Връзки за достъпност

Извънредни новини
"Продължаваме промяната" и "Демократична България" се срещнаха за първи път на 16 ноември

Изборите: Преговорите за коалиционно правителство започват във вторник

На 14 ноември в България се провеждат редовни избори за президент и вицепрезидент, както и третите за годината парламентарни избори.

11:17 17.11.2021

Кандидатът за президент Анастас Герджиков намира работата на прокуратурата и Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) през последните три години за "прилична". Той направи тази оценка по време на интервю по Нова телевизия в сряда сутрин.

"Това означава, че имаме резултати. Някакви олигарси бяха разследвани, някакви средства бяха конфискувани. Според мен това е крайно недостатъчно, но казвам прилична, защото все пак нещо се направи", поясни Герджиков.

В България няма върховенство на закона от 32 години, но за да се оправи това трябва да се променят законите. Проблемът не е в хората, които работят в институциите според Герджиков.

„Правилата са важни. Очевидно законите ни трябва да се променят така, че да не допускат злоупотреба, не допускат кражби, не допускат някой да е над закона“, каза той.

По тази причина кандидатът за президент не вижда решение само в смяната на личностите на главния прокурор Иван Гешев и шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Кандидатурата на Анастас Герджиков е издигната от независим Инициативен комитет и е подкрепена от ГЕРБ.

Анастас Герджиков
Анастас Герджиков

09:31 17.11.2021

Смятаният за приближен до лидера на БСП Корнелия Нинова Кристиан Вигенин призова за мобилизация на социалистите в подкрепата им за президента Румен Радев на балотажа в неделя. В ефира на бТВ в сряда той каза, че няма никакво разколебаване в БСП относно избора им на кандидат.

Ден по-рано Нинова отправи остра критика срещу държавния глава и отказа да каже дали ще гласува за него на балотажа. Това се случи по време на пресконференция, на която тя подаде оставка заради слабия резултат на БСП на парламентарните избори.

Според Нинова Радев е попречил за по-добър резултат на БСП, които го подкрепиха и когато се кандидатира за президент за първи път преди 5 години. Тя нарече "Продължаваме промяната" "новата президентска партия", която отнела 10-15% от вота за социалистите.

Според Вигенин, който беше начело на предизборния щаб на БСП, трябва да има мобилизация в структурите на БСП преди втория тур на президентските избори, за да може Радев да спечели нов мандат.

Изказването на Вигенин беше определено като "кризисен пиар" от Анастас Герджиков, срещу когото настоящият държавен глава се изправя на балотажа, съобщава Дневник.

Герджиков е независим кандидат, чиято кандидатура е издигната от Инициативен комитет. Той е подкрепен от ГЕРБ. Кандидатурата на Радев също е независима и издигната от Инициативен комитет. Той е подкрепен от БСП, както и от победителите на парламентарните избори „Продължаваме промяната“.

20:55 16.11.2021

„Продължаваме промяната“ печели парламентарните избори в България с 25,67% от гласовете, сочат резултатите на ЦИК при обработени 100% от изборните протоколи.

ГЕРБ е втора сила с 22,74%. Трета е партията, която събра най-голяма подкрепа в чужбинаДПС с 13 % от гласовете. Четвъртото място остава за БСП, която получава 10.21% от гласовете.

Пета е „Има такъв народ“ с 9.52%. Коалицията „Демократична България“ е шеста с подкрепата на 6,37% от избирателите. В парламента влиза и „Възраждане“, която получава 4,86% от гласовете.

20:54 16.11.2021

Румен Радев печели първия тур на изборите за президент, сочат публикуваните от ЦИК резултати при обработени 100% от изборните протоколи.

Радев е на първо място с 49,41% от гласовете пред основния си опонент Анастас Герджиков, който получава подкрепата на 22,82% от избирателите. Двамата ще се явят на балотаж на 21 ноември.

Трети на първият тур на президентските избори е Мустафа Карадайъ, който получава 11,57% от подкрепата на гласувалите. Четвърти е Костадин Костадинов с 3,93%, а пети е Лозан Панов с 3,68%.

18:11 16.11.2021

Първите срещи от преговорите за съставяне на правителство между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ са били много ползотворни и обещаващи. Това каза един от лидерите на партията победител в изборите Кирил Петков.

„Обсъждахме процеса, по който ще влезем в преговорния период. За да можем да говорим за политики всяка партия ще ни даде своите най-добри специалисти по отделните политики. На тези срещи ще присъстват всички партии едновременно“, каза Петков и допълни, че медиите ще имат достъп до срещите.

Всяка партия ще трябва да разпише програмата, както и датите, до които отделните точки от нея трябва да бъдат изпълнени. Това коалиционно споразумение ще бъде и условието за съставяне на кабинет.

Пред медиите Асен Василев каза, че всички партии са се съгласили с това процесът да се води именно по този начин.

По думи на Христо Иванов преговорите са започнали обнадеждаващото, а заради оставките на лидерите на партиите от „Демократична България“, всяка една от партиите ще поиска мандат за преговори от членовете си.

„Уверен съм, че такъв ще бъде получен“, каза още той.

16:24 16.11.2021

Инициативният комитет на кандидата и настоящ държавен глава Румен Радев отрече да е искал оставката на Корнелия Нинова. В позиция до медиите от там уточниха, че позициите на отделни членове не са позиции на организацията.

„Инициативният комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент, не се намесва във вътрешнопартийни въпроси, на която и да било партия в България, в т.ч. не иска ничии оставки. Смятаме, че това са проблеми, които трябва да се решават от членовете на всяка партия“, пише в позицията.

По-рано през деня лидерката на БСП Корнелия Нинова подаде оставка, която по нейни думи е била искана, както от вътрешната опозиция в партия, така и от представители на инициативния комитет и дори от самата Илияна Йотова. Тя обвини комитета, служебното правителство и част от съпартийците си в обвързаност с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

16:18 16.11.2021

Преговорите за съставяне на правителство с мандата на победителите „Продължаваме промяната“ са започнали. Това заяви пред БНР представителят на партията победител Даниел Лорер.

„Днес говорим с „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“. Предвид динамичната ситуация в техните ръководства, разговорите в момента са неофициални и се надяваме до края на деня, тази вечер да можем да споделим с медиите как напредваме“, каза той.

По-рано БСП и „Демократична България“ потвърдиха, че са получили и са приели поканите за разговори. От „Има такъв народ“ още нямат коментар.

ГЕРБ и ДПС не са получавали покана, а по-рано през деня от „Възраждане“ заявиха, че няма да влязат в никакви преговори преди да бъдат отменени всички ограничителни мерки срещу пандемията в страната.

13:17 16.11.2021

Лидерката на БСП Корнелия Нинова подаде оставка заради "катастрофалния резултат" на партията по време на изборите. Тя атакува представители на служебния кабинет и инициативния комитет на Румен Радев като ги обвини във връзки с Бойко Борисов.

12:28 16.11.2021

Двамата кандидати за президентския пост, които ще се явят на балотаж в неделя, Румен Радев и Анастас Герджиков ще проведат единствения си дебат в четвъртък вечер. Дебатът ще бъде излъчен в ефира на БНТ и ще започне в 20 ч.

Преди изборите Румен Радев не се яви на нито един от дебатите, направени от телевизиите. В тях участваха почти всички други кандидати за поста.

09:02 16.11.2021

Кирил Петков вече е провел първи разговори с лидерите на партиите, с които „Продължаваме промяната“ (ПП) ще разговаря за съставяне на коалиционно правителство – БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, каза той пред Нова телевизия. По думите му следващата стъпка е съставянето на работни групи с експерти от всички партии, които ще провеждат разговори за политиките на евентуалното правителство.

„С Христо Иванов, Слави Трифонов и Корнелия Нинова вече се чухме. Аз им се обадих. Разговорите бяха кратки, за да им кажа, че тръгваме с намерение за обща работа“, каза Кирил Петков.

Той потвърди, че предложенията на партията за премиер и финансов министър остават съответно той самият и Асен Василев, но подчерта, че партията му няма да влезе на преговори с „червени линии“ относно персоналния състав на кабинет. По думите му от ПП ще настояват за ясни и конкретни цели, които да бъдат придружени с много детайли.

„Ще чуем всеки един от нашите партньори. Вярваме, че първа стъпка би била да тръгнем през КПКОНПИ. Г-н Цацаров не трябва да я оглавява“, каза още Петков.

Малко по-рано съпартиецът му Никола Минчев каза пред БНТ, че преговорите с останалите партии започват още от днес, а целта е да се състави правителство с четиригодишен мандат.

ПП ще приеме кандидатури за премиер и от останалите партии, но не вижда възможност за преговори с „Възраждане“ заради желанието им за излизане от Европейския съюз и НАТО.

18:57 15.11.2021

„Продължаваме промяната“ печели парламентарните избори в България с 25,65% от гласовете, сочат резултатите на ЦИК при обработени 99,5% от изборните протоколи.

ГЕРБ ще бъде втора сила с 22,8%. Трета ще бъде партията, която събра най-голяма подкрепа в чужбинаДПС с 12,92% от гласовете. Четвъртото място остава за БСП, която получава 10.26% от гласовете.

Пета е „Има такъв народ“ с 9.52%. Коалицията „Демократична България“ е шеста с подкрепата на 6,34% от избирателите. В парламента влиза и „Възраждане“, която получава 4,86% от гласовете.

18:55 15.11.2021

Румен Радев печели първия тур на изборите за президент, сочат публикуваните от ЦИК резултати при обработени 99,5% от изборните протоколи.

Радев води с 49,45% от гласовете пред основния си опонент Анастас Герджиков, който получава подкрепата на 22,85% от избирателите. Двамата ще се явят на балотаж на 21 ноември.

Трети на първият тур на президентските избори е Мустафа Карадайъ, който получава 11,51% от подкрепата на гласувалите. Четвърти е Костадин Костадинов с 3,92%, а пети е Лозан Панов с 3,65%.

18:49 15.11.2021

„Продължаваме промяната“ е готова да започне разговори с потенциалните си партньори за бъдещо управление още тази седмица. Това каза един от лидерите на формацията Асен Василев пред бТВ.

Той добави, че вижда всички партии в парламента без ГЕРБ и ДПС като възможни партньори. Василев не спомена „Възраждане“ нито сред потенциалните партньори, нито сред партиите, с които формацията му не би водила преговори.

„Идеята ни е по всеки един от секторите, където е необходима реформа – енергетика, здравеопазване, образование – да се сформират работни групи от всичките партии – от нас, БСП, ДБ, ИТН. Бихме поканили в тези групи и министрите от служебния кабинет – в ролята им на експерти. Да се обсъдят основните проблеми, начините за решаване и накрая да се излезе с един план за следващите 4 години“, каза Василев.

Той коментира, че всички клаузи в коалиционното споразумение ще бъдат детайлно описани и с конкретни срокове.

17:17 15.11.2021

Разликата между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ на парламентарните избори се запазва при обработени 93,3% от изборните протоколи от вота на 14 ноември. Няма промени в подреждането на партиите, които ще влязат в следващото Народно събрание.

Според данните, публикуване от ЦИК, „Продължаваме промяната“ ще е първа сила с 25,46% от гласовете. ГЕРБ ще бъде втора с 22,78%. Трета сила ще бъде партията, която събра най-голяма подкрепа в чужбинаДПС с 13,17% от гласовете.

Четвъртото място остава за БСП, която получава 10.28% от гласовете. Пета е „Има такъв народ“ с 9.6%. Коалицията „Демократична България“ е шеста с подкрепата на 6,16% от избирателите. В парламента влиза и „Възраждане“, която получава 4,88% от гласовете.

17:09 15.11.2021

Румен Радев запазва преднината си в изборите за президент, сочат публикуваните от ЦИК резултати при обработени 93,3% от изборните протоколи.

Радев води с 49,39% от гласовете пред основния си опонент Анастас Герджиков, който получава подкрепата на 22,75% от избирателите. Двамата ще се явят на балотаж на 21 ноември.

Трети на порвият тур на президентските избори е Мустафа Карадайъ, който получава 11,81% от подкрепата на гласувалите. Четвърти е Костадин Костадинов с 3,93%, а пети е Лозан Панов с 3,53%.

17:02 15.11.2021

Демократи за силна България (ДСБ) ще избере ново ръководство и председател. Това съобщи във Фейсбук настоящият лидер на партията, която е част от коалицията "Демократична България", Атанас Атанасов.

"Въпреки положените усилия резултата ни на тези избори е слаб, за което поемам личната си отговорност", написа Атанасов. "В трудни моменти като този е необходимо да се прояви устойчивост и национална отговорност."

"Заедно с другите лидери на "Демократична България" сме длъжни и ще защитим интересите на избирателите на обединението, което единствено е способно ефективно да отстоява каузите, които изповядваме. То трябва да бъде запазено и развито", написа още Атанасов.

По-рано оставка подаде и лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

16:24 15.11.2021

Красимир Каракачанов подава оставка като лидер на ВМРО, съобщи „Медиапул“.

Оттегля се цялото ръководството в лицето на Изпълнителния комитет. Оставки подават и заместниците на Каракачанов – евродепутатът Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов, Атанас Стоянов и Милен Михов. Ще бъде свикан конгрес, който да избере ново ръководство.

Решението за оставката на ръководството е взето заради слабите изборни резултати на партията. Според резултатите на ЦИК, които не са окончателни, ВМРО печели около 1% на изборите за парламент на 14 ноември, а кандидатът за президент на партията Милен Михов получава 0,47% от гласовете във вота за президент.

Каракачанов е дългогодишен лидер на ВМРО. Той беше вицепремиер и министър на отбраната в третото правителство на Бойко Борисов. ВМРО не успя да влезе в последните две Народни събрания.

15:47 15.11.2021

Членове на „Правосъдие за всеки“ се извиниха за издигането на кандидатурата на Лозан Панов за президентските избори. В публикации във Фейсбук адв. Емил Георгиев и адв. Петромир Кънчев определиха участието си в инициативния комитет, издигнал председателя на Върховния касационен съд, за грешка.

„Участвах в инициативния комитет, издигнал Лозан Панов като кандидат в президентската надпревара. С убеждението, че издигаме доказал се във времето борец за правосъдие, управленец, достигнал кариерния си връх в съдебната власт, готов да бъде държавник на още по-високо равнище. Проведената от Панов и екипа му кампания ми показа, че съм сгрешил“, написа Емил Георгиев, който се разграничи от „неясните и стъписващи тези“ на Панов, изразени в медийни участия.

„Цялата кампания, която видяхме беше изцяло организирана, проведена и изговорена от самия кандидат без участието и помощта на ИК“, написа Петромир Кънчев, който също посочи, че е бил „изумен“ от коментари на Панов пред медиите, включително думите му пред Свободна Европа, че президентът Румен Радев е трябвало да покани и ГЕРБ и ДПС на разговори за съставяне на правителство.

15:02 15.11.2021

Христо Иванов подава оставка като председател на „Да, България“. Това съобщи той в изявление на живо във Фейсбук. Повод е слабият резултат на коалицията „Демократична България“ на изборите на 14 ноември.

14:33 15.11.2021

Коалицията „Демократична България“ остава седма във Велико Търново на изборите за парламент, сочат данните на ЦИК при преброени 72,62% от бюлетините. Съпредседателят на формацията Христо Иванов беше водач на листата в този район. Коалицията беше изпреварена от ДПС, чийто водач във Велико Търново беше Делян Пеевски.

Победител във Велико Търново е „Продължаваме промяната“ с 27.1% от гласовете според неокончателните данни. Втора е ГЕРБ с 21.3%, трета е БСП с 14,5%, а четвърта е ИТН с малко над 11%. ДПС е пета със 7,18% от гласовете, шеста е „Възраждане“, а ДБ е седма с малко над 5% от гласовете.

Заредете още

Facebook форум

XS
SM
MD
LG