИР в София, където активността е 30,03%, а най-слаб е интересът към вота в Кърджали, където са гласували 12,97%.

Преди седем дни към 16 ч. избирателната активност на изборите за президент беше 25,72%.

17:33 21.11.2021

Лидерката на БСП в оставка Корнелия Нинова гласува на изборите за президент. Тя каза, че е дала вота си за този кандидат, който ще се ръководи от българския национален интерес, „главнокомандващ, който ще се старае да има мир“ и ще налага вето на всички закони, за които има и най-малко подозрение за корупция и лобизъм.

Пред журналисти Нинова коментира, че е обнадеждена за съставянето на правителство на база на досегашните ѝ разговори с лидерите на „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

„От вторник започват разговорите в 18 експертни групи, ние сме готови за тях“, каза още тя и добави, че едно от първите неща, които трябва да бъдат обсъдени и решени, е бюджетът за 2022 г.

16:26 21.11.2021

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е извършил тежко нарушение на Изборния кодекс (ИК) с изявлението си по адрес на президента Румен Радев пред медиите в неделя. Това твърди адвокат Емилия Недева, която написа в профила си във фейсбук, че е подала сигнал срещу бившия премиер в Централната изборателна комисия (ЦИК).

Юристката има предвид изказването на Борисов, което той направи пред журналистите, след като гласува на балотажа за президент. В рамките на няколко минути той разкритикува остро Радев като изявлението му беше излъчено пряко по БНТ.

Адвокат Недева смята, че след като ЦИК е проявила принципност и е решила да санкционира Кирил Петков в изборния ден на 14 ноември за обявяването на името на кандидат-президента, за когото е гласувал, "няма място за съмнение, че следва да приложи закона с цялата му строгост по отношение на много по-тежкото нарушение, допуснато от Бойко Борисов".

14:56 21.11.2021

Демонстрантите, които блокираха в неделя сутринта трафика от ГКПП „Капитан Андреево“ по магистрала „Марица“ в знак на протест срещу т.нар. изборен туризъм, прекратиха протеста си, съобщи БТА.

Блокадата започна в 9.00 часа в деня на втория тур от президентските избори. След преговори с протестиращите, те се пак започнаха да пропускат автомобили и товарни камиони като напълно блокираха движението на два пъти за по един час.

След втората блокада групата напусна окончателно пътното платно, движението беше възстановено, а протестиращите се разотидоха.

12:55 21.11.2021

МВР е образувало 185 досъдебни производства за изборни престъпления от 14 октомври досега, съобщава в неделя пресцентърът на вътрешното министерство. През този период полицията е получила общо 1176 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.

От тях 884 сигнала са били свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции, 75 са за неправомерна агитация, 19 – за корпоративен вот, а 3 са за унищожаване на имущество и др.

Съставени са 8897 предупредителни протокола. От тях 2880 са от Областната дирекция на полицията в Пловдив. Областната дирекция в Бургас е съставила 1089 предупредителни протокола, в Благоевград – 760. Най-малко са в Столичната дирекция на вътрешните работи – 665.

12:30 21.11.2021

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е гласувал на балотажа за президент в неделя „срещу полицейското насилие и полицейщината ден преди изборите“.

Той изрази надежда „българите да проявят малко разум“, след което над 10 минути критикува действията на настоящия държавен глава Румен Радев.

ГЕРБ официално подкрепи преди изборите неговия опонент Анастас Герджиков, кото остана втори на първия тур.

12:19 21.11.2021

Избирателната активност към 11.00 часа на втория тур от президентските избори в неделя е 8.69%, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК).

По-рано социологически агенции посочиха, че активността на балотажа е по-ниска спрямо тази на изборите 2 в 1 преди седмица.

Изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов коментира пред БНР, че към 9.00 часа в неделя активността е била 3.5%, което е малко по-ниско от нивото, отчетено към същия час на 14 ноември.

Според данните на "Алфа рисърч", цитирани от бТВ, към 9.30 часа избирателната активност е бил 4.5%.

12:00 21.11.2021

Ректорът на Софийския университет и кандидат за президент Анастас Герджиков призова в неделя избирателите да гласуват на балотажа за президент, "защото това е начинът да възстановим доверието в институциите и да спрем разделението и напрежението в обществото".

"Гласувах за единството на нацията и за това да преодолеем всички кризи, които напоследък се множат във вътрешнополитически, икономически и външнополитически план", добави кандидат-президентът, подкрепен от ГЕРБ, а след пърия тур и от ДПС.

Той призова всички да гласуват и изрази надежда за справяне а политическата, здравна и икономическата криза, за да бъдат българите "отново усмихнати и щастливи".

"Видя се, че за пореден път г-н Бойко Рашков и днес се опитваше да убеди с инсинуации българските граждани как да подадат гласа си. Всички приказки за масово гласуване в Турция днес се опровергаха – телевизиите показаха кадри от там и се видя, че секциите са празни", коментира Герджиков по повод проверките на МВР през последните дни на границата.

Анастас Герджиков
Анастас Герджиков

11:46 21.11.2021

Президентът Румен Радев призова избирателите за "пълна мобилизация" на балотажа за държавен глава в неделя. В него той се изправя срещу ректора на Софийския университет Анастас Герджиков.

"Днес искам да призова всички хора за пълна мобилизация. Нека не даваме шанс на миналото да минира нашето бъдеще, нека бъдем организирани. Нека всеки да намери 15 минути днес, за да не губим 5 години в бъдеще. Нека бъдем организирани, нека постъпим с отговорност към днешния ден и сами определяме съдбата си и своето бъдеще", призова Радев, след като гласува.

Той отказа да коментира въпроса дали предизборният дебат ще промени изборния резултат като посочи това "ще кажат социолозите". "Днес е ден за избори и всякакви политически коментари са неуместни", добави президентът.

Румен Радев
Румен Радев

Заредете още

XS
SM
MD
LG