Връзки за достъпност

Извънредни новини
"Продължаваме промяната" и "Демократична България" се срещнаха за първи път на 16 ноември
"Продължаваме промяната" и "Демократична България" се срещнаха за първи път на 16 ноември

Изборите: Преговорите за коалиционно правителство започват във вторник

На 14 ноември в България се провеждат редовни избори за президент и вицепрезидент, както и третите за годината парламентарни избори.

11:26 21.11.2021

До момента няма сериозни нарушения или проблеми с организацията на изборния процес в деня на балотажа за президент. Това обяви в неделя пред медиите служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков, след като упражни своя вот.

По думите му изборният ден протича нормално и спокойно. Попитан за информацията за протеста в района на ГКПП "Капитан Андреево", Рашков отговори, че е информиран за случая, като добави, че "протести е имало и ще има, всеки гражданин има право да протестира, когато вижда, че нещо не върви в страната".

Той увери, че МВР ще направи "всичко възможно тези протести да не пречат в изборния ден".

10:53 21.11.2021

Протест от около 50 души блокира в неделя сутринта трафика от контролния пункт на българо-турската граница „Капитан Андреево“.

Демонстрантите блокираха магистрала „Марица“ към 9.00 часа, обявявайки се срещу т.нар. изборен туризъм, при който български изселници пътуват организирано от Турция до България с автобуси, за да участват в изборите. Те планират да продължат блокадата през целия ден.

Час след началото на протеста, бяха пропуснати автомобили на граждани и товарни камиони, превозващи хранителни стоки. По информация на БНТ демонстрантите искат да спрат само автобуси и микробуси с турска регистрация.

По информация от МВР на протестиращите е било предложено да бъдат съпроводени до ГКПП „Капитан Андреево“, „за да се уверят, че твърденията за изборен туризъм са неоснователни“.

10:04 21.11.2021

Преговорите между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ ще се водят от общо 18 екипа, разпределени по различните теми. Това обяви лидеът на формацията, спечелила парламентарните избори преди седмица – Кирил Петков, след като гласува на балотажа а президент в неделя.

„Ще постигаме диалогични разговори по всяка тема. Ще видим общите ни идеи в стратегиите, ще видите, че цялата общественост ще има пълен достъп до информация за преговорите, всичко ще се излъчи онлайн“, коментира той.

Петков каза още, че е гласувал за президент, който „поставя България над всичко“. Един срещу друг на балотажа се изпраят настоящият държавен глава Румен Радев и ректора на Софийския университет Анастас Герджиков.

09:42 21.11.2021

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган беше един от първите политици, които гласуваха на балотажа за президент в неделя.

Той упражни правото си на глас четвърт час преди 8.00 часа в неделя, но след това не застана пред чакащите го медии.

На втория тур на президентските избори един срещу друг се изправят настоящия държавен глава Румен Радев срещу ректора на Софийския университет Анастас Герджиков.

09:17 21.11.2021

Балотажът от президентските избори между държавния глава Румен Радев и опонента му Анастас Герджиков започна в неделя. На първия тур преди седмица Радев спечели 49.42% от гласовете, докато ректорът на Софийския университет остана втори с 22.83% подкрепа.

Настоящият президент е подкрепян от най-голямата формация в бъдещия парламент „Продължаваме промяната“, БСП и „Има такъв народ“, а зад другия кандидат застанаха ГЕРБ и впоследствие и ДПС.

След началото на изборния ден в неделя в 7.00 часа се появиха и първите сигнали за проблеми с машини за гласуване. Членовете на секционна избирателна комисия в Бургас не са успели да открият картите за гласуане и затова се е наложило гласуване с хартиени бюлетини. Машина за гласуване пък е спряла да работи в Дебелец.

17:22 20.11.2021

Председателката на БСП в оставка Корнелия Нинова ще остане начело на партията поне до 22 януари догодина, когато ще бъде проведен конгрес. Това стана ясно на заседание на Националния съвет на левицата, който се проведе в събота.

На него беше взето и решение със 103 гласа „за“ и 19 „против“ за даване на мандат на Нинова да води преговори за формиране на коалиционно правителство с „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. В преговорния екип влязоха още Кристиян Вигенин, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров и Христо Проданов.

До момента Нинова проведе две срещи с лидерите на „Продължаваме промяната“. В събота тя определи т.нар. червени линии, от които левицата няма как да отстъпи – подкрепа за евроинтеграцията на Северна Македония, но не на цената на българския интерес, както и недопускане на т.нар. „джендър идеология“ и Истанбулската конвенция.

13:41 20.11.2021

Напрежението между България и Турция, ескалирало покрай обвиненията от София за намеса в изборите, продължи да се нагнетява и в събота. Анкара е протестирала с дипломатическа нота срещу масирани проверки на десетките автобуси, влизащи на българска територия през ГКПП „Капитан Андреево“ в събота, съобщи БНР с уточнението, че на пункта тече съвместна операция на данъчните, икономическа полиция и митниците.

По-късно от МВР заявиха, че при акцията е открито голямо количество безакцизни цигари и стоки, забранени за внос. Засега от Министерството на външните работи отказват коментар по темата.

Турските медии цитират пътуващи, които разказват, че чакат с часове и проверките са заради предстоящия балотаж от президентските избори между Румен Радев и Анастас Герджиков. Заради оформилата се опашка от чакащи автобуси турският генерален консул в Пловдив Корхан Кюнгерю е отишъл на ГКПП „Капитан Андреево“ късно в петък и е разговарял с ръководството на пункта.

БНР съобщава още, че 90% от курсовете от България към Турция са отменени заради блокирането на над 30 автобуса в петък. Собственикът на превозаческа фирма Себахатин Исмаил коментира пред националното радио, че всяко возило в проверявано щателно, което отнема по 4-5 часа.

17:27 19.11.2021

Дебатът с Румен Радев показа, че Анастас Герджиков бяга от изразяване на собствена позиция по важни за обществото теми, каза Иво Инджов от Инициативния комитет, издигнал Радев за президент. Сред тези теми са реформата на прокуратурата и корупционните скандали от времето на управлението на ГЕРБ, смята Инджов.

„Дебатът затвърди превъзходството на Румен Радев в предизборната битка и открои някои от слабостите на [Анастас] Герджиков – изключително хлъзгаво отношение към темата, проблема, скандала с кюлчетата и шкафчетата и други корупционни скандали от управлението на Бойко Борисов“, каза Инджов в Студио България на Свободна Европа.

Според Инджов за Радев ще гласуват хора, които искат „окончателно разграждане на системата, която задушаваше България в продължение на повече от 11 години“.

17:19 19.11.2021

Румен Радев е част от коалиция „Магнитски“, каза Красимир Вълчев от Инициативния комитет, издигнал Анастас Герджиков за президент. Думите му бяха по повод изказване на Румен Радев, който обвини опонента си във втория тур на президентските избори, че е „кандидат на коалицията „Магнитски“ по време на дебат в четвъртък.

„В списъка „Магнитски“ беше [Васил] Божков, а днес видяхме, че Божков подкрепя Радев. В този смисъл Радев е част от коалиция „Магнитски“, каза Вълчев, който е член на ГЕРБ, в Студио България на Свободна Европа.

В петък обвиняемият бизнесмен Васил Божков призова симпатизантите си да гласуват против кандидата на ГЕРБ и ДПС, но не спомена името на Радев.

Според Вълчев Анастас Герджиков вероятно ще бъде подкрепен на втори тур на изборите за президент от много от избирателите на ДПС. Причина за това според него е това, че Герджиков „разчита на всички избиратели“, докато Румен Радев „разчита на противопоставянето“.

15:40 19.11.2021

Лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов подкрепи Румен Радев за втория тур на президентските избори. В публикация във Фейсбук той призова симпатизантите на партията си да гласуват за него на балотажа в неделя.

„Изборът е ясен – избираме между човек, който подкрепи протестите срещу Борисов и Гешев и човек, който не е разбрал „кой е прав на протестите“, написа Трифонов. „Аз и моите колеги от „Има такъв народ“ препотвърждаваме подкрепата си за Румен Радев. Това е нашият свободен избор. Знам, че и вие, които подкрепихте „Има такъв народ“, също сте свободни хора и може да направите своя свободен избор.“

10:50 19.11.2021

Министерството на външните работи на Турция е извикало на среща посланика на България Ангел Чолаков, съобщи турската държавна Анадолска агенция. Повод са твърденията за турска намеса в изборите в България.

Според Анадолската агенция на срещата турският зам.-министър на външните работи Фарук Каймакчъ е отхвърлил обвиненията, че българските гласоподаватели са били насочвани от турските власти на изборите на 14 ноември и че Турция се е намесила във вътрешните работи на България.

Свободна Европа попита Министерството на външните работи на България дали такава среща се е състояла и какво е било обсъдено на нея, но не получи отговор досега.

Срещата в турското външно министерство се е състояла след като посланичката на Турция Айлин Секизкьок беше повикана на среща „във връзка с произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент на България и за народни представители на 14 ноември“. Според Анадолската агенция Турция намира за „странно“, че Секизкьок е била повикана на среща във връзка с „безпочвени обвинения“.

09:31 19.11.2021

Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков подкрепи Румен Радев на изборите за президент. Във видео във Фейсбук Петков призова избирателите да подкрепят настоящия президент за втори мандат.

"За да имаме "Продължаваме промяната", тази промяна трябваше да започне от някъде. Човекът, който я започна, се казва Румен Радев. Това беше човекът, който излезе на площада, без да го е страх, и се опълчи срещу всички тези, които крадат от нашата република. Това е човекът, който обедини всички нас и ни даде възможност да повярваме, че промяната е възможна", каза Петков във видеото.

Кирил Петков беше министър на икономиката в служебното правителство, назначено от Румен Радев. Другият лидер на "Продължаваме промяната" Асен Василев беше министър на финансите в същия кабинет.

16:11 18.11.2021

"Зелено движение" подкрепи Румен Радев за втория тур на президентските избори в неделя, 21 ноември. Партията е част от коалицията "Демократична България", която нямаше свой кандидат на първия тур, но подкрепи независимия Лозан Панов.

"България има шанс за положителни промени през следващите години и смятаме, че Радев като президент може да бъде част от решенията", се казва в позицията на "Зелено движение".

"Очакваме от него да бъде глас в подкрепа на нашите приоритети - чиста и зелена България, запазена природа, преход към нисковъглеродна икономика, зачитане на правата на човека, реформа в съдебната система, регулаторите и държавната администрация, спиране на корупцията и злоупотребата с еврофондове и пари на данъкоплатците".

15:59 18.11.2021

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да е депутат в 47-то Народно събрание. Това са потвърдили за БТА от пресцентъра на партията.

Борисов беше водач на листите на партията в 25-и МИР София и в Пловдив, но ще се откаже и от двете места, които му осигуряват депутатско място в парламента.

Борисов се отказа от Народното събрание и след изборите на 4 април и 11 юли по-рано тази година.

15:39 18.11.2021

Вицепремиерът Бойко Рашков обвини властите в съседна Турция във "вмешателство" в българските избори, а Министерството на външните работи привика турския посланик. Повод са сигналите за ангажиране на официални и политически лица в Турция в полза на Движението за права и свободи (ДПС). Партията получи над 80 хиляди гласа в откритите в Турция секции за изборите за парламент и президент, проведени на 14 ноември.

14:27 18.11.2021

"Има такъв народ" ще подкрепи правителство с мандата на "Продължаваме промяната", каза в интервю за БНР лидерът на партията Слави Трифонов. Той каза още, че няма да приеме всичко безрезервно, но ще бъде смирен и ще направи всичко възможно да има правителство.

Компромисът е потребен и той ще бъде направен.
Слави Трифонов


"За за бъдат изпълнявани целите, човек не трябва да бъде краен, а да е готов на компромиси. Ние сме си поставили цел да има правителство, което да се справи с кризите, които предстоят на всички ни - и енергийна, и здравна, и икономическа... Компромисът е потребен и той ще бъде направен", каза Трифонов.

Неговата партия спечели изборите на 11 юли, но не успя да събере подкрепа за правителство. На изборите на 14 ноември "Има такъв народ" остана пета партия.

"Една част от хората, които имаха надежда, че ще се състави правителство с наш мандат, бяха разочаровани и това вероятно са хората, които не са гласували за нас. Затова в момента сме длъжни да направим всичко възможно, за да има правителство, но не по някакви политически цели, аз съм практичен човек", каза още Слави Трифонов.

Слави Трифонов
Слави Трифонов

12:00 18.11.2021

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи, че са образувани 122 досъдебни производства за нарушаване на изборното законодателство. На изборите през юли те са били малко над 90.

"Това е сериозен ръст... Заради тези факти няма как да сме оптимисти, че е ликвидирано уродливото явление политиците да си купуват местата в Народното събрание срещу пари", коментира Рашков.

Според него сред образуваните дела "рекордьори" са ГЕРБ и ДПС.

МВР е задържало 144 души за нарушаване на изборното законодателство, каза пред медиите директорът на националната полиция Станимир Станев. Проверени са над 4500 "рискови места", за които има сигнали за купен вот.

Полицията е съставила 4753 предупредителни протокола за нарушаване на изборното законодателство.

Бойко Рашков
Бойко Рашков

10:44 18.11.2021

Даниел Лорер е обсъждан за бъдещ външен министър в правителство с мандата на "Продължаваме промяната". Това потвърди самият той в интервю за бТВ. Името му беше свързано за първи път с този пост от специалния пратеник на правителството на Северна Македония за България Владо Бучковски.

Даниел Лорер в студиото на бТВ
Даниел Лорер в студиото на бТВ

Лорер каза, че в "Продължаваме промяната" са обсъдили "само идеи" за министри. Сред тях са още сегашният образователен министър Николай Денков, който да запази поста си, както и водачът на листата в Русе и собственик на "Еконт" Николай Събев - за транспортен.

По думите на Лорер нито един от евентуалните партньори не е изразил несъгласие с предложението Кирил Петков да бъде министър-председател. Същинските преговори за правителство на "Продължаваме промяната" с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" ще започнат в средата на следващата седмица, прогнозира Даниел Лорер.

15:30 17.11.2021

Избирателят на ДПС е много мъдър и ще направи правилния избор на президент, който най-много да се доближава до профила на държавен глава, очертан от движението по време на предизборната кампания. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в сряда след приключване на заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС.

„Президентската институция има много важна роля в държавността“, каза Карадайъ, който беше и кандидатът на ДПС за президент. Той остана на трето място с 11,57% от гласовете.

По думите му президентската институция трябва „да е обединител на нацията и на всички български граждани, независимо къде се намират те, да бъде стожер на Конституцията, законността и върховенството на правото, да бъде лице на държавността, да бъде глас на национално обединяващите каузи“.

Той не каза пряко за кой от двамата кандидати на балотажа – Румен Радев или Анастас Герджиков – да гласуват поддръжниците на ДПС.

През последните няколко месеца ДПС неведнъж са обвинявали настоящия президент в това, че работи като разединител, не изпълнява ролята си на медиатор, и че спомага за нарушаване на законността при различни действия на назначеното от него служебното правителство.

След брифинга журналистката Илиана Беновска подари на Мустафа Карадайъ "една червена българска ябълка".
След брифинга журналистката Илиана Беновска подари на Мустафа Карадайъ "една червена българска ябълка".

13:07 17.11.2021

Националният съвет на „Да, България“ реши Христо Иванов да води преговорите с коалицията „Продължаваме промяната“ за общи действия в 47-ото Народно събрание. Членовете на партията дават мандата на председателя, въпреки че той е в оставка. За това съобщи пресцентърът на формацията в сряда.

„Да, България“ е част от коалицията „Демократична България“ (ДБ), която е шестата по брой депутатски места политическа сила, избрана да влезе в новия парламент.

Във вторник се проведоха първите срещи от преговорите за съставяне на правителство между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. От ДБ участваха Христо Иванов и Атанас Атанасов.

На деня след изборите всички лидери на ДБ подадоха оставки от ръководството на партията заради слабия резултат на изборите. Въпреки това те са избрани за депутати в 47-ото Народно събрание, а формацията остава ключов партньор на победителя на изборите „Продължаваме промяната“ за сформирането на кабинет.

На 16 ноември Христо Иванов, Кирил Петков и други представители на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" дадоха съвместна пресконференция след първите си срещи за сформиране на правителство.
На 16 ноември Христо Иванов, Кирил Петков и други представители на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" дадоха съвместна пресконференция след първите си срещи за сформиране на правителство.

Заредете още

XS
SM
MD
LG